Historickým vláčikom na „Margecianske fajnoty“

13.10.2015 8:00 Zuzana Lehotská Zdroj: KHKV

Historickým vláčikom na „Margecianske fajnoty“

Na netradičný festival tradičnej slovenskej kuchyne, remesiel a folklóru – Margecianske fajnoty - sa môžete odviezť v sobotu 17. októbra o 11:45 hod. nostalgickým vlakom z Košíc až do Margecian a späť. Jazdu pripravil Klub historických koľajových vozidiel z Košíc, ktorý pozýva zažiť pravú dedinskú zábavu a ochutnať tradičnú východniarsku kuchyňu.

 
 
 
 
 
 
Na neobyčajný, ale veľmi populárny festival tradičnej slovenskej kuchyne, remesiel a folklóru – Margecianske fajnoty - sa môžete odviezť historickým vláčikom z Košíc až do Margecian, Gelnice a späť. Jazdu pripravil Klub historických koľajových vozidiel z Košíc, ktorý pozýva zažiť pravú dedinskú zábavu, okoštovať tradičnú východniarsku kuchyňu a odviesť sa nostalgickým vlakom.
 
Historická motorová súprava červených hurvínkov sa vydá na svoju ďalšiu púť už túto sobotu 17. októbra, netradične pred obedom o 11:45 hod. z hlavnej košickej železničnej stanice. Počet miest je obmedzený, preto si miesto vo vlaku rezervujte včas na rezervaciekhkv@gmail.com.
 
 
„Počasie sa cez víkend umúdri a tak sme príchod vláčika načasovali tak, aby cestujúci stihli to najlepšie z programu Margecianskych fajnot. A samozrejme, odporúčame prísť nalačno,“ pozýva Ľubomír Lehotský z Klubu historických koľajových vozidiel. Pre návštevníkov aj tunajších je pripravená aj jedna kyvadlová jazda z Margecian do Gelnice a späť o 12:30 hod., aby si jazdu vláčikom mohli vychutnať aj tunajšie deti a záujemcovia, ktorí chcú zažiť romantiku cestovania spred polstoročia.
 
 
Obec Margecany a aktivisti OZ Jadlovec pripravili bohatý program. Už od 10. hodiny bude na návštevníkov čakať jarmok s produktami z gazdovského dvora a s ukážkami výroby domácich špecialít z Dolného Spiša. Záujemcov o technické diela pozývajú na prehliadku národnej a technickej pamiatky Margecianskeho tunela. Odchod autobusu bude priamo z obce Margecany o 11.00, 12.00 a 13.00 hod.
 
 
O zábavu sa postarajú netradičné súťažné disciplíny: upeč si svoj „gruľovnik“, triafanie loptou do „feľfasu“ i kopanie lopty do „šparhetu“. Najchutnejšia špecialita získa ocenenie „Najfajnejša kuchňa“. Pre deti sú pripravené stredoveké hry, výroba náramkov, hravá heraldika, origami, výroba vonných sviečok, či rybačka bez vody. Priestor dostanú aj tradičné remeslá: rezbárstvo, kožiarstvo, šitie krojov pre bábiky, košíkarstvo, patchwork, tkanie kobercov, a výroba dekorácií zo stúh. Popoludňajší program od 13:30 hod. bude patriť prehliadke folklórnych súborov z blízkeho okolia. Program Margecianskych fajnot vyvrcholí tombolou a ľudovou veselicou.
 
Spiatočný historický vláčik odchádza z Margecian o 17:30 a do Košíc prichádza o 18:06 hod. 

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy