Moje cesta s lokálkou kolem Humprechtu

9.8.2015 8:00 Jiří Řechka

Moje cesta s lokálkou kolem Humprechtu

Opět jsou tu prázdninové měsíce a čas dovolených. Je pravda, že já mám již tu doživotní dovolenou, ale nabídku Mladoboleslavského železničního spolku jsem využil poprvé. V pozvánce od Jakuba Vyskočila se nedala přehlédnout informace, že se na trati objeví zamračená 749.039, která byla odkoupena společností AŽD Praha od Českých drah.

 

 

 


Takže krom jiného, dobrý, velmi dobrý důvod proč se této sobotní jízdy 25.7.2015 zúčastnit. Pohled do jízdního řádu mně určil čas odjezdu z Prahy do Mladé Boleslavi i s dostatečnou časovou rezervou na příjezdu. Po příjezdu na hlavní nádraží jsem se rozhodl odjet do Vršovic, zde nastoupit do rychlíku a odjet do Mladé Boleslavi. Ráno začalo v Praze pršet jako předzvěst toho, že začátek soboty nebude jednoduchý. Při čekání na rychlík jsem si uvědomil, že při přípravě fotografického nádobíčka jsem zapomněl na jednu maličkost, celkem důležitou. A to paměťovou kartu. Běžně mám v brašně rezervní kartu, v tento den žádnou jsem neměl.


Plakát letošních letních jízd kolem Humprechtu

Celý den se zdál být ztracený, přešel jsem na první nástupiště a nezbývalo mě než čekat na osobní vlak na hlavní nádraží. Uvažoval jsem, zda stihnu alespoň osobní vlak, který odjížděl zhruba půl hodiny po rychlíku. Celkem mi zbývalo něco přes hodinu času na zajištění karty a přesun na nádraží. Při cestě domů jsem neustále očima „brzdil“ hodinky. Bylo jasné, že bez auta ani tento osobní vlak nestihnu, štěstí, že stanice Praha-Čakovice, kde jsem měl jedinou možnost vlak stihnout, není tak daleko od mého bydliště. Ve stanici jsem ještě zastihl osobní vlak společnosti KŽC před odjezdem na hlavní nádraží a za pár minut přijel osobní vlak, na který jsem toužebně čekal.


Praha-Čakovice: 854.001 na Os 9504 do Mladé Boleslavi © Jiří Řechka

Čas odjezdu se začal prodlužovat a moje nervozita začala tomu úměrně stoupat. Na vině byl protijedoucí vlak, zřejmě měl nějaký problém, na přípřeži při příjezdu jsem zaregistroval  brejlovce. Zpoždění bylo nějakých osm minut, což bylo dost, protože na přestup mi zbývala jedna, dvě minuty. Rozhodl jsem se zavolat Jakubovi Vyskočilovi, nebyl ale dostupný. A tak jsem se vydal k nejistému začátku dne. Jak se blížila Mladá Boleslav, zpoždění se začalo zkracovat a byla šance, že onen vlak stihnu. Také jsem kalkuloval, že v mém vlaku jedou další zájemci a vlak na nás počká.


Mladá Boleslav hl.n.: 749.039 se soupravou zvláštního vlaku © Jiří Řechka

Po příjezdu nejen, že vlak čekal na opozdilce, ale k mému potěšení jsem spatřil za bertou další dva vozy v barvách AŽD. V prvním okamžiku jsem se domníval, že jeden z těchto vozů je měřící vůz AŽD, který mi chyběl v mém archivu. Leč opak byl pravdou. Na tomto místě musím zmínit skutečnost, že Mladoboleslavský železniční spolek spolupracuje již druhým rokem také s firmou AŽD Praha, s.r.o.,  a může tak využívat její železniční náležitosti. V roce 2014 to byl onen zmíněný měřící vůz a letos to je berta 749.039 v reklamním polepu této firmy, jak jej obdržela ještě u Českých drah. A v soupravě se dvěma osobními vozy AŽD Praha s.r.o.


Mladá Boleslav hl.n.: barový oddíl salonního vozu 89-29.001 © Jiří Řechka

Barový oddíl modernizovaného vozu bylo možné použít pro občerstvení nás cestujících. Zájem veřejnosti byl značný, počasí bylo pro takovéto cestování ideální. Pod mrakem, pár kapek občas spadlo, ale ani žádné vedro. Dopolední jízda byla vedená ve směru Dolní Bousov, Sobotka, Dolní Bousov, Dětenice, Kopidlno, Jičín, Libuň, Mladějov v Čechách, Sobotka, Dolní Bousov. Zde došlo k rozpojení soupravy a hurvínek se zájemci odjel do Dětenic. Velká souprava odjela přes Bakov nad Jizerou zpět do Mladé Boleslavi. Zde byla pauza před odpolední jízdou, která byla v obráceném směru.


Bakov nad Jizerou: M 131.1081 na konci soupravy © Jiří Řechka

Po odpoledním odjezdu na cestu v opačném směru došlo k setkání, s parním vlakem Klubu přátel železnic Českého ráje v Bakově nad Jizerou. Po příjezdu do Dolního Bousova jsme počkali na příjezd hurvínka z Dětenic a po připojení k vlakové soupravě kompletní vlak vyjel na další cestu. V Libuní došlo k vykřižování s osobním vlakem, další čekání na protijedoucí vlak bylo ve stanici Kopidlno. Po odjezdu ze stanice byl již jen  jeden cíl, a to Mladá Boleslav hl.n. Ve stanici Bakov nad Jizerou čekal na svůj odjezd Herkules společnosti LTE s označením 2016.903, poté již následoval příjezd do Mladé Boleslavi hl.n.


Bakov nad Jizerou: 2016.903 LTE © Jiří Řechka

A pro mne tím skončil jeden z mnohých příjemně prožitých dní na železnici, ve společnosti party správných lidí z pořadatelského Mladoboleslavského železničního spolku. Bonusem celého dne pak byla skutečnost, že popisované jízdy se zúčastnil také generální ředitel AŽD Praha s.r.o. Ing. Zdeněk Chrdle a díky jeho ochotě jsem získal informaci o nejbližší jízdě zmíněného měřícího vozu jejich firmy. A tak se mně pak povedlo toto zajímavé vozidlo vyfotografovat při jeho odjezdu z Kolína před stanicí Záboří nad Labem. Za což panu generálnímu řediteli ještě i touto cestou děkuji.

Úvodní snímek: Směrovka zvláštního vlaku © Jiří Řechka

Galéria