Staré železničné fotky

7.8.2015 8:00 Ing. František Smatana

Staré železničné fotky

Pretože som nedávno dostal staré fotky po dedkovi od môjho brata a takisto uspel v teste rozpoznania neznámych fotiek, navyše je sucho nielen v prírode ale aj v zásobárni článkov, šupnem sem niečo krátke, letné, nenáročné. Je to len náhodná zmes historických fotiek so železničnou tematikou. Niektoré sú popísané úplne, iné vôbec.

 

 

 

 


Fotografie č. 1 - 4

Začnem dramaticky (aby som zaujal čitateľov) – havária. Ako je napísané na rube fotky „žel. katastrófa“.


Nehoda Obyšovce

Jedná sa o nehodu z 12. mája 1928 na trati Malá Lodina - Kysak - Obyšovce (ako udáva popis na zadnej strane) a bol to rýchlik (podľa popisu tretej fotky). Tieto fotky sú dve, obe sú popísané (rovnakým písmom). Je k nim ešte jedna, tá má podobnú lokalizáciu nehody (Obyšovce) i rok (1928). Predpokladám, že sú z tej istej nehody, len možno od dvoch rôznych fotografov.

Fotografie č. 5 - 7


Nehoda

Pokračujeme podobne katastroficky. Tentoraz však bez poznámok. Tieto fotky sú tri, majú rovnaký formát i tvar. Ale či sú z tej istej nehody, netuším. Čo vy? Je to tá istá kopa šrotu, len fotená z troch pohľadov?

Fotografia č. 8


Železničiari

Trochu skľudním. Idylka železničiarov. K nej nemáme uvedené ničové nič. Tak poďme hádať. Rok by sa dal odhadnúť podľa uniforiem, ale to nechám na odborníkov. Alebo skôr podľa slovenského znaku na mašine? Roky slovenského štátu?

Fotografie č. 9 a 10


Zamestnanci žst. Kuzmice

Idylka pokračuje. Teraz vidíme nielen vtedajších zamestnancov stanice Kuzmice, ale aj rodinných príslušníkov. A je z roku 1949. Robená z náprotivného svahu (č. 9), vidieť je ako hlavnú budovu, tak aj prízemnú časť s čakárňou, vľavo ešte bola záhrada. Možno je to nostalgia, ale stanica vyzerala veľmi dobre ešte aj na prelome 60. a 70. rokov (keď som tam chodil na prázdniny k babke). 

Na oboch fotkách sú štyria železničiari – pamätníci hovoria, že to boli p. Štuler (na oboch fotkách 2. sprava) a môj dedko (na jednej fotke pri rodine, na tejto celkom vľavo), zatiaľčo zvyšní dvaja sú neznámi. A potom tam máme civilov – jednak kompletnú dedkovu rodinu (manželka a synovia), na tejto sa rozpoznať nedajú, na inej (č. 10) je neznáma žena (pri zamestnancovi) a „šrac“ z dediny. 

Fotografia č. 11


Prvý elektrický rušeň

Na rube je len stručne napísané „1961 prvý elektr. rušeň“. Ako laik predpokladám, že v tom roku na trati cez Kuzmice začali premávať tieto mašinky. A keďže to bola rarita, niekto ju vyfotil. Opäť odhadujem, že to bolo v žst. Kuzmice (vtedy ešte asi nikto za fotením vlakov nikam necestoval). Stojí tam aj niekto pred ňou, ale rozpoznať sa nedá.

Fotografie č. 12 - 14


Dedko – železničiar

Túto fotku (č. 12) som už raz použil v inom obzretí sa do histórie. Len to bol iný výrez, v inom formáte. Rok neviem (odhadujem 50. roky), miesto je jasné – železničná stanica Kuzmice, kde dedko robil náčelníka. A môžete si pozrieť aj jeho vtedajší preukaz. Posledná fotka je z dopravnej kancelárie, kde je zase zvečnený so svojim kolegom a kamarátom p. Štulerom, bohužiaľ tiež bez dátumu.

No a to je pre dnes všetko, viac fotiek nemám k dispozícii.

Úvodný obrázok: Vykoľajenie rýchlika pri Obyšovciach 1928 (popis snímky)

Galéria

Súvisiace odkazy