Dubnové a květnové fotografické železniční toulání

5.8.2015 8:00 Jiří Řechka

Dubnové a květnové fotografické železniční toulání

V této mé fotografické reportáži se vrátím o pár měsíců zpět. Konkrétně do dubna a května tohoto roku. Původně jsem měl v úmyslu podělit se o záběry už v době jejich vzniku, nakonec to ale dopadlo jinak, takže místo aktuality vzniklo jakési ohlédnutí. V dubnu mne k šotoušské aktivitě vyprovokovala informace o dvou jízdách, na kterých se představila šlechtična 475.179.

 

 

 



První byla akce nazvaná Audience u císaře Karla I. Tato jízda probíhala na trase Praha – Neratovice - Brandýs nad Labem – Všetaty – Mělník – Praha. Po prostudování trasy jsem se na vlak rozhodl počkat poblíž mého bydliště v Praze-Třeboradicích. Původně jsem si chtěl udělat pěší vycházku, nakonec jsem se rozhodl udělat změnu a poprvé pro tento účel použít své auto. A tak se stalo, že jsem tento vlak zastihl na několika místech jeho jízdy. A pěšky jsem šel na svoje oblíbené fotomísto až při večerním návratu tohoto vlaku do Prahy.


25.4.2015 - Polerady: 475.179 na Sp 19480 © Jiří Řechka

Druhý den měla šlechtična namířeno do Zlonic jako Expres Sv. Jiří. Zde jsem pro zaznamenání jeho průjezdu využil vlak ČD do zastávky Praha-Sedlec. Samozřejmostí bylo po oba dva dny také zachycení dalších vlaků. Při návratu do centra Prahy jsem se rozhodl udělat malé odbočení, a tak moje kroky směřovaly do stanic Praha-Veleslavín a Praha-Ruzyně za účelem získání staničních razítek. Razítka jsem získal, tak jsem byl spokojen. Na další moje toulání jsem vyrazil v květnu. První zastávkou bylo smíchovské nádraží, respektive oblouk před nádražím a oblast severního nástupiště.


9.5.2015 - Praha-Smíchov: M 262.1212 KŽC jako „Pražský motoráček“ © Jiří Řechka

Dalším místem, kam směřovaly moje kroky, byla oblast pražské Stromovky. Povedlo se mi zde vyfotografovat speciál zejména pro děti a cyklisty, vláček Cyklohráček. Odtud jsem odešel na nádraží Praha-Bubny, kde byl nedávno zřízen památník obětem holocaustu. Další květnové fotografování proběhlo v podvečer v Kostelci nad Labem. V květnu také přišlo na řadu projetí tratí mezi Kralupy nad Vltavou, Neratovicemi a Čelákovicemi. Bylo to příjemně prožitý den, jen večer jsem doma zjistil, že v plánu byl kyklop na cestě do Lužné u Rakovníka. Takže toto fotografování v tento den nebylo tak úplně podle mých představ.


15.5.2015 - Kralupy nad Vltavou: 755.001 © Jiří Řechka

Druhý den po tomto povedeně nepovedeném dni jsem měl v plánu jízdu parního vlaku do Lužné u Rakovníka. Tedy fotografování tohoto vlaku. S vlakovým papouškem, na postrku s brejlovcem. Po rychlém fotografování na Masaryčce (to jsem netušil, že vlak vyjede opožděn a v jiném složení) jsem odešel na metro a po výstupu jsem provedl rychlý pěší přesun do Stromovky, tedy před někdejší Park kultury a oddechu. Zde jsem vyčkával příjezd zvláštního vlaku. Po několikaminutovém čekání, v době kdy tento vlak měl již projet, bylo jasné, že není něco v pořádku.


16.5.2015 - Praha-Masarykovo n.: 477.043 © Jiří Řechka

Vlak se nakonec objevil, ale ochuzen o papouška, což znamenalo nějaký problém. Rozhodl jsem se pro návrat do stanice Praha-Bubny. Zde papoušek stál, neschopný dalšího pohybu. O jeho problémech se mnozí z vás určitě dočetli. Den ještě nekončil, a protože jsem věděl, že má být vypraven parní vlak na Dobříš, bylo rozhodnuto. Metrem jsem se přesunul na hlavní nádraží, kde jsem stihnul osobní vlak do Čerčan s brejlovcem a odtud na zastávku do Modřan. A tam jsem si počkal na čtyřkolák na Dobříš a také na další osobní vlaky tohoto dne. Tím skončilo moje dubnové a květnové fotografování.

Úvodní snímek: 434.2186 s vlakem na Dobříš v Praze-Modřanech © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria