Jevíčské nádraží potřetí

25.7.2015 8:00 Mgr. Robert Jordán

Jevíčské nádraží potřetí

Na počátku tohoto roku jsme si ve dvou dílech představili historii a současnost železniční stanice Jevíčko. Nejednalo se o nic povzbudivého, úsek trati Skalice nad Svitavou - Chornice, ve kterém Jevíčko leží, je od roku 2011 bez osobní dopravy. Budova samotná je opuštěná, vnitřek poničený, opakovaně se stala terčem nájezdu bezdomovců, poprvé zde hořelo již loni v prosinci.

 

 

 


Dnes se podíváme, co nového v Jevíčku na nádraží se stalo v uplynulých týdnech. Znovu zde hořelo, což budově nevěstí nic dobrého. Vysvětleme si tedy, co se děje. A ukažme současnou (konkrétně ze dne 22. července 2015) podobu nádraží. (Kliknutí do náhledu snímků je zobrazí celé.)


Nevábný příchod k vlakům, které už nejezdí © Robert Jordán


Elektroměr odmontován © Robert Jordán

Poté zde došlo k zásahu majitele budovy SŽDC, bezdomovci na nějakou dobu nádraží opustili, nicméně křídou psaný varovný nápis se neosvědčil. Záhy mělo nádraží staronové obyvatele a 19. června došlo k dalšímu požáru. Zpráva jevíčských hasičů o něm uvádí toto:

Jednotka vyslána KOPIS Pardubice na požár nádražní budovy železniční stanice v Jevíčku. Na místě průzkumem zjištěno, že na nástupišti hoří hromada odpadu (matračky, hadry, plastové kýble) a od ní počíná doutnat dřevěné podbití a plášť střešní konstrukce. Objekt bez elektrické energie a rozvodu plynu. Nasazen 1 C proud na lokalizaci a likvidaci požáru, připraveno doplňování vody z CAS 32 do CAS 20, násilné vniknutí do místnosti za hořící hromadou, proveden průzkum, zda se zde nenachází nějaké osoby, její odvětrání pomocí přetlakového ventilátoru a kontrola budovy a její střešní konstrukce, zda se někde nenacházejí skrytá ohniska. Jednotky JSDH Jaroměřice a Velké Opatovice postaveny do zálohy na místě zásahu a po příjezdu jednotky HZS Moravská Třebová odeslány zpět na základny. Ve spolupráci s HZS Moravská Třebová provedeny dohašovací práce, kontrola požářiště pomocí teploměru a závěrečný průzkum. Po skončení všech prací se jednotky vrací na základnu.


Pozůstatky po požáru © Robert Jordán

Není divu, že po těchto zkušenostech začali na příslušném odboru SŽDC sondovat u představitelů místní samosprávy, jak by se tvářili na případné zbourání nádraží a jeho nahrazení pouhým přístřeškem.


Pohled na nádražní budovu od kolejiště © Robert Jordán

Což o to, teoreticky se v podstatě nic neděje, stejně zde žádný vlak nejezdí a ani v nejbližší budoucnosti se to zřejmě nezmění. Jen se na mysl namane otázka, zda je to ten pravý přístup řešit situaci úvahou Nebude nádraží, nebude problém. Jenže takto zamyšleni, povzdychneme si spolu s jistým specialistou na řešení zásadních dějinných situací Co dělat?


Nástupiště je znovu obydleno, obyvatelé si na chvíli odskočili © Robert Jordán


Rychle vyfotit než se vrátí z „nákupu“ © Robert Jordán

Trať, jak si pamatujeme z minula, prochází přes hranice Pardubického a Jihomoravského kraje. Přístup obou krajů je však rozdílný, zatímco Pardubický kraj v duchu současné dopravní politiky by provoz do Jevíčka obnovil, Jihomoravský kraj naopak omezuje spoje v úseku Boskovice – Velké Opatovice a plánuje zachování železničního spojení jen v úseku Skalice nad Svitavou – Boskovice. Paradoxně tak s vylepšením infrastruktury po dostavění plánované Boskovické spojky dojde k zásadnímu omezení železnice v regionu.


Detail z nástupiště © Robert Jordán

Úsek Boskovice – Velké Opatovice je přitom dostatečně cestujícími využíván, mimo jiné i díky tomu, že zde vlaky jezdí v jiné časové poloze než autobusy a nedochází tak k suplování, ale k vhodné kombinaci. Vlak je zde kupodivu také rychlejší než autobus, který zajíždí do všech obcí.


Co bylo původně v této přístavbě, jsme hádali už minule © Robert Jordán

Než tedy padne konečné rozhodnutí, připomeňme si ještě jednou, že jevíčské nádraží patří stavebně k typu lokálkových nádraží, kterých dodnes najdeme velké množství po celém bývalém Rakousko-Uhersku. Menší dvoutraktová budova sestávala z jedné čekárny, služební místnosti a služebního bytu, postupem času přišly další úpravy, které však základní tvar nezměnily. Proto se dnes můžeme setkat s nejrůznějšími dostavbami. V Jevíčku tak například bylo dostavěno WC.


Prostor po zbouraném skladišti již takto zarostl, nakládka a vykládka stále funguje
© Robert Jordán

Co s těmito nádražími je otázka řešená na nejrůznějších úrovních, konají se odborné konference, vydávají sborníky, univerzální řešení však neexistuje. Tam, kde je nádraží stále funkční a obsazené, problém není. U prázdných budov může být řešením předání, nikoliv prodej, městu či obci, případně najít vhodného zájemce o bydlení. Obsazený byt se závazkem péče o budovu a okolí, to by mohla být cesta i pro Jevíčko.


Jaká budoucnost čeká jevíčské nádraží? © Robert Jordán

Prameny a odkazy:

  1. Výjezdy jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Jevíčko - červen 2015 (formát PDF)
  2. Železniční trať Třebovice v Čechách – Skalice nad Svitavou – Wikipedie
  3. Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje – Wikipedie
  4. IDS JMK - Integrovaný dopravní systém JMK - jízdní řády Brno a Jihomoravský kraj - oficiální stránky
  5. Jevíčko – Wikipedie
Úvodní snímek: Bydliště nádražních bezdomovců © Robert Jordán

Súvisiace odkazy