Balaton 2015

1.6.2015 8:00 Bc. Jozef Gulík

Balaton 2015

Letný cestovný poriadok na MÁV vstupuje do platnosti od soboty 20. júna. Oproti tomu "zimnému" vždy prináša viacero zmien a hustejšiu dopravu, ktorej stredobodom je najčastejší cieľ výletníkov - jazero Balaton. Hoci teda do začiatku platnosti zostávajú ešte takmer tri týždne, už teraz sú známe informácie, čo má prichystané pre cestujúcich na letné mesiace.

 

 

Dopravu môžeme už tradične rozdeliť na južný (elektrifikovaný) breh s významnými bodmi ako Siófok, Fonyód a Keszthely, a severný (neelektrifikovaný), ktorému dominuje stanica Balatonfüred. Poďme sa na uvedené trate v načrtnutom poradí pozrieť podrobnejšie.

Južný breh.

Rýchliky premávajúce v dvojhodinovom takte budú vystriedané miestenkovými expresmi Budapest - Keszthely - Nagykanizsa. Tieto v cestovnom poriadku ponesú meno "Balaton". Základ 8vozňových súprav budú tvoriť štyri tzv. Halberstadty, doplnené troma kombinovanými vozňami s batožinovým priestorom pre bicykle, kočíky a pod., a jedným IC vozňom radu Bp, ktorý náročnejším cestujúcim poskytne vyššie pohodlie za cenu príplatku. Inak postačí k obyčajnému lístku zakúpiť iba miestenku - rýchlikový príplatok nie je potrebný. Hoci v súprave už oproti minulosti nebude radený veľkokapacitný batožinový vozeň, bicykel bude mať garantované svoje miesto v jednom z troch "kombinovaných" vozňov radených na začiatku, v strede a konci súpravy (stačí zakúpiť obyčajný lístok pre bicykel, rezervácia miesta je v jeho cene).

Zrýchlené vlaky budú rozdelené na dve skupiny:

Do prvej skupiny patria celotýždňové spoje na trase Budapest - Keszthely (- Nagykanizsa), pomenované "Déli > Parti". Súpravy na väčšine spojov budú tvorené starými "črepmi" radu By, ale na niektorých už sú plánované ďalšie zo spomínaných Halberstadtov r. Byee. V oboch prípadoch bude vo vlaku radený aj jeden veľkokapacitný batožinový vozeň, takže tieto spoje sú zvlášť odporúčané pre veľké cykloskupiny. Rozdielom oproti roku 2014 je, že na tieto zrýchlené vlaky "Déli > Parti" už nebude v "zastávkovom" úseku Székesfehérvár - Keszthely (- Nagykanizsa) potrebné dokúpiť príplatok.

Čo sa týka prestarnutých By vozňov - ide o vzorový príklad toho, ako sa aj z núdze dá vyrobiť cnosť. Zvýšená preprava si všade žiada vytiahnuť "z buriny" aj také vozne, akými sú v Maďarsku deduškovia By, a ktoré sa H-START snaží prioritne vyraďovať z prevádzky a šrotovať. Prevádzka sa bez nich od júna do augusta pri Balatone opäť nezaobíde, a tak - miesto toho, aby sa železničná spoločnosť tvárila, že v ich vozňovom parku ani neexistujú - práve naopak, na reklamných prospektoch k letnej sezóne sú vyzdvihované ako "retro vozne" :) Tomu sa hovorí marketing :)

Druhú skupinu vytvoria víkendové zrýchlence, ktoré zahusťujú takt v úseku Budapest - Fonyód. Tie sú teraz zaradené pod spoločný názov "Hétvégi Flirt" ("Víkendový Flirt"). Ako už napovedá ich názov, pozostávať budú z dvoch spojených jednotiek Flirt. Opäť platí, že v úseku Székesfehérvár - Fonyód sú uvedené vlaky použiteľné bez príplatku.

Trasa do Fonyódu, dlhá 157 km, sa môže zdať dosť veľká pre vozidlo, určené pre prímestskú dopravu, ale stretneme sa aj s dlhšou. Zdvojený Flirt bude totiž použitý aj na rýchlik 1871/1872 "Siófoki Flirt", ktorý pôjde v trase Siófok expresu a podľa jeho cestovného poriadku, pričom absolvuje cestu dlhú 190 km. V porovnaní s minuloročnou súpravou na tomto výkone sa aj napriek tomu dá hovoriť aspoň o malom zlepšení kultúry cestovania, už aj vzhľadom na klimatizovaný interiér. Napokon, cestujúci na väčšiu vzdialenosť majú na výber aj z iných, už spomenutých druhov vlakov a vozidiel.

Akčný rádius Flirtov na trati č. 30 sa v lete rozšíri. Na snímke sú 5341.009 (vľavo) a 001 (vpravo), ktoré sa takto pekne zišli na zastávke Agárd 19.10.2014.

Inou novinkou bude od 20. júna samostatné vedenie popoludňajšieho IC 201 "Agram" zo Záhrebu do Budapešti, ktorý od stanice Balatonszentgyörgy premáva spojený s rýchlikom č. 875. V lete sa však "osamostatní", vďaka čomu dôjde ku skráteniu jeho cestovného času. Jeho súpravu pritom budú na "Balkánsky" spôsob tvoriť iba dva kmeňové vozne: ABmz + Bpmz. Spoločnosť H-START v súvislosti s tým upozorňuje, aby si na tento spoj cestujúci zakúpili miestenky radšej s predstihom, nakoľko sa kapacita vlaku rýchlo vyčerpá.

Nočné osobné vlaky medzi Budapešťou a Keszthelyom, resp. Fonyódom, premávajúce v dňoch 4/5, 5/6 a 6/7, sa osvedčili a sú opäť súčasťou letného cestovného poriadku. Predtým neformálny názov "Bagolyvonat" ("Soví vlak") však už ponesú aj oficiálne a stanú sa tak jedinými osobnými vlakmi v Maďarsku, ktoré sa môžu pochváliť vlastným názvom.

Do pravidelnej osobnej dopravy najnovšie vstúpi v letnom grafikone aj dopravca MÁV Nosztalgia. Z budapeštianskej stanice Déli bude vždy v piatok popoludní (odchod 16.35 h) vypravovať zrýchlený vlak "Napfürdő" do Fonyódu (príchod 19:28 h), pozostávajúci z rušňa 431 (ex V43, Szili) a piatich svojich modrokrémových vozňov typu Schlieren (Bpz a Bdpz), ktoré inak používa na mimoriadnych vlakoch.

Určitým krokom späť v porovnaní s predošlými sezónami je však úbytok reštauračných vozňov a vozňov prvej triedy, a to až do tej miery, že na južnom brehu reštauračný vozeň nenájdeme v žiadnom z vlakov a prvú triedu povezie iba IC "Agram". Stane sa tak napriek tomu, že pred rokom sa vyťaženie prvej triedy na niektorých vlakoch pohybovalo aj nad 90 %.

Severný breh.

Základná štruktúra cestovného poriadku na severnom brehu ostáva v nadchádzajúcej sezóne 2015 bez zásadných zmien. Kostru diaľkovej doprave dávajú zrýchlené vlaky "Kék hullám" a "Katica", doplnené rýchlikmi kategórie "Tekergő"

Minulý rok museli cestujúci vlakmi "Katica" strpieť časté prestupovanie v Székesfehérvári, čomu má byť koniec. Tieto zrýchlené vlaky pôjdu úplne mimo stanicu Székesfehervár, cez Pusztaszabolcs - Börgönd - Szabadbattyán, bez nutnosti prestupovania. H-START plánuje tieto vlaky Budapest - Balatonfüred opäť pokryť motorovými jednotkami Desiro spojenými do dvojíc a trojíc. Či ich však bude dostatok, zatiaľ nevedno. V minulej sezóne boli totiž k dispozícii jednotky stiahnuté z trate Ostrihom - Budapešť, kde bola (a na polovici trate ešte stále je) dlhodobá výluka kvôli modernizácii. Táto by však mala v júni skončiť a keďže trať sa bude elektrifikovať až v ďalšej etape, preto Desirá (resp. nejaká náhrada za ne) budú súčasne potrebné aj tam. Každopádne, dajú sa predpokladať celoštátne prvotné aj druhotné presuny hnacích vozidiel, ako tomu kvôli letnej sezóne už oddávna býva zvykom.

Trojité Desirá na čele so 6342.025 v stanici Csajág, 15.6.2013.

Drobnou zmenou v kategórii "Kék hullám" je, že cez víkendy bude v niektorých spojoch okrem IC vozňa (do ktorého je potrebné mať IC príplatok a miestenku) zaradený aj vozeň s batožinovým oddielom.

Dôležitou a potešujúcou správou pre fanúšikov železničnej techniky je opätovné nasadenie rušňa Nohab na vybrané víkendové rýchliky "Tekergő", počnúc sobotou 27. júna, podľa nasledovného obehu:

19 792: Budapest-Déli odch. 9:40 - Tapolca prích. 13:17
19 793: Tapolca odch. 14:42 - Budapest-Déli prích. 18:19.

Modrokrémovú súpravu poskytne MÁV Nosztalgia, reštauračný vozeň ostáva WRm spoločnosti Utasellátó.

To však v sezóne 2015 nie je všetko. Okrem Nohabky sa totiž cez víkendy prebehne do Tapolce aj ďalšia z motorových legiend, ktoré si v minulosti pri jazere Balaton odpracovali pekných pár rokov. Nerekonštruovaný Sergej radu 628, ktoré sa dožívajú 50. výročia, povezie počas sobôt a nediel tiež jeden pár rýchlikov:

1972: Budapest-Déli odch. 7:35 - Tapolca prích. 11:04
1973: Tapolca odch. 16:55 - Budapest-Déli prích. 20:24.

Nasadený na tento mimoriadny výkon mal byť podľa pôvodných plánov najstarší stroj 628.001, už dávnejšie odetý do historického náteru. Momentálne však prebieha jeho rozsiahla oprava, ktorú zrejme do 20. júna nestihnú dokončiť. Jeho miesto v čele uvedených vlakov preto zastane niektorý z iných strojov 628 - predbežne sa predpokladá použitie 628.265, avšak hneď ako bude nula-nula-jednotka dokončená, ujme sa svojej funkcie.

Súpravy rýchlikov "Tekergő" budú najčastejšie tvoriť modernizované vozne B 20-30. Na niekoľkých spojoch sa však opäť pravidelne vyskytnú aj Schliereny (MÁV Nosztalgia, GySEV), Bmx alebo vratné Bhv súpravy. Novým vlakom bude rýchlik "Naplemente" ("Západ Slnka") z Tapolce (s odchodom o 20:00) do Budapest-Déli (príchod 23:09) s rušňom 418 (ex M41) a Schlierenmi od Nosztalgie. K dispozícii je v tomto prípade priestor pre bicykle s kapacitou 40 miest.

Súčasťou letnej dopravy smerom k Balatonu a späť, tak ako po iné roky, bude aj tradičný rýchlik č. 1987/1988 na trase Győr - Komárom - Kisbér - Székesfehérvár - Siófok. Hoci minulý rok naň bol v "dízlovom úseku" turnusovaný stroj radu 408, po väčšiu časť sezóny ho poctivo odvozil Sergejom radu 628, keďže štyristoosmičky trápila vyššia poruchovosť. Ako tomu tento rok, uvidíme...

Na záver doplníme odkazy pre konkrétne radenia vlakov počas letnej sezóny pre trať č. 29 a pre trať č. 30.

 

Použité zdroje:

http://vonatosszeallitas.hu/balatoni_nyar_2015.html

Súvisiace odkazy