Dieslové preťahy Košice - Kostoľany nad Hornádom

3.6.2015 8:00 Marek L. Guspan

Dieslové preťahy Košice - Kostoľany nad Hornádom

Večer okolo jedenástej som si prečítal v jednej diskusii na VLAKY.NET, že zajtra, 1. mája a aj v sobotu 2. mája sa bude medzi Košicami a Kostoľanmi pri Hornáde konať napäťová výluka a elektrické vlaky tak budú ťahať dieslové rušne. Zaujímavá informácia vzhľadom na to, že som už bol pobalený a prichystaný na cestu do Košíc za iným účelom.

 

 


Na premiestnenie som použil "teleport" s číslom R 801 a o 7. hodine som už bol (takmer) na druhom konci republiky v spomínaných Košiciach. Prvé dva diesle som odfotografoval (samozrejme, že proti slnku) na mojom premiestňovadle R 801, ktoré ho posúvali ďalej do Prešova, pričom jeden z nich išiel iba do Kostolian. Ďalšie vlaky však jazdili smerom na Kysak aj smerom z neho v elektrickej trakcii.

EC 1010 RegioJet. Odkaz na video sa aktivuje kliknutím na fotografiu.

Mal som dostatok času – čakal som na kamaráta – tak som sa rozhodol zistiť, ako to s tou výlukou je. Zavolal som nášmu členovi, ktorý info do diskusie zavesil, a ten, hoci práve nebol v službe, mi zistil a poskytol podrobnosti.

Napäťová výluka oboch traťových koľají v úseku Košice – Kostoľany pri Hornáde nebola vyvolaná správcom železničnej infraštruktúry ŽSR, ale prácami na vysokom napätí vedúcom ponad železničnú trať. Začiatok bol stanovený na 8.30, ukončenie na 12.00. A to po oba dni 1. aj 2. mája 2015. Ďakujem Vihorlat.

Posledným vlakom, ktorý prešiel úsekom s elektrickým rušňom bol R 443 Bohemia. Jeho dvadsaťminútové meškanie spôsobilo aj mierny posun začiatku výluky.  Prvým vlakom, ktorý sa na trať vybral s dieslovým rušňom bol Os 7809. Na Jánošíkovi to vyzeralo divne, ale zase o nič horšie ako u nás dole, kde jazdia Pušpuly s Laminátkami. Do Košíc dorazil s pätnásťminútovou „sekerou“. A potom to už išlo hore-dole. Na osobné vlaky ZSSK boli nasadzované rušne 754.052 a 757.003, ktoré aj farebne blonski ladili so zvyškom súprav. No IC 402 Regiojet doviezol na košickú stanicu rušeň ZSSKC 752.051. Ten samozrejme neladil s ničím, ale asi to bolo lepšie riešenie, ako dať na príprah rušeň priameho konkurenta.

R 606 Shoppie.sk. Odkaz na video sa aktivuje kliknutím na fotografiu.

Postavenie slnka fotografovaniu veľmi nenahrávalo, skryť za mraky sa mu nechcelo (na rozdiel od zvyšku dňa), a tak majú rušne čierne čelá a prepálené pozadie. Fajnšmekrov teda nepotešia. Filmár tiež nie som. A keď popri tom ešte druhou rukou fotografujem, výsledok tiež nestojí za reč. Berte preto všetky obrázky iba ako dokumentačné, keďže som nikde na internete o tejto udalosti nevidel žiadnu informáciu.

O pol jedenástej do Košíc dorazil aj očakávaný kamarát a spolu sme sa vybrali za ďalšími železničnými zážitkami ešte ďalej na východ našej malej krajiny.

Galéria