Rychlíková elektrická jednotka ČD se jmenuje „InterPanter“

30.4.2015 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Rychlíková elektrická jednotka ČD se jmenuje „InterPanter“

Panteří rodinu moderních nízkopodlažních vlaků rozšíří InterPanter, jednotka určená pro meziregionální a dálkovou dopravu Českých drah. O pojmenování nového vlaku byl nečekaně velký zájem, do soutěže přišlo 5 097 originálních návrhů od 2 333 hlasujících. Spolu s novým jménem odhalil výrobce Škoda Vagonka, člen skupiny Škoda Transportation, také čelní vůz jednotky.

 

 

 

 

To jsme si mohli přečíst v úvodu elektronického dopisu, který dorazil na adresu naší redakce včera krátce po desáté hodině dopolední, aby nám doručil tiskovou zprávu, jejíž obsah pro nás nebyl (až na to do poslední chvíle utajované vítězné jméno) nijak zvlášť překvapivý. Tou dobou totiž náš ostravský reportér byl na místě předmětné události, poslušen výzvě, jakou před něj postavila zpráva doručená stejnou cestou o šest dní dříve, zvoucí zástupce redakce VLAKY.NET na slavnostní vyhlášení jména pro nový vlak Českých drah od společnosti Škoda Transportation. Vítězný název vlaku vzešel z veřejné soutěže „Pojmenujte nový vlak“.


Text pozvánky na akci

Podstata celé záležitosti by neměla být neznáma ani čtenářům našeho internetového magazínu, pokud ovšem sledují také jeho rubriku Krátke dopravné správy. V ní jsme dne 5.8.2014 reprodukovali sdělení ČD, že České dráhy a Škoda Vagonka uzavřely kontrakt na dodávku 14 jednotek z osvědčené rodiny RegioPanter v úpravě pro dálkovou dopravu. Jednotky budou vyrobeny v letech 2015 a 2016 a budou nasazeny na vnitrostátní rychlíky. O přesném nasazení na konkrétní linky bude rozhodnuto v průběhu roku 2015 po dohodě s objednatelem dálkové dopravy MD ČR. Jeho součástí byl i přehled hlavních parametrů nových vozidel:


Orientační parametry elektrických jednotek později nazvaných „InterPanter“

Dne 30.9.2014 následovala tisková zpráva o tom, že v jednom z východočeských RegioPanterů, nasazených na vlaky mezi Pardubicemi, Hradcem Králové a Jaroměří, jsou testovány sedačky firmy Borcad, určené pro rychlíkovou verzi těchto jednotek. Cestující při té příležitosti mohou vyplnit anketní lístky nebo se zúčastnit ankety přímo na stránkách společnosti Borcad … Zkušenosti a pocity cestujících budou v některé dny osobně sbírat také zaměstnanci výrobce. Získané ohlasy budou využity při vyladění sériové podoby sedaček pro vlaky Českých drah. Nám se ty sedačky podařilo „potkat“ při přípravě reportáže o něčem jiném až po ukončení testů.


Ve voze 440.012-3 zkušebně namontovaná sedadla pro rychlíkovou verzi „RegioPantera“
(17.11.2014, Stéblová) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Dne 7.1.2015 se ve výše zmíněné rubrice objevila výzva Pojmenujte nový vlak pro České dráhy!, určená široké veřejnosti, která se mohla zúčastnit soutěže o atraktivní ceny, jak bylo uvedeno v tiskové zprávě i na speciálním webu. Na něm se dnes pochopitelně můžeme dočíst, že soutěž o pojmenování nového vlaku byla úspěšně ukončena, ale to jsme vám sdělili už dne 2.4.2015, na základě příslušné tiskové zprávy. Nicméně uvedená stránka tím neztrácí svou informační hodnotu, protože na ní najdete fotografie z výroby nových elektrických jednotek, jejichž lidem obecným navržené a odbornou porotou vybrané jméno jsme se včera dověděli.


Přilepené vnější laminátové díly čela s aretačním přípravkem (30.3.2015, Škoda Vagonka
Ostrava); zdroj: www.novyvlak.cz

Stalo se tak poprvé na už výše naznačeném setkání představitelů dodavatele a odběratele nových drážních vozidel v zasedací místnosti a.s. ŠKODA VAGONKA Ostrava. Za předsednickým stolem tam zasedli tisková mluvčí a.s. ŠKODA TRANSPORTATION Mgr. Lubomíra Černá, člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu Ing. Michal Štěpán, generální ředitel a.s. ŠKODA TRANSPORTATION Ing. Tomáš Ignačák, MBA a generální ředitel a.s. ŠKODA VAGONKA Ostrava Ing. Michal Kurtinec, Ph.D. Co z jejich úst zaznělo, je zřejmé z už odkázané tiskové zprávy a hlavně z videa, které najdete na konci tohoto textu.


Akci zahajuje tisková mluvčí a.s. Škoda Transportation Mgr. Lubomíra Černá © Karel Furiš

Po úvodních oficialitách se účastníci setkání přesunuli na prostranství za výrobním objektem, před kolejová vrata zkušebny. Ta se posléze otevřela a před přítomnými hosty se objevil zatím jediný víceméně dokončený čelní vůz první jednotky InterPanter, vysouvaný pomocí posunovacího zařízení Zagro Maxi-Rangierer, jak vyšlo později najevo. Když si přítomní zástupci médií vozidlo dostatečně prohlédli a zaznamenali zvenčí, čekala je prohlídka jeho interiéru. Obě tyto navazující formy prezentace jednopodlažní elektrické jednotky InterPanter byly doprovázeny zasvěceným výkladem z úst obou vrcholných představitelů jeho výrobce.


Generální ředitel společnosti Škoda Transportation Ing. Tomáš Ignačák, MBA představuje
novou jednotku © Karel Furiš

Poté dostali přítomní novináři možnost vyzpovídat přítomné reprezentanty výrobce i budoucího provozovatele InterPantera, čehož využili a porůznu pak zúročili ve svých médiích, jak jste asi zaznamenali. Náš reportér se na místě dověděl, že už dokončený a snad i odzkoušený InterPanter má být veřejnosti poprvé představen na oslavách Národního dne železnice 2015, které se budou konat v Hradci Králové v sobotu 26. září, jak se můžeme dovědět z letošního přehledu nostalgických jízd ČD. A také třeba to, že gastronomické služby v nových vlacích budou z prostorových důvodů suplovat instalované automaty na nápoje a poživatiny.


Novinářské vytěžování na pozadí „InterPantera“ © Karel Furiš

Další nevýhodou nově pořizovaných vozidel je třeba skutečnost, že – na rozdíl od klasických souprav – nemohou být nasazena na rychlíky, jejichž trasa vede také po nezatrolejovaných tratích. Ale vedení ČD jistě ví, proč si pro meziregionální a dálkovou dopravu objednalo právě takováto vozidla a ne jiná. Ostatně zkušenosti s jejich předchůdci pro dopravu regionální jsou vesměs dobré. Posledním bodem programu byla krátká exkurse v montážní hale, kterou naši čtenáři už znají díky dvěma reportážně zprostředkovaným exkurzím – v listopadu 2007 a v říjnu 2013. Více vám ukáží snímky v připojené galerii a také souhrnné video:


Prezentace „InterPantera“ © Karel Furiš 

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s.
  2. Škoda Transportation – Wikipedie
  3. ŠKODA TRANSPORTATION, a.s. - oficiální stránky
  4. Škoda Vagonka – Wikipedie
  5. ŠKODA VAGONKA, a.s. - oficiální stránky
  6. RegioPanter – specializovaný web výrobce
  7. Na koleje zamíří nový vlak! – specializovaný web výrobce
  8. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Čelní vůz první jednotky „InterPanter“ při prezentaci © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy