Dole v dole aneb Skalka 2014

12.1.2015 8:00 Mixmouses

Dole v dole aneb Skalka 2014

Jak název napovídá, v tomto příspěvku se podíváme na koleje do podzemí. Krátkým slovem i o něco delším obrazem navštívíme bývalý železnorudný důl Skalka v Mníšku pod Brdy. Montánní společnost Praha zde vybudovala v dosti rozsáhlých prostorách 16. patra bývalého dolu Muzeum hornické historie a těžby železné rudy. A rozchod? Menší než „jindy“ – pouhých 450 mm.

 

 

 



Nabídku na prohlídku dolu jsme s kolegou Michalem dostali od jednatele Montánní společnosti Igora Gajduška na letošní Muzejní noci v Solvayových lomech. V dolu Skalka není pevně stanovená otevírací doba, je však možné se s Igorem Gajduškem domluvit na konkrétním termínu prohlídky. V jedné skupině montánisté zvládnou „odbavit“ max. 24 návštěvníků, což je kapacita důlního vláčku. Ten sestává z akumulátorové lokomotivy Metallist a dvou hornických vagonků, zvaných pullman.


Útulná atmosféra ve voze přezdívaném „pullman“ © Mixmouses

Pro mne jakožto člověka normálního vzrůstu bylo nastupování a vystupování z tohoto vozu trošku eskamotérský kousek, také mi to krční páteř dala druhý den patřičně najevo. Po uvítání se nám od montánistů dostalo bezpečnostního školení, týkajícího se hlavně nevysouvání rozličných oudů či jiných tělních částí za jízdy z vagonků a nestoupání na hlavy kolejnic a součástí výhybek. Důvod prvého upozornění jsme zakusili hned při vyjetí od vstupu do dolu – průjezdný profil byl na většině trasy opravdu těsný.
 

Odborný výklad © Mixmouses
 
Začátek vlastní prohlídky jsme si vychutnali po více jak kilometrové jízdě u jedné z odboček. Zde Igor naší skupině poutavě vyprávěl o historii dolu, důlních zařízeních, dozvěděli jsme se zajímavá čísla ohledně těžby i financí a nakoukli i do velké větrací šachty. Potom následoval přesun po zpřístupněných štolách do bývalého zázemí horníků, kde byla vybudována zajímavá expozice s ukázkami vrtacích zařízení, vozíků, kahanů, také historických fotografií, různých schémat a dalších věcí s těžbou souvisejících.
 

Ukázka těžby © Mixmouses
 
Dál naše kroky mířily přes různá důlní zařízení ve štolách do bývalé strojovny, kteréžto v současné době dominovala lesklá vodní hladina až k jedné z větších křižovatek štol. Tady jsme si prohlédli po úroveň štoly zatopenou svážnici, dřevěnou výztuž části štoly a další důlní techniku. Mně osobně dosti zaujala vystavená provozuschopná BND 30. Po projití dalších desítek metrů jsme se mávnutím kouzelného proutku ocitli z labyrintu štol zpět u vláčku, který nás odvezl zpátky k dennímu světlu. Prohlídka trvala kolem dvou hodin a dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací.
 

Lokomotiva BND 30 © Mixmouses
 
Kolegové z Montánní společnosti za dobu svého působení odvedli obrovský kus práce a další je ještě čeká. Přeju jim tímto dost zápalu a sil do dalšího zpřístupňování této velmi zajímavé technické památky. Naše skupinka se poté přesunula ještě na poutní místo Skalka nad Mníškem. Prošli jsme si křížovou cestu, prohlédli si ruiny bývalého kláštera i současnou budovu nad kostelem. Příjemné bylo místní občerstvení, které nám vzhledem k panujícím teplotám umožnilo zahřátí útrob lektvarem všelikým. Prohlídka barokního areálu byla příjemnou a pohodovou tečkou za přínosnou návštěvou pamětivhodností Mníšku pod Brdy.
 

Kostelík Máří Magdalény © Mixmouses
 
Na závěr si dovolím pár užitečných informací: do dolu není dovoleno brát zvířata, také menší děti není doporučeno brát na prohlídku, jakožto i osoby trpící klaustrofobií. Naopak vřele doporučeno jest bráti si pevné obuvi, oděvu staršího a přes léto teplejšího, neboť temperatura pod zemí atakuje 11°C. Parkovati svých povozů můžete na parkovišti bývalých Kovohutí Mníšek (u autobusové zastávky), kde jest přes hlavní vrátnici i vstup k dolu. Veškeré kontaktní informace naleznete na webu Montánní společnosti.
 

Jednoduchý řez dolem © Mixmouses
 
Odkazy:

Galéria

Súvisiace odkazy