Vojtěch Hermann - „Jablunkovské tunely“

6.11.2014 8:00 Vojtěch Hermann

Vojtěch Hermann - „Jablunkovské tunely“

V prosinci loňského roku vyšla tiskem kniha „Jablunkovské tunely“, pojednávající o historii tunelů na trati původní Košicko-bohumínské dráhy (dnes trať 320 Bohumín – Čadca) a stavbě nového dvoukolejného tunelu.

 

 

 

 

Dva jednokolejné tunely zde byly na hranicích Slezska a Slovenska postaveny v letech 1870 a 1916. Svoji polohou v náročném terénu způsobovaly při výstavbě i údržbě po celá desetiletí nemalé potíže. Kniha popisuje události kolem Jablunkovských tunelů od 19. až po 21. století. Podchycuje historický vývoj Jablunkovského průsmyku, kde byly oba původní tunely umístěny.  Je zde podrobně popsána i výstavba slezské části Košicko-bohumínské dráhy. Popisuje historické změny obou tunelů a přilehlé trati mezi Jablunkovem a státní hranicí se Slovenskem. U stavby prvního tunelu jsou uvedeny i podrobná fakta o nepředstavitelném úsilí tunelářů vybudovat tunel. Zajímává je i historická epizoda spadající do období před vypuknutím 2. světové války, která je známá jako Jablunkovský incident.

Kniha obsahuje budování nového Jablunkovského tunelu, kde vznikaly stavební překážky, které připravila tamější příroda.

Publikace má 220 stran a kromě podrobné historie tunelů od jejich vzniku až do současnosti obsahuje také mnoho historických fotografií, faksimile stavebních plánů a dalších dokumentů. V příloze je uveden nejnovější přehled všech železničních tunelů v ČR.

Knihu napsal Vojtěch Hermann.

Zájemci o publikaci s názvem „Jablunkovské tunely“ si ji mohou především koupit v Ostravě v Železničním muzeu moravskoslezském, nebo ČD Centrech na Ostravsku, případně zakoupit v knihkupectví v Jablunkově, Třinci, Informačních centrech v Jablunkově a v Mostech u Jablunkova. Cena v ČR: 490 Kč.

A nyní pár údajů ke vzniku knihy.

Jablunkovsko a jeho okolí je mi blízké, narodil jsem se tam, mám tam chalupu a žiju v nedalekém Třinci. Po ukončení školy jsem celou dobu pracoval na železnici, ať už v lokomotivním hospodářství anebo u infrastruktury. Začínal jsem u dráhy jako pomocník strojvedoucího (topič) na parní lokomotivě a končil jako vedoucí kanceláře ředitele SDC SŽDC Ostrava (nyní Oblastní ředitelství SŽDC Ostrava). "Mojí každodenní tratí" se tak stala slezská část původní Košicko-bohumínské dráhy. První myšlenka na vydání knihy o jablunkovských tunelech přišla koncem roku 2007, kdy jsme před zahájením stavby železničního koridoru (Bystřice nad Olší - státní hranice se Slovenskem) připravili pro veřejnost akci – „Den v tunelu“. Projektem byla plánována přestavba jednokolejného Jablunkovského tunelu II. na dvoukolejný. Od r. 1916, kdy byl postaven, nebyl do té doby tunel zpřístupněn.  Konalo se to v sobotu 17. listopadu 2007, přišlo se podívat asi 1300 lidí. Tato akce byla velmi úspěšná a tehdy se objevila od Nakladatelství Beskydy Vendryně první nabídka o možnosti vydání knihy o jablunkovských tunelech. Ředitel tehdejšího SDC SŽDC Ostrava projevil zájem a bylo rozhodnuto takovou publikaci společně zpracovat. Situace se zkomplikovala závalem tunelu a přechodným přerušením jeho stavby. Mezitím jsem odešel do důchodu, a zároveň došlo k ukončení podpory zpracování knihy. Stavbě koridoru i tunelu jsem se stále věnoval, a nakonec jsem se rozhodl tuto knihu zpracovat.

Chtěl jsem, aby byla čtivá pro široké spektrum lidí, i pro ty, kteří žijí  mimo náš region. Zároveň, aby byla přitažlivá bohatou sbírkou obrazových dokumentů.
Kniha tak vznikala šest let, samozřejmě s přestávkou během závalu. Naplno jsem se do toho pustil v roce 2012, pátral jsem v archivech, které mohly něco říci ke stavbě. Prošel jsem státní archivy na Ostravsku, Národní archiv v Praze, archiv Českých drah v Olomouci, státní archiv ve Vídni. Navštívil jsem i slovenské archivy a muzea - v Čadci, Žilině, Bytči i MDC v Bratislavě. Bohužel, musím říci, že chybí především dokumenty o stavbě prvního tunelu z roku 1869-1870.


I přes některé tyto komplikace se podařilo knihu dokončit.