Plzeňští strojvůdci

17.8.2014 8:00 Dominik Jaroš

Plzeňští strojvůdci

Na počátku všeho stál zajímavý nápad Josefa Kulaviaka, strojvedoucího Českých drah z depa kolejových vozidel Plzeň, a Michala Pelíška, strojvedoucího nákladního dopravce ČD Cargo. Po usilovné práci byl nakonec 1. dubna 2012 spuštěn web nově vzniklého projektu Plzeňští strojvůdci, který postupem času doznal větších či menších změn po obsahové i grafické stránce.

 
 
 
 
 

Dnes stránky skrývají unikátní funkční popisy jednotlivých řad hnacích vozidel, řešení jejich provozních poruch a další návody či pomůcky, které lze uplatnit mimo jiné také v zaměstnání. Díky přístupu přes mobilní telefon totiž stránky pomohly hned v několika případech odvrátit neschopnost vozidla na trati.
 
Kromě nejrůznějších popisů a schémat lze na stránkách najít například různé pomůcky pro strojvedoucí, články z provozu i historie a v neposlední řadě také aktuální dislokace hnacích vozidel ČD a ČD Cargo dle jednotlivých provozních dep. Projekt Plzeňských strojvůdců však není zdaleka určen pouze provozním zaměstnancům.
 
Kliknutí do náhledu otevře web v novém okně
 
Takříkajíc na své si přijdou i ostatní návštěvníci, a to především díky obsáhlé a neustále se rozvíjející fotogalerii. Jednotlivé snímky jsou rozděleny až na jednotlivá hnací vozidla, což přináší zajímavý pohled na „životní pouť“ konkrétní lokomotivy. O to cennější jsou pak historické fotografie, zachycující vozidla v neopakovatelné podobě. Na stránkách jsou k dispozici také všechny díly pořadu Pozor vlak.
 
V nedávné době bylo spuštěno nové diskuzní fórum, kladoucí si za cíl prioritně udržet kvalitu obsahu a jeho odbornou úroveň. „Přejeme si, aby se forum brzy rozběhlo a bylo plnohodnotným doplňkem našeho webu. Hlavním cílem je i nadále rozvíjet technické záležitosti, jako jsou popisy a návody pro kolegy strojvedoucí. Rádi bychom pomáhali také začínajícím kolegům – strojvedoucím v přípravě.
 
Ilustrační snímek © Josef Kulaviak
 
To ale neznamená, že se budeme soustředit jen na tuto odbornou oblast, chceme, aby si každý na webu našel to své, a proto budeme pracovat mimo jiné na naší unikátní galerii, která zachycuje životy hnacích vozidel u nás a na Slovensku,“ shrnují své představy plzeňští strojvůdci Josef Kulaviak a Michal Pelíšek.
 
Úvodní ilustrační snímek: Stroj 362.057-2 na plzeňském hlavním nádraží dne 13.1.2012 © PhDr. Zbyněk Zlinský