Než se mi VLAKY.NET staly domovem …

24.7.2014 8:00 Radek Hořínek

Než se mi VLAKY.NET staly domovem …

Když se mi dostal do rukou výtisk naší krásné pamětní knihy a na její 455. straně jsem našel svou fotku se stručnou charakteristikou, tak jsem se musel usmát už klasickému spojení mé osoby s bagetou, které přiznávám. Tamtéž uvedené bytostné spojení s Olomoucí však odmítám. Pravdou je, že jsem v tom městě vystudoval, pracuji zde a mám tady partnerku i dceru, ale obyvatelem hanácké metropole se necítím.

 

 

 


Zatím jsem formálním trvalým bydlištěm i vnitřním přesvědčením stále svázán s Velkou Bystřicí a svou domovskou tratí číslo 310. A za nedlouho to bude už deset let, co se mi druhým domovem staly VLAKY.NET. Dost ale bylo řečí o ničem. Je čas se podívat podruhé do časů před tím, než se tak stalo. Vazba s předchozí retroreportáží je do značné míry volná, byť patrná – jak se může každý přesvědčit nahlédnutím do ní.

Na úvod se koukneme do Dluhonic. Moje maličkost tam v roce 2000 velmi ráda jezdila na návštěvu ke známým. Taková návštěva se neobešla bez nějaké té dokumentace dění na kolejích. Byla to doba, kdy šestikoláky vesele tahaly nákladní vlaky po trati číslo 270. V listopadu roku 2000 vznikla trojice fotek lokomotiv, které již na této trati k vidění nejsou.


„Šestikolák“ v Dluhonicích (listopad 2000) © Radek Hořínek

Z roku 2000 se přesuneme rovnou do léta roku 2002. Tentokrát už na mou domovskou trať, na kterou se dívám od konce prázdnin roku 1976 z oken. Asi přestěhování k nádraží dalo mému já impuls zajímat se o železnici. Za tu dobu se toho hodně změnilo. Vřelý vztah k železnici zatím zůstal. Ono léto jsem se na kole rád vydával na Hrubou Vodu, konečnou stanici osobních vlaků z Olomouce.

V červenci jsem se na Hrubé Vodě se setkal s dnes již vymřenou řadou 851 v normálním provozu a také se stále ještě existující a provozní 749.121, kterou jsem si měl možnost vyfotit 12.7.2014 na hlavní nádraží v Praze, kdy zaskakovala na rychlíku z Prahy do Českých Budějovic přes Zdice. Krokodýli ono léto jezdili s vozy Bt (Bdt), což krásně dokumentuje fotka osobního vlaku odjíždějícího ze zastávky Bystrovany do Olomouce.


„Krokodýl“ opouští Bystrovany směrem k Olomouci (27.7.2002) © Radek Hořínek

Týž rok ani ne o dva měsíce později jsem se na Hrubé Vodě potkal se 464.008, která si to valila směr Krnov. Kromě bulíka jsem si pořídil několik fotek ve svém domácím prostředí ve Velké Bystřici a v Hlubočkách-Mariánském Údolí. Onen rok jsem završil říjnovou fotkou 731.062 v jejím původním nátěru. V roce 2003 jsem se na Hrubou Vodu vrátil, abych si kromě šlápnutí do pedálů svého kola navíc pořídil několik fotek.

Tehdy na trati číslo 310 byly k vidění motoráky řad 851 a 843. S těmi se moje maličkost setkávala nejčastěji jak při focení, tak při cestě do práce nebo za kulturou. Z roku 2003 by měla být i dvojice fotek z traťového úseku Olomouc hl. n. – Olomouc-Nové Sady, kam jsem se občas zatoulal. Není ale jisté, zda díky mému nepořádku tyto fotky opravdu z onoho roku jsou, neboť je mám dost divoce zařazeny v albu.


„Žabotlama“ jako osobák do Nezamyslic v úseku Olomouc hl.n. - Olomouc-Nové Sady (2003)
© Radek Hořínek

Tak takto to vypadalo v době, kdy koleje mi pod okny brázdily hlavně 851, které v normálním provozu už k vidění na tratích nejsou. Náhradou za ně jsou „populární“ regiošroty. Zato motorové vozy řady 843 se tam vyskytují stále, jenom barva se na nich se pomalu, ale neodvratně mění z červeno-krémové a modro-šedou. No, na našich kolejích se dějí horší věci, aspoň máme pořád co nového fotografovat a do archivu ukládat.

Odkazy:
  1. Velká Bystřice – Wikipedie
  2. Železniční trať Olomouc–Opava – Wikipedie
  3. Železniční trať Česká Třebová – Přerov – Bohumín – Wikipedie

Úvodní snímek: Stroj řady 110 s osobním vlakem do Nezamyslic v úseku Olomouc hl.n. - Olomouc-Nové Sady (2003) 
© Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy