Parkové železnice v Cottbusu a v Berlíne

28.6.2014 8:00 Helmut Böhme

Parkové železnice v Cottbusu a v Berlíne

9.6.2014 bol v Nemecku kresťanský sviatok, a to je príležitosť pre múzejné železnice nasadiť viac rušňov ako v bežnej prevádzke. A pretože k tomu ešte bolo slnečné, bohužiaľ ale aj až nekresťansky teplé počasie s teplotou okolo 35 °C, vyrazil som navštíviť Parkeisenbahn Cottbus a Berliner Parkeisenbahn. Najprv som išiel vlakom z Drážd'an s prestupmi v Elsterwerde a Doberlug-Kirchainu do Cottbusu.

 

 

 


V Doberlug-Kirchhainu som mal iba pol hodiny času na prestup, takže odskočiť si na prehliadku stredu mesta sa nevyplatilo. Veľký záujem o MHD tam asi nie je, a tak mestská autobusová linka chodí iba v akési mini-verzii.


Autobus MHD pred staničnou budovou v Doberlug-Kirchhainu © Helmut Böhme

V Cottbusu bol trochu času na nákup a dokumentáciu prevádzky na stanici.


Vlaky DB Regio a ODEG v stanici Cottbus © Helmut Böhme

Mohol by som aj pokračovať električkou, rýchlejšie to ale išlo žltým Desirom ODEG smer Forst do zastávky Cottbus-Sandow.


Zastávka Cottbus-Sandow, vpravo za stromami už je stanica parkovej železnice
© Helmut Böhme

Pretože sme v kraji Lužických Srbov, je ceduľa s označením zastávky dvojjazyčná – čo samozrejme platí aj pre iné podobné nápisy.


Ceduľa zastávky Cottbus-Sandow © Helmut Böhme

Mojím cieľom bola stanica Cottbuser Parkeisenbahn. Toho dňa tam boli prítomné viaceré lokomotívy. Na nasledujúcej snímke je ich malý výber so strojom z Poľska.


Stanica parkovej železnice Cottbus-Sandow © Helmut Böhme

Najprv som sa vydal pešo pozdĺž trate do prvej zastávky Štadión priateľstva, kde som fotil križovanie vlakov. Vlaky premávali v štvrťhodinovom takte. Na trati sú prevažne elektrické návestidlá, ale nájdu sa aj mechanické - ako u zastávky na znamenie Parková kaviareň:
 

Predzvesť u zastávky Parková kaviareň © Helmut Böhme
 
Druhá stanica, kde sa križovalo, bola stanica Zoo. Tu mi prvý raz štrajkovala kamera, že jej bolo príliš horúco. Tak mi zostávalo nič iného než si v reštaurácii dať kávu a čakať, až sa ochladila.
 

Stanica Zoo © Helmut Böhme
 
Na konečnej trate je obratová slučka, aby rušne nemuseli obchádzať súpravu. Ja som tam zachytil lokomotívu z Poľska a „koľajový Trabant“ (Schienentrabbi):
 

Konečná Zámok a park Branitz © Helmut Böhme

Tam som mal už prechádzky dosť a vrátil som sa vlakom, čo som zdokumentoval pre zmenu videom. Vlastne som si myslel, že parné lokomotívy kvôli tej horúčave vôbec nevyrazia, jedna ale predsa len išla okolo 13. hodiny, čo ma trochu mrzelo, ale pretože som chcel ešte stihnúť prevádzku v Berlíne, musel som o 13:12 hod. vyraziť cez Frankfurt (Oder) a Erkner, s prestupom tam na S-Bahn, do zastávky Berlin-Wuhlheide. Tam sa cez lávku dá od S-Bahnu prejsť ľahko k miestnej parkovej železnici.


Berlin-Wuhlheide © Helmut Böhme
 
U zastávky Jazero na kúpanie (alebo Kúpeľné jazero?) je plán železnice. Prevádzkovaný je iba ten malý okruh cez amfiteáter (Freilichtbühne) …
 

Zastávka Badesee © Helmut Böhme
 
… do Betriebswerku (výhrevňa) chodia iba prázdne súpravy a koľaj vpravo do Betriebshofu je úplne mimo prevádzky.
 

Služobné koľaje do výhrevne © Helmut Böhme

Na hlavnej stanici sa doplňujú zásoby vody i uhlia a kurič v tomto prípade využil aj možnosť sa osviežiť vodou zo žeriavu.


Hlavná stanica © Helmut Böhme

Na internete vôbec neoznámili, že pôjde ešte druhá súprava, a preto sa mi veľmi nepodarilo ju na ceste zdokumentovať. Po normálnerozchodnej trati práve išiel nákladný vlak s rušňom radu 155 na čele, jeho rušňovodič vláčik pozdravil hlasitým trúbením.


Druhá súprava medzi konečnou Wuhlheide a zastávkou Badesee © Helmut Böhme

Prevádzku na berlínskej parkovej železnici som aj filmoval, výsledky nájdete na YouTube ako úvodnú časť a jej nadväzujúce pokračovanie. Naspäť som cestoval cez Cottbus a Ruhland, kde ma pobavila rodina, ktorej sprievodca oznámil, že do Lauchhammeru ide vlak až za viac ako dve hodiny, pretože je sviatok. Tak nadávali na pokladníčku, ktorá ich falošne informovala. Našťastie sa im podarilo zavolať známeho, aby po nich prišiel autom.

Ďalšie fotografie z toho sviatočného výletu nájdete v mojich albumoch Pioniereisenbahn Cottbus a Berliner Parkeisenbahn.

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy