O lovu na „ušatou“ a jiných zážitcích

8.6.2014 8:00 Radek Hořínek

O lovu na „ušatou“ a jiných zážitcích

Po výletu za Shalomkem do Břeclavi, kde prim hrála 475.101 v rámci tradičního Pálavského okruhu přišlo na řadu focení v „domácím“ prostředí. A bylo co fotit jak nostalgického, tak i z provozu normálního. Od hurvínka při olomoucké Flóře přes brejlovce na akci Bílý kámen až po ušatou na zahájení lázeňské sezóny v Jeseníku.

 

 

 

 


Hned v neděli po Pálavském okruhu jsem se dohodl s Radkou, že se pojedeme projet alespoň jednou M 131.101, když od čtvrtka onoho týdne brázdila koleje mezi hlavním nádražím a stanicí Nová Ulice v Olomouci. Povinnosti a počasí nám nedovolily vyrazit na projížďku dřív. Ideálně zaplněným hurvínkem jsme se projeli na Novou Ulici. Zde byla spousta návštěvníku jarní etapy výstavy květin Flóra, kteří se chtěli dostat na hlavní nádraží. Já si vyfotil motoráček a pomalu jsme se vydali po svých k domovu.


M 131.101 jako pendl na Flóru © Radek Hořínek

Další zářezy přibyly na mé paměťové kartě ve Svátek práce. Někdo se líbal onen den pod rozkvetlým stromem, pokud nějaký našel, někdo se rozhodnul na kole navštívit vojenský prostor Libavá, který se v onen den otevírá veřejnosti. S tím České dráhy posilují vlaky na trati 310 kvůli zvýšenému zájmu o přepravu cyklistů. Předem se nevědělo, které lokomotivy a jaké soupravy. Ta první nakonec na Os 3531/3534 byla ve složení 754.065 + 5 x 050 a ta druhá ve složení 754.081 + 2 x BDs + 2 x Bt (BDt) + Ds na obratu Os 3501/3500. Obě jsem si vyfotil ve Velké Bystřici.


Os 3501 odjíždí z Velké Bystřice směrem na Krnov © Radek Hořínek

Poslední akcí, kde moje maličkost nemohla chybět, bylo zahájení lázeňské sezóny v Jeseníku. Oproti jízdě kremáka před dvěma roky, který se cestou do cíle vyloženě protrápil, padla letos volba na jinou parní mašinku. Na čele soupravy v Šumperku byla nachystaná 464.008 a záda jistila 735.007. Ze mne a spousty dalších se stali lovci, kteří pronásledovali parní krásku po celou dobu jejího pobytu v horách. Na startu onoho lovu dokonce svítilo slunce. Povedlo se pár snímečků se sluníčkem. Jak vlak stoupal a my s ním, tak sluníčko začalo mizet. V Branné jsme se podívali na zbrojení vodou a pokračovali dál.


ZvOs 31161 přijíždí do Horní Lipové © Radek Hořínek
 
Bohužel počasí nám začalo ukazovat svoji odvrácenou tvář. I přes zhoršující se povětrnost jsme pokračovali dál v dokumentaci parního vlaku. Takto jsme dojeli do Jeseníku, kde jsme na náměstí zhlédli kousek z programu, který byl pro veřejnost připraven. Potom jsme pokračovali dál k Mikulovicím. U zastávky Hradec-Nová Ves, jsem si zdokumentovali jak příjezd, tak i odjezd páry, a přesunuli se do České Vsi. Původně jsme chtěli u ohrad s koňmi cestou na Ranč Orel udělat nějakou fotku, ale uzavřená brána naše plány zhatila. Tak jsme se přesunuli k zastávce Česká Ves bazén.
 

ZvOs 31162 v úseku Česká Ves bazén - Česká Ves © Radek Hořínek
 
Déšť ve své intenzitě moc neustával, i tak jsme pokračovali dál, stejně jako vlak. Ten z Mikulovic mířil tentokrát do Branné dobrat vodu. Zatím co on ji dobíral ve stanici pod Kolštejnem, my se před ní ukryli na chvíli na Ostružné, abychom si dali něco na zahřátí a pokračovali dál. Pára cestou z Branné přešla na přípřež. Takto souprava pokračovala do stanice Lipová Lázně. Zde odstoupila 464.008 z přípřeže, byla otočena na točně a do Jeseníku se z ní stal postrk. Byla tak možnost si udělat i nějaké foto při otáčení a taky pielstika na čele vlaku.
 

464.008 připravena na otáčení © Radek Hořínek
 
Po odjezdu vlaku do Jeseníku jsme se i my opustili nádraží a vydali se hledat další příhodné místo. Hned dvojici fotofleků jsme si vybrali u Horní Lipové. Na poslední snímeček jsme dorazili opět do Branné, kde ušatá dostala vodu. Pro focení to byla poslední možnost na nějaký ten snímeček. Pro kameramany však ne. Trať od přejezdu po Brannou dělá společnost silnici, a tak se dalo točit souběžnou jízdu vlaku a s gumokolem. Stejně jako vlak, i my jsme směřovali pro tu chvíli do cíle.
 

ZvOs 31164 v úseku Horní Lipová – Ramzová © Radek Hořínek
 
Do Šumperka jsme dorazili ve chvíli, kdy ušatá už byla v depu a pielstik se chystal s vozy k odjezdu do Olomouce. Odjel chvíli po té, co jsem se usadil v kupé rychlíku, který nejen mne měl dopravit tamtéž. Docela jsem byl zvědavý, kde se před onu soupravu dostaneme. Stalo se tak ve stanici Červenka. Do Olomouce jsme dorazili včas. Pak už zůstal přede mnou pouze přesun z nádraží domů autobusem. Byl jsem rád, když jsem se vysoukal z mokrého oblečení a zahřál se, abych mohl radostně ulehnout. Přece jenom jsem byl na nohou od tří hodin ráno a měl jsem toho „plné brýle“. I přes nepřízeň počasí jsem ale byl spokojený.
 
Úvodní snímek: 464.008 v čele ZvOs 31161 mezi Brannou a Ostružnou © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy