Výstava v STM: Katka 130 rokov

2.5.2014 8:00Zdroj: KDHŽ

Výstava v STM: Katka 130 rokov

V Slovenskom technickom múzeu v Košiciach otvoria 2. mája výstavu k 130. výročiu najstaršej prevádzkovanej parnej lokomotívy na Slovensku – U 36 003. Katku, ako ju všetci familiárne volajú, vyrobili v Nemecku a odvtedy slúžila na mnohých tratiach. Svoj dôchodok si užíva na jedinej slovenskej detskej železnici v Košiciach. Výstavu otvorí Hans Christian Hagans, vnuk konštruktéra a majiteľa nemeckej továrne Hagans Erfurt, kde unikátny parný stroj vyrobili.







Výstava prináša na 12-tich paneloch prvý ucelený pohľad na vznik, históriu a súčasnosť lokomotívy U 36 003. „Panely s unikátnymi historickými fotografiami chronologicky približujú okolnosti vzniku a peripetie parného stroja. Výstava hovorí aj o troch ďalších rovnakých rušňoch a návštevníkom približuje ich neľahké osudy na pozadí historických faktov. Okrem panelov si návštevník môže ohmatať predmety súvisiace s každodennou prevádzkou parnej lokomotívy, obsluhou a údržbou trate,“ približuje obsah výstavy jej autor, Tomáš Haviar. Raritou výstavy bude aj funkčný parný model parnej lokomotívy U 35, predchodkyne Katky. „Ide o prvú parnú lokomotívu, ktorá mala tú česť po prvýkrát prejsť novopostavenou traťou pionierskej železnice v Čermeli v roku 1955 a volala sa Katka,“ dodáva T. Haviar.


Hagans v Košiciach
Pozvanie na otvorenie výstavy prijal aj jediný žijúci potomok majiteľa továrne, v ktorej bola Katka pred 130-timi rokmi vyrobená. „ Naša rodina je dnes veľmi hrdá, že táto lokomotíva je dodnes v pravidelnej prevádzke. Už v 90-tych rokoch sme ju po prvýkrát navštívili v Čermeli a sme radi, že prichádzame opäť, “ povedal Hans Christian Hagans, priamy potom zakladateľa spoločnosti Hagans v nemeckom Erfurte.
Výstava mapuje obdobie od roku 1884 a končí v súčasnosti, teda v Košiciach, kde Katka verne slúži od roku 1991 na jedinej slovenskej detskej úzkorozchodnej železnici v Čermeli. O jej príchod do Košíc sa zaslúžil vtedajší primátor mesta, neskôr prezident Slovenska, Rudolf Schuster. „Teším sa z detskej železničky a naďalej u podporujem. Aktivistom držím palce a mám radosť, že pokračujú v tejto peknej tradícii,“ uviedol R. Schuster v krátkej reakcii k pripravovanej výstave a k výročiu lokomotívy. Na podnet R. Schustera je Katka od roku 1994 aj národnou kultúrnou pamiatkou.


Niečo pre budúcich rušňovodičov
Súčasťou expozície bude modelový vláčik ťahaný motorovou lokomotívou Dankou, na ktorej sa môžu detskí návštevníci výstavy povoziť. Starší si môžu na interaktívnom simulátore vyskúšať reálnu jazdu lokomotívou a stať sa aspoň na chvíľu rušňovodičmi. Výstava v Slovenskom technickom múzeu na Hlavnej ulici v Košiciach potrvá do 27. júna. Po jej skončení budú panely premiestnené do novovzniknutého mini múzea Košickej detskej historickej železnice, ktoré plánuje občianske združenie Detská železnica Košice  zriadiť v tomto roku neďaleko stanice Čermeľ. Výstavu pripravilo OZ Detská železnica v Košiciach.



Pár faktov o U 36.003 „Katka“  (1884 - 2014)
Najstaršiu prevádzkovanú úzkorozchodnú lokomotívu na území Slovenska vyrobili pred 130 rokmi v strojárni Hagans v nemeckom meste Erfurt.  Zadávateľom objednávky na výrobu štyroch zhodných lokomotív bol koncesionár prevádzkujúci Miestnu železnicu v údolí Gelnice. Lokomotíva prišla do Gelnice v decembri roku 1884 a slúžila na ťahanie nákladných vlakov s rudou. Číslo U 36.003 dostala lokomotíva v roku 1931. Nahradilo pôvodné označenie číslom 3.

Z trate na pomník
Katka opustila prvýkrát trať v údolí Gelnice roku 1938, kedy bola odoslaná na opravu do dielní ČSD vo Vrútkach, a odtiaľ na trať z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice. Tu s malou prestávkou vydržala až do roku 1949. Vtedy bola dokončená Trať mládeže a s jej otvorením ukončili dopravu na úzkorozchodnej železnici. Katka sa vrátila späť do služby na trati Smolnícka Huta – Mníšek nad Hnilcom. Do Banskej Štiavnice sa vrátila ešte raz, a to v roku 1999 počas oslavy 50. výročia od ukončenia stavby Trate mládeže.
Po skončení prevádzky na gelnickej trati v roku 1965 sa dostala do depa v Spišskej Novej Vsi ako vykurovací kotol, čo ju zachránilo  pred autogénom. Po skončení tejto služby sa od roku 1974 ocitla na  podstavci pri vstupe do spišskonovoveského depa. Na pomníku nehybne stála až do roku 1990.

Detská železnica
Na Slovensku sa začalo v 50. rokoch uvažovať o stavbe pionierskej železnice inšpirovanej sovietskym vzorom. Tam ich prevádzkovali už 14. Hlavnými iniciátormi boli predstavitelia Košickej dráhy ČSD pod vedením Ing. Janíka. Zainteresovaní prijali rozhodnutie o trasovaní parostrojnej železnice s rozchodom 1000 mm z Čermeľa pozdĺž Čermeľského potoka. Stavba sa začala slávnostným výkopom 17. apríla 1955. Otvorenie prvej etapy po stanicu Vpred a začatie pravidelnej prevádzky bolo 20. septembra 1955, na Deň železničiarov. Celú železnicu až po stanicu Pionier (dnes Alpinka) dokončili a slávnostne otvorili 1. mája 1956. Prvých návštevníkov vozila od roku 1955 do roku 1956 aj Katkina sestra U 36.004.

Prečo Katka?
Prvá lokomotíva s menom Katka bola U 35.103. Lokomotívu pomenovali po dcére iniciátora stavby pionierskej železnice Ing. Janíka, ktorá práve v tomto období prišla na svet. Parná prevádzka v Čermeľskom údolí trvala do roku 1962. Obrovským úspechom bol rok 1991, keď sa do Čermeľského údolia podarilo vrátiť parnú lokomotívu. Zaslúžili sa o to najmä Ing. Rudolf Schuster a Ing. Igor Reiprich, ktorí v rušňovom depe v Spišskej Novej Vsi na pomníku znovuobjavili U 36.003. Postupne sa v strojárňach v Českých Veleniciach začala z torza tvoriť funkčná parná lokomotíva, ktorá sa na Mládežnícku trať do Košíc dostala 5. júla 1991.

Pamiatka, ktorá slúži
Lokomotíva U 36.003 „Katka“ je od roku 1994 národnou kultúrnou pamiatkou. V súčasnosti je najstaršou prevádzkyschopnou úzkorozchodnou lokomotívou na území bývalého Československa. Na Košickej detskej historickej železnici jazdí dodnes. Parná lokomotíva U 36.003 Katka patrí medzi najvyhľadávanejšie atrakcie Košíc a kraja.

Avízo
VLAKY.NET pripravujú z vernisáže výstavy autorskú reportáž. 

Úvodná ilustračná snímka: Ondrej Krajňák

Súvisiace odkazy