Hornby International je vláčikový klan so storočnou históriou - SÚŤAŽ

3.4.2014 8:00

Hornby International je vláčikový klan so storočnou históriou - SÚŤAŽ

Čo myslíte, ako by zareagoval modelár, ak by mal okamžite vysloviť značku svetoznámeho výrobcu železničných modelov? Určite by dominovali spoločnosti Piko, Roco, Tillig a len málokto by si hneď spomenul na Hornby International . Ibaže táto britská značka má pritom už viac ako 100 rokov a za tak dlhý čas prešla určitým vývojom.

Obzrime sa za jej históriou a priblížme si aj novodobé portfólium. A navyše, aktívni členovia VLAKY.NET môžu vyhrať zaujímavé železničné modely, venované predajňou train&coffee v Trnave.

 

 

Pod menom Meccano založil Frank Hornby svoju prvú spoločnosť v roku 1907, ktorá o 13 rokov neskôr predstavila prvý modelový vláčik. Vtedajšia mierka vláčika „0“ bola dvojnásobkom dnešnej „H0“, vláčik bol vyrobený z lisovaného kovu a poháňaný hodinovým strojčekom. Bol veľmi drahý a skôr považovaný za prestížny darček než za hračku.

Hornby Dublo, lokomotívy v mierke približnej dnešnej „hánule“ uviedla spoločnosť na trh v 1938 roku. Stále boli vyrobené z kovu, aj keď išlo už o odliatok, boli naďalej náročné na výrobu a drahé pre verejnosť.

Plastové, cenovo dostupnejšie vláčiky, začala spoločnosť vyrábať začiatkom 70-tych rokoch vďaka technológií, ktorú priniesla pri zlúčení spoločnosť Tri-ang Group. V 80tych rokoch prešla spoločnosť ďalšou zmenou a začala vyrábať vláčiky s dôrazom pre detail, zafarbenie a autenticitu. Ich presnosť v samotnom fungovaní a vycibrenosť detailov priťahovala už nie len deti. Tak sa vláčiky začali posúvať z roviny hračiek pre deti na hračky pre dospelých. Portfólio vláčikov sa prirodzene rozširovalo s vývojom železníc. Novinky ako rýchlostné vlaky sa stali okamžitým hitom. Predaj Britských železníc znamenal zmenu „vlakovej uniformy“ a tiež priniesol ďalšie možnosti pre spoločnosť Hornby, ktorá nezaháľala a vytvorila autentické miniatúry.

Úspech značky v 90-tych rokov viedol k možnostiam rozrastania sa spoločnosti o ďalších výrobcov. Novodobá história Hornby nás zavedie o kus ďalej od Británie. Do rodiny Hornby International pribudla talianska značka príslušenstva modelovej železnice Lima, ktorá si svoju viac ako 50 ročnú tradíciu, vo výrobe modelových vláčikov, uplatňovala na trhoch Severnej Ameriky, Veľkej Británie, Austrálie a Južnej Afriky. Zaujímavosťou je, že Lima bola prvou značkou, ktorá prišla na trh s modelmi vláčikov zo Škandinávie. V Európe bola skôr známa ako značka príslušenstva modelovej železnice. V portfóliu Hornby je zaradená cenovo aj náročnosťou ako vhodná pre začínajúcich modelárov a deti. Francúzky Jouef je tiež značkou spoločnosti Hornby. Napriek pôvodnému zameraniu francúzskej firmy na vláčiky ako hračky pre deti sa táto značka vypracovala na profesionálnu úroveň s detailným prevedením. Tradícia značky Rivarossi sa začínala v povojnovom Taliansku a od roku 2006 patrí pod spoločnosť Hornby. Svojou kvalitou prepracovania modelov v mierke H0 ju bezpečne môžete radiť na profesionálnu úroveň s ľudovou cenou, aspoň zatiaľ. Arnold je modelovou mierkou N najmenšou značkou rodiny Hornby. Značka pôvodom z bavorského Nemecka začínala už začiatkom 20. storočia s výrobu plechových hračiek a neskôr aj vláčikov. V povojnovom období prišla éra zmenšovania a Arnold bola prvá priekopnícka spoločnosť, ktorá predstavila modelové vláčiky v mierke, ktorá sa stala neskôr mierkou N. Arnold ostal verný tejto veľkosti až dodnes. Napriek miniatúrnym rozmerom sú vláčikové modely Arnold vypracované na vysokej úrovni. Ich precízne prevedenie zaiste poteší nielen N-károv, ale aj vyznávačov TT mierky, pretože práve sortiment vláčikov v mierke 1:120 od Arnolda čoskoro rozšíri pestrú ponuku e-shopu www.modelovazeleznica.sk.

 

Ako vidno, spoločnosť Hornby International si prešla riadne pestrým vývojom. Aj keď medzi našimi modelármi sa vyskytuje len zriedkavo, jej medzinárodný záber naznačuje, že sa v 21.storočí stala jedným z hlavných hráčov na trhu s modelovými vláčikmi.

Modely z portfólia Hornby International môžu teraz zadarmo získať aktívni členovia VLAKY.NET. Stačí, ak sa zapojíte do súťaže, správne zodpoviete na 5 otázok, pri losovaní sa na vás usmeje šťastena a získate jeden zo štyroch modelov Rivarossi v mierke 1:87 (H0), ktoré venovala kamenná predajňa e-shopu modelovazeleznica.sk s názvom train&coffee v Trnave.

Súťaž trvá do 30. apríla 2014. Výhercov budeme kontaktovať a ich mená vyhlásime na tejto stránke v priebehu mesiaca máj 2014.  

Hrá sa o tieto ceny:

1. cena: Elektrický rušeň typu 1300 holandskej železničnej spoločnosti NS (Nederlandse Spoorwegen).

 

2. cena: Kontajnerový vozeň Sgmmns738 s 2x 20" kontajnermi NileDutch

3. cena: Silo vagón č.88 spoločnosti WLE

4.  cena: Silo vagón“Dyckerhoff”, DB

SÚŤAŽNÉ OTÁZKY:

1. V ktorom roku bola spoločnosťou Hornby (Meccano) predstavená prvá hračka vlaku? 
Odpoveď: V roku 1920 - zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hornby_(podnik)

2. Ako sa volá detský vláčik z edície hobby, populárny hlavne medzi deťmi, ktorý spoločnosť Hornby začala vyrábať koncom minulého storočia a nadviazala tak na sériu rozprávok o vláčiku pre deti?
Odpoveď: vláčik Thomas/Tomáš - zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hornby_(podnik)

3. Ktorá firma ako prvá uviedla do predaja sériovo vyrábaný model lokomotívy okuliarnik
Odpoveď: Rivarossi

4. V ktorom roku bola otvorená kamenná predajňa e-shopu modelovazeleznica.sk s názvom train&coffee v Trnave? 
Odpoveď: 2013

5. Aké farby obsahuje logo spoločnosti Hornby?
Odpoveď: červená a žltá

VÝHERCOVIA:

  1. 1. Tomáš Víťaz
  2. 2. Jiri Nadrchal
  3. 3. Jaroslav Navratil
  4. 4. Maroš Vala

Výhercom srdečne blahoželáme!