Zrušená trať do Vápenného Podolu

4.4.2014 8:00 Mixmouses

Zrušená trať do Vápenného Podolu

Návštěvu téhle zrušené trati jsme s kolegy vymysleli víceméně z přemíry volného času mezi svátky na konci roku 2009. Byla celkem rozumně dosažitelná gumokolem a její délka byla dosti vhodná pro krátké zimní dny. Náš tehdejší výlet neměl vyústit v nějakou reportáž, ale s odstupem času snad nebude na škodu spáchat aspoň jakousi retrospektivní.

 

 

 

 

Původně byla železnice postavena v r. 1882 z Heřmanova Městce do Vápenného Podolu. O šest let později byla postavena dráha z odbočky Tasovice do Prachovic. Úsek Tasovice - Vápenný Podol byl zrušen r. 1978. Zřízení této trati si vyžádala stále rozsáhlejší těžba vápence v Železných horách. Z této doby je dodnes ve Vápenném Podole vidět dlouhá nakládací rampa a dokonce téměř kompletní kolejová váha.


Kolejová váha ve Vápenném Podole © Mixmouses

V tomto povídání se zaměříme na „současný“ stav pozůstatků železnice. Osobně jsem měl to štěstí zažít tuto štreku v provozu, i když pouze coby malý kluk. Do Vápenného Podolu jsme s Michalem a Kouzelníkem dorazili kolem půl desáté dopoledne a po chvíli pátrání zajeli na správné místo poblíž bývalé staniční budovy. První naše kroky směřovaly jak jinak než ke kolejové váze a potom k dosti dlouhé překládací rampě.


Plocha bývalého nádraží Vápenný Podol se začátkem rampy © Mixmouses

Dodnes jsou v prostoru staničního kolejiště patrné díry po pražcích, dokonce po cestě jsme na pár zapomenutých kousků narazili. Cesta směrem k odbočce Tasovice byla celkem v pohodě, těleso je využíváno coby lesní cesta. Sem tam bylo možné narazit na propustky nebo zapomenutý patník. Vše jsme podrobně zdokumentovali. Ve „spodní části“ našeho putování se nám otevřel výhled na krásný skalní zářez, za nímž se objevila trať do Prachovic.


Násep zrušené tratě a kolej do Prachovic © Mixmouses

Zde bylo původní těleso velmi dobře patrné. Po chvíli jsme narazili na dva mosty. Trať stále mírně klesala na úroveň prachovické a po cca 200 m bylo vidět místo, kde byla umístěna výhybka. V listí poblíž ležela pozapomenutá plechová návěst a také jsme objevili pár drobných artefaktů. Došli jsme až ke skladu hmotných rezerv a zde si po chvíli marného čekání na vlak dali čelem vzad.


Kolejiště v objektu Státních hmotných rezerv © Mixmouses

Zpět už jsme to vzali „šturmem“ kvůli stále se hlasitěji ozývajícím žaludkům. Poslední dokumentace proběhla opět ve Vápenném Podole a odtud jsme vyrazili na oběd do Prachovic. Vzhledem k „vápencovému“ tématu jsem na konec zařadil pár snímků opravené vápenky v Třemošnici, kterážto byla v době naší (pozdější) návštěvy bohužel zavřená …


Třemošnická vápenka s budovou expozice © Mixmouses

Poznámka editora:

Pokud někoho zaráží rozmanité skloňování názvu obce Vápenný Podol v této reportáži a jejích zdrojích, podotýkám, že při úpravě textu jsem vycházel z varianty, kterou lze nalézt na obecním webu.
 
(-zz-)
 
Prameny a odkazy:

Úvodní snímek: Esíčko u Tasovic © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy