Múzeum dopravy pozýva

31.3.2014 8:00Zdroj: Múzeum dopravy Bratislava

Múzeum dopravy pozýva

Múzeum sa nachádza v priestoroch koľajiska prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice z 19. storočia a priľahlých skladov. Cestnú dopravu prezentuje zbierka vozidiel od prvých dopravných prostriedkov s motorom i bez neho cez bicykle, osobné a nákladné automobily medzivojnového obdobia až po vozidlá zo 60. a 70. rokov 20. storočia. Návštevníka zaujmú prototypy vyvinuté slovenskými automobilkami po druhej svetovej vojne a vojenské vozidlá.

 

 

 


Na koľajisku možno vidieť výber parných, motorových a elektrických rušňov, nákladných vozňov a špeciálnych koľajových vozidiel slovenských železníc. Jedna z výstavných hál múzea je vyhradená expozícii železničnej signálnej, zabezpečovacej a oznamovacej techniky, zariadení pre údržbu trate, rovnošatám a ďalším predmetom z histórie železničnej dopravy na území Slovenska.

Takto sa na svojom webe prezentuje inštitúcia, plniaca v rámci Slovenského technického múzea špecifickú úlohu na poli, ktoré je predmetom záujmu návštevníkov internetového magazínu VLKAKY.NET. Okrem vyššie spomínaných stálych expozícií pripravuje Múzeum dopravy aj rôznorodé výstavy príležitostné a tých sa v nadchádzajúcom mesiaci zíde toľko, že vás na ne chceme špeciálne upozorniť:
 
Hlavne autom, vlakom a raketou menej
 
Sedemdesiate a osemdesiate roky v karikatúrach z časopisu ROHÁČ vo výbere Fera Jablonovského prezentované nielen ako dokument doby, ale aj ako trvalá hodnota našej karikatúry. 
Termín: 1. apríl 2014 - 15. máj 2014
 
Letecké modely
 
Výstava plastových modelov bojových lietadiel nasadených v bojoch počas 1. a 2.svetovej vojny (Československo, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko a i.) zo súkromnej zbierky Ing. Igora Rymarenka. 
Termín: 1. apríl 2014 - 11. máj 2014
 
Čaro histórie
Obrazy, kresby, plagáty, fotografie
 
Výtvarné videnie histórie očami študentov Spojenej školy: SOŠ umeleckopriemyselná - SOŠ drevárska, Tokajícka 24, v Bratislave.
Termín: 20. február 2014 - 30. apríl 2014
 
Ozubnicová železnica Tisovec – Pohronská Polhora
Cesta od neefektívnej železnice k industriálnej pamiatke 
 
Ozubnicová železnica Tisovec – Pohronská Polhora je jednou z dvoch normálnerozchodných ozubnicových železníc, existujúcich dnes v Európe. Od roku 2008 je chránenou kultúrnou pamiatkou. Výstava je stručným zmapovaním histórie tejto železnice, popisom jej technického zariadenia a prezentáciou aktivít, zameraných na jej využitie pre rozvoj cestovného ruchu zavedením turistických parných vlakov. 
Termín: 14. marec 2014 - 17. apríl 2014
 
Doprava (nie je doprava ako doprava)
... o železnici, tuneloch a cestách
 
Galéria na peróne - Laco Torma, kreslený humor, karikatúra 
Termín: 10. december 2013 - 30. apríl 2014
 
Tašky, kufre, batožina
Omnia mea mecum porto
 
Výstava prezentuje cestovnú batožinu používanú v automobilovej, železničnej, lodnej a leteckej doprave v čase od konca 19. storočia do konca 20. storočia. 
Termín: 16. apríl 2013 - 30. apríl 2014
 
Historický pancierový vlak Štefánik
 
Vlak, ktorý sa vrátil z holandského Utrechtu, z jednej z najväčších výstav v Európe o histórii železníc, na ktorej vystavovali šestnásť vlakových súprav z celého sveta môžete vidieť v koľajisku STM – Múzea dopravy. Je to jediný pancierový vlak na svete, ktorý je pojazdný. Zrekonštruovaná súprava vlaku Štefánik pozostáva z: predsunutého (tykadlového) vozňa, delového vozňa, tankového vozňa a guľometného vozňa.
Výstavy Povstalecké pancierové vlakySlovenské národné povstanie prezentujeme v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici a nadšencami z Klubu historickej techniky vo Zvolene
Termín: 4. október 2013 - 15. jún 2014
 
Múzeum dopravy sa nachádza na adrese Šancová 1/a, 811 05 Bratislava, jeho presnú polohu nájdete na mape
 
Stále expozície aj spomínané výstavy sú prístupné počas otváracích hodín múzea:
 
pondelok:           zatvorené
utorok – nedeľa: 10:00 - 17:00 hod.

Súvisiace odkazy