Jak jsem si zahrál na výlukového inspektora

10.3.2014 8:00 Karel Furiš

Jak jsem si zahrál na výlukového inspektora

Nějak zvlášť se o výluky nezajímám a jsem rád, když postiženým směrem necestuji. Jenže TV Nova mne trochu vyprovokovala a já jsem se rozhodl něco málo z nedávných moravských výluk procestovat. Zmíněná televizní stanice ve svém zpravodajství kritizovala, že cestující mají málo informací, nikdo neví, jestli jede vlak nebo autobus NAD atp. Tak jsem si řekl, že si zahraji na jejího „inspektora“.

 
 
 
 
 
 
TV Nova má inspektora potravinového, prázdninového, zimního, památkového a dokonce „levně a chutně“ vařícího, ale v oblasti kritiky zajištění výlukových opatření se bez něj obešla. Což jsem se rozhodl napravit dne 25.2.2014, kdy jsem v Ostravě-Svinově usedl do R 836 Bohumín - Brno hl.n. Na nádraží byly vyvěšeny informace o výlukách a hlášení, že vlak jede jen do Hulína a dál bude náhradní doprava, snad slyšeli všichni krom reportéra TV Nova.
 
I během cesty vlakvedoucí informoval cestující o výluce a nutnosti přestoupit do Brna v Hulíně. Na hulínském nádraží na vše dohlížel v podchodu výpravčí s vysílačkou a méně chápavé posílal směrem k autobusům. Před stanicí u autobusů měl službu další zaměstnanec, který informoval o tom, který autobus jede přímo do Brna a který přes Kojetín a Vyškov na Moravě. Cestoval jsem s přestupem v Hulíně poprvé a nic mně nedělalo problém, nikde jsem nebloudil a nic mi nikde neujelo.
 

Přestup na NAD v Hulíně © Karel Furiš
 
Zaujal jsem místo v autobuse a rozjeli jsme se směr Kojetín. V Kojetíně jsem měl chvilku čas a zpět jsem měl naplánovanou cestu osobním vlakem do Olomouce. V tomto případě opět s použitím NAD přes Přerov. Autobus byl včas přistaven a zase výpravčí, ale i informační tabule oznamovali, že vlak nejede, že je zavedena doprava autobusová. Odjel jsem směr Přerov a vše klapalo podle plánů, který jsem vyhledal den předem v jízdním řádů na internetu. Tímto bych chtěl upozornit TV Nova, že i na Moravě už máme internet.
 
Na další „inspekci“ jsem se vydal 5.3.2014. To jsem zamýšlel projet si výluku z Ostravy do Opavy východ. Opět lze jen napsat, že cestující v Ostravě-Svinově, ale i v Opavě byli velmi dobře informování o situaci v provozu. Na všechny se počkalo od přípojných vlaků a nikomu nic neujelo. Výluky, které jsem objížděl, byly z důvodů ořezávaní stromů a křoví kolem tratí. Pro spoustu cestujících ty výluky nejsou nic příjemného. Například z Opavy bylo třeba cestovat o jeden spoj dříve aby se stihl přestup směr Přerov a Praha, ale i spojení směrem opačným do Bohumína a dál na Slovensko.
 

Nezvyklý klid na opavském východním nádraží © Karel Furiš
 
Upozornění na to, že bude třeba takto cestovat, bylo vždy nejen na stránkách Českých drah, ale i na vývěskách ve stanicích. Jen v TV Nova nic. Tolik k jedné poplašné zprávě této stanice. Místo aby pomohla informovat, jako učinila některá jiná média, rozhodla se pro pravý opak. A to padl návrh v naší slavné (ne)vládě, aby televizní poplatek měl platit každý občan, byť by televizní přijímač nevlastnil. Někdy člověk není rád, že žije tam, kde žije. Sice nic nebývá tak horké, jak se uvaří, ale ...
 
Abych byl zcela konkrétní, uvádím spoje, jichž jsem použil:

25.02 2014: R 836 + NAD 836, NAD 3816 + Os 3816 a EC 151 Hukvaldy,
05.03.2014: NAD 1126 a NAD 1613.
 
Připojené snímky snad mají také jakousi informační hodnotu, stejně jako video, které jsem ve své roli „inspektora“ pořídil:
 
Výluky a NAD na Moravě © Karel Furiš
 
Odkazy:

Úvodní snímek: Stanoviště NAD u žst. Ostrava-Svinov © Karel Furiš

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria