K novotám na kolejích Olomoucka

1.3.2014 8:00 Radek Hořínek

K novotám na kolejích Olomoucka

Na novinku se od začátku platnosti nového jízdního řádu museli připravit uživatelé regionální železniční dopravy v Olomouckém kraji. Do služby před oslavou nového železničního roku nastoupila poslední ze tří kraji určených jednotek RegioPanter. S jejím nástupem zároveň došlo ke změně původně provozovaného vozebního ramene dotčených vlaků.

 

 

 

 

Když vstupoval do platnosti jízdní řád 2012/2013, došlo k nasazení nových moderních jednotek řady 640 na osobních vlacích z Olomouce do Nezamyslic přes Prostějov. Po éře jednotek řady 451 se zde znovu objevila nízkopodlažní vozidla, navíc odpovídající 21. století. Kromě nich na této trati byly k vidění jednotky řady 460 a rychlíky klasicky s esem.


R 910 v úseku Olomouc-Nové Sady - Nemilany © Radek Hořínek

S nástupem platného jízdního řádu došlo ke změně. Ne tedy, že by panteři z trati SŽDC číslo 301 zmizeli. Jenom po příchodu posledního z nich se upravilo jejich vozební rameno. Původní nasazení dvojice na Nezamyslice a třetího, který byl plánován mezi stanice Šumperk a Zábřeh na Moravě, se změnilo na Nezamyslice – Prostějov – Olomouc – Zábřeh na Moravě – Šumperk.


Os 3727 v úseku Nemilany - Kožušany © Radek Hořínek

Se změnou v nasazení panterů se na trať vrátily vlaky s klasickými soupravami, taženými lokomotivou řady 163. A o pestrost v provozu se starají také jednotky řady 460, jak na osobních vlacích, tak na dvojici spěšných vlaků (Plumlov a Kosíř), které odpoledne spojují Olomouc s druhým největším městem v kraji co do počtu obyvatel, Prostějovem.


Sp 1621 „Plumlov“ v úseku Olomouc-Nové Sady - Nemilany © Radek Hořínek

Moje maličkost si ono nové vozební rameno vyzkoušela v rámci vánočních svátků dne 26.12.2013. Na návštěvu do Šumperka jsme všichni tři vyrazili místo rychlíkem z hlavního nádraží v Olomouci, osobákem ze zastávky Olomouc-Nové Sady, na kterou to máme po svých relativně kousek. Kromě nového vozebního ramene nás čekalo svezení právě tou poslední dodanou jednotkou. Pohodlně jsme se usadili a užívali si cestu v rozhodně komfortnějším prostředí, než by bylo v béčku nebo BDs na rychlíku.


Os 3718 přijíždí na zastávku Olomouc-Nové Sady © Radek Hořínek

Na cestu zpět jsme zvolili opět pantery. Jenže tentokrát pouze po stanici Olomouc hl.n., kde nás čekal přestup do jednotky řady 460. Tentokráte fungovalo v panterovi i wi-fi, což jsem využil k ukrácení času. Do Olomouce jsme dorazili v čase řádného příjezdu, ale vlak, kterým jsme měli pokračovat ještě jednu zastávku, tam nikde nestál. K prvnímu nástupišti dorazil až v čase pravidelného odjezdu. Kromě vyzkoušení onoho vozebního ramene jsem se začal věnovat i dokumentaci oné změny.


Os 3823 na olomouckém hlavním nádraží © Radek Hořínek

Potřeboval jsem si udělat fotky jak na trati SŽDC č. 270, tak na 301. Jen jsem stále nepobral, proč k této změně došlo v době, kdy se rozběhla rekonstrukce železničního uzlu Olomouc. Přece jenom vratní panteři mohli dojíždět k zatím ještě fungujícímu pátému nástupišti a v klidu od něj odjíždět. Místo toho se bude muset určitě zajímavě řešit objíždění souprav osobních vlaků od Přerova, které v Olomouci končí. Ti, kteří o tom rozhodli, určitě vědí jak na to.

Úvodní snímek: „Panteří“ Os 3733 v Šumperku © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy