Tramvají na sídliště Nové Sady

8.2.2014 8:00 Petr Citovský

Tramvají na sídliště Nové Sady

Je tomu více jak 16 let, kdy obyvatelé Olomouce zažili další rozšíření tramvajové dopravy. Naposledy tomu bylo 25. 4. 1997, kdy se otevřel úsek spojující Tržnici a Hlavní nádraží. Úvahy o přivedení tramvajové dopravy na sídliště Nové Sady sahají daleko do minulosti. V listopadu roku 2013 se vše stalo skutečností.

 

 

 


 

Náčrt tramvajové trati Nové Sady

Celý projekt nové tramvajové trati (dále jen TT) je rozdělen do tří etap, z čehož 1. etapa začala v červnu 2012. Ta spočívala jednak v samotné stavbě obchodního centra Šantovka a přípravných prací pro samotnou stavbu TT. Jednalo se především o vybudování mostů pro tramvaj, auta i pěší a dále celkové přípravy pláně pro novou komunikaci kolem galerie Šantovka (pouze tramvaj), přes Jižní spojku, až po ulici Velkomoravskou a Rooseveltova.


26.2.2012 - jen holá pláň, ale přípravy k zahájení stavby běží naplno © Petr Citovský


20.3.2012 - staveniště se rychle zaplňuje technikou © Petr Citovský

Samotná stavba TT započala na jaře 2013. Úkolu se ujalo Sdružení tramvajová trať Nové Sady, které se skládalo z firem FIRESTA-Fišer, IDS Olomouc a Dopravní stavby Brno. Stavba mohla být provedena i díky finanční podpoře z Programu česko-švýcarské spolupráce, kdy částka dotace činila 154,8 mil. Kč (cca 33% díl z celkové dotace pro projekty v oblasti dopravní infrastruktury), z celkově plánovaných 235 mil. Kč bez DPH.


12.10.2013 - vznikající konečná tramvaje, vlevo probíhá stavba měnírny. Za měsíc a 2 dny
sem přijede první tramvaj © Petr Citovský


18.11.2013 - Služební jízda s řidiči na seznámení s tratí © Petr Citovský

Trať byla zhotovena již 14. listopadu 2013, kdy na konečnou Trnkova poprvé přijela souprava vozů 111+112 při technicko-bezpečnostní zkoušce. Až do slavnostního otevření probíhaly na trati různé zkušební jízdy. K samotnému otevření TT došlo 29. listopadu 2013 v 11 hodin za účasti zástupců DPMO, města, zhotovitele tratě a vozidel a velvyslance Švýcarské konfederace. První spoj nové linky č. 3 byl vypraven téhož dne ve 14:18 ze zastávky Náměstí Hrdinů na Trnkovu za hojné účasti cestující veřejnosti.


Výstavba křižovatky za úplné výluky tramvají, která trvala 3 měsíce, stav k 21.8.2013
© Petr Citovský

Zmapování TT

TT v délce 1,4 km je dvoukolejná, zakončená úvratí z důvodu dalšího pokračování dále do centra sídliště. Napojení na stávající síť je mezi zastávkami Tržnice a Envelopa a umožňuje průjezd do všech směrů. Vznikly 3 nové zastávky – Šantovka, V Kotlině a Trnkova vybavené inteligentními označníky, přístřeškem a bezbariérovým přístupem.

Na svém začátku překonává trať most přes rameno Mlýnského potoka a vjíždí na cca 200metrový úsek, který je v podstatě střechou podzemních garáží. Zde byla na pryžový podklad položena železobetonová deska a následně štěrkové lože. Nachází se zde i první zastávka s názvem Šantovka.


14.8.2013 projíždí Os 14033 vedený 814.094-9 nově vzniklý přejezd přes TT © Petr Citovský

Dále byl vybudován nový železniční přejezd se světelným zabezpečovacím zařízením a závorami přes trať č. 275 Olomouc - Senice na Hané. Nutno podotknout, že v původních plánech měly závory zasahovat i do tramvajového profilu, z čehož naštěstí sešlo. Určitě stojí za zmínku užití typu křížení vlak-tramvaj, kdy výška hlavy tramvajové koleje je vyšší než výška hlavy vlakové. Tramvaje projíždí křížením po okolku se sníženou rychlostí max. 10km/h, zatímco vlaku je umožněn průjezd bez zásadního omezení rychlosti.

Za přejezdem se trať mírným obloukem dostává k druhé zastávce s názvem V Kotlině, která na své plné využití teprve čeká. V této zastávce je též nově instalovaná předzvěst tramvajového návěstidla pro křižovatku přes frekventovanou Velkomoravskou ulici, kterou TT překračuje a vede po jejím boku, aby mohla dále překřížit ulici Rooseveltovu a dospět k prozatím poslední stanici Trnkova. Obě křižovatky jsou řízené světelným signalizačním zařízením se vzájemnou spoluprací, aby byla zajištěna plynulost dopravy.

Po výstupu cestujících na „dočasné“ konečné přejede řidič přes kolejovou spojku do protisměrné koleje, která je již součástí nástupního ostrůvku pro směr zpět do centra, kde následně provede úkony pro změnu stanoviště. V zastávce je též instalovaná předzvěst tramvajového návěstidla pro plynulý průjezd křižovatkou. Vedle „nástupní“ koleje byla vybudována i kolej odstavná, která bude využitelná hlavně při mimořádných událostech, ať již odstavení vadného vozu nebo předjíždění linek.

Jelikož stávající energetická síť by nebyla schopna napájet i nové úseky, které z pohledu napájecího vznikly zatím pouze 2, byla pro potřeby nové TT vybudována i měnírna, která bude schopna tento úkol splnit. V původních plánech bylo počítáno pouze s pojízdnou měnírnou, ale vzhledem k faktu, že již probíhá papírově stavba 2. etapa, bylo rozhodnuto ve prospěch stavby nové měnírny, která obstará napájení celého úseku nové tratě, nesoucí mezi řidiči název, přes Šantovku.


9.4.2013 byly dovezeny první 2 kusy VarioLF+/o, zde skládání na koleje v areálu odstavného
kolejiště RUBIK © Petr Citovský

Unikátní tramvaj Vario LF plus/o

Vzhledem k tomu, že je trať zakončena úvratí a Dopravní podnik města Olomouce nedisponoval vhodným typem vozidla, bylo nutno pořídit vozidla, specifická pro tuto trať. Výrobu provedlo sdružení TWT, které se skládá z firem Pragoimex, KOS Krnov a VKV Praha s.r.o., elektrickou výzbroj dodala Škoda Elektric a.s. Nutno podotknout, že nákup 14 vozů proběhl ve spolupráci se statutárním městem Olomouc v rámci projektu Obnova vozového parku tramvají, spolufinancovaného EU dotací ve výši 75 %.

Tramvaj Vario LF plus/o je jednočlánkové oboustranné nízkopodlažní vozidlo umožňující provoz jak v sólu, tak v soupravě v řazení klasickém nebo PX. V řazení PX, jsou vždy spojeny dva vozy, záděmi k sobě. V tomto řazení je k dispozici pro cestující pouze 5 dveří, 3 dveře ve voze A a 2 dveře ve voze B. První dva vozy byly dodány již 9. 4. 2013 a po složení z návěsu na koleje a následném vytažení pod trolej, odjely oba vlastní silou do haly vozovny. V následujících dnech probíhaly již první zkušební jízdy. Postupně byly dodávány další vozy, vždy po dvojicích, až do – prozatím – posledního vozu, nesoucí číslo 114. Před zahájením provozu na nové TT se cestující mohli těmito vozy svézt od 11. 5. 2013 na běžných linkách v rámci testovacího provozu ve všech variantách.

Uspořádání sedaček je podélné, odlišné oproti stávajícím vozům, a to z důvodu, aby cestující v zadním voze „necouvali“. Samozřejmě, že toto řešení vyvolalo spoustu negativních názorů cestující veřejnosti, občas i nějaký pozitivní. Z mnoha technických řešení těchto vozů je možno zmínit elektrické sklápění zrcátek, vždy při vypnutí vozu/soupravy dojde k automatickému sklopení pravého i levého zrcátka. Během jízdy je možno použít tlačítko pro sklopení, např. při průjezdu okolo překážky, což je běžná praxe průjezdu centrem města. V zimním období je při zapnutí kaloriferu vytápěno i stanoviště v zadním voze. Úctyhodný je i počet pískovačů, kdy v soupravě jich je nainstalováno celkem 8 ks. Při jízdě jsou aktivní pískovače pro 1. a 3. podvozek v soupravě. Ač je dávkování písku spořivější, jsou dny, kdy to bez písku nejde a naplnit všech 8 ks zabere na konečné mnoho času a člověk se aspoň trochu protáhne.


11.4.2013 již první zkušební jízda, prvně v klasickém řazení… © Petr Citovský


…a později i v řazení PX © Petr Citovský

Provoz

Od zahájení provozu dne 29.11. do 14.12.2013 byla v provozu pouze linka č. 3 ve 30-ti minutovém intervalu. S celostátní změnou JŘ došlo ke zkrácení intervalu linky č. 3 na 15 minut a zavedení linky č. 5 v 30-ti minutovém intervalu, která tvoří přímé spojení sídliště s hlavním nádražím a stala se tak nekratší tramvajovou linkou DPMO s jízdní dobou 12 min. Linka č. 3 je v pracovní dny vedena přes Tržnici a centrum na konečnou Fibichova, ve dnech pracovního klidu v intervalu 30-ti min. s ukončením na Náměstí Hrdinů a se zatažením do ulice Sokolská, kde se využívá výhod obousměrného vozu. V pracovní dny je vypraveno celkem 5 kurzů (souprav), z čehož 3 kurzy jezdí střídavě linku 3 a 5 a 2 kurzy pouze linku 3, v ostatní dny jezdí 3 kurzy střídavě linku 3 a 5.

Při ideálním stavu a provozuschopnosti všech vozů, tvoří zálohu 2 soupravy. Zde je asi největší výhoda těchto vozů. Pokud je v soupravě jeden vůz v poruše a v jiné soupravě například vůz po nehodě, může se složit z dobrých vozů alespoň jedna souprava a zachovat tak provoz i se zálohou. K této situaci již došlo v plném provozu, kdy byly při DN poničeny dvě soupravy nových Varií.


Vše připomíná v tichosti pouze tato destička © Petr Citovský

Odkazy:

  1. Dopravní podnik města Olomouce, a.s. - firemní stránky
  2. Tramvajová doprava v Olomouci – Wikipedie
  3. Tramvajová trať „Tržnice - Nové Sady“ - speciální webové stránky statutárního města Olomouc
  4. Nová tramvajová trať Tržnice - Nové Sady na stránce MHD Olomouc
  5. Vozy Vario LF plus-o aneb olomoucká tramvajová rarita na stránce Pražské tramvaje
  6. Tramvaje VarioLF plus/o na stránce MHD Olomouc

Úvodní snímek: 11.4.2013 se konala první zkušební jízda soupravy vozů 101 + 102,
zde zachycena před zastávkou Hlavní nádraží © Petr Citovský

Závěrečné odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy