„Krokodýl“ AŽD svezl novináře

3.2.2014 8:00 Karel Furiš

„Krokodýl“ AŽD svezl novináře

Vážení novináři, zveme Vás na jedinečnou ukázkovou jízdu měřicím vozem ETCS (European Train Control System - evropský vlakový zabezpečovací systém) společnosti AŽD Praha v sobotu 1. února 2014. Pojede se z pražského Hlavního nádraží přes Semmering do Hostivic a zpátky. Účastníci jízdy si mohou si prohlédnout veškeré vybavení vozu s podrobným výkladem odborníků AŽD Praha.

 

 

 

 

Tak zněly úvodní věty elektronické zprávy, která dorazila na adresu redakce VLAKY.NET 17. ledna tohoto roku. Takové pozvání se neodmítá, jenže mělo háček. Vlastně dva. Ten první se skrýval v pokračování textu: Pokud Vás nabídka zaujala, potvrďte prosím co nejdříve svou účast na email: dlabaja.jiri@azd.cz, nejpozději však 24.01.2014. Vzhledem k omezené kapacitě vozu, je totiž možné svézt jen prvních 20 novinářů. Nejrychlejší zájemci budou co nejdříve vyrozuměni. Tištěná, internetová média a rádia mohou za svou redakci nominovat jen jednoho zástupce, televize dva. A ten druhý obsahovala připojená pozvánka, zvoucí na nevkusně časnou hodinu:


Pozvánka (po kliknutí do náhledu se otevře ve formátu PDF)

K čemuž už před tím osobním pozváním AŽD potrefený člen našeho týmu (jemuž tímto předáváme slovo) poznamenává: Jenže z Ostravy se do Prahy dostat na sedmou hodinu ranní není až tak jednoduché a musel jsem prožít noc v rychlíku 440 Excelsior. Díky tomu, že cestoval ještě i kolega redaktor ze Železničního FB reportu Roman Šnajdr, nemusel jsem trávit noc v kupé první třídy sám. Cesta krásně uběhla a bez zpoždění jsem dorazil do Prahy. Krátce po sedmé se začali scházet účastníci jízdy a kolem půl osmé byla přistavena souprava měřícího a doprovodného vozu.
 

Souprava AŽD před odjezdem z pražského hlavního nádraží © Karel Furiš
 
Po krátkém seznámení s soupravou jsme se z Prahy hlavního nádraží rozjeli směr Praha-Smíchov a dál na Pražský Semmering. Ve vlaku nás uvítal generální ředitel AŽD Ing. Zdeněk Chrdle. Krátce nás seznámil s trasou a soupravou. Později odpovídal na různé dotazy novinářů. Jízda probíhala bez komplikací a žádné problémy cestou nevznikly. Organizace akce byla skvělá a i občerstvení z rukou krásných hostesek se každému pozdávalo. Jízda trvala téměř dvě a půl hodiny a ujeli jsme celkem 53 km.
 

Zvláštní vlak AŽD v Hostivici © Karel Furiš
 
Měřící vůz slouží k měření zabezpečovacích zařízení ETCS, které AŽD instaluje. Toto zařízení se u nás začíná dodávat postupně na hlavní tratě. Momentálně na trati z Břeclavi do Kolína. Měřící vůz bude zajíždět a zajišťovat měření i na trati z Bohumína přes Jablunkovský průsmyk až do Žiliny. Tento unikátní měřící vůz vznikl z motorového vozu 851.026-6, který byl jako M 286.1026 vyroben ve Vagónce Studénka roku 1968 pod výrobním číslem 69781 a do svého vyřazení z parku vozidel Českých drah sloužil v provozní jednotce Olomouc stejnojmenného DKV.
 

Motorový vůz 851.026-5 ještě na původním působišti dne 7.4.2007 © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Jeho podrobný popis po přestavbě byl už zveřejněn jinde, tady jen stručně:
 
Parametry měřicího vozu ETCS 99 54 9165 001-7 AŽD Praha
Rozchod
1 435 mm
Počet hnacích náprav
2
Uspořádání pojezdu
B' 2'
Nejvyšší provozní rychlost
110 km/hod
Přenos výkonu
hydrodynamický
Spalovací motor
CAT C27
Jmenovitý výkon
655 kW
Maximální tažná síla
80 kN
Jmenovitá hmotnost
50,5 t
 
Dodavatelem komplexní modernizace je CZ LOKO, a.s.; ta vyvrcholila předáním dne 27.9.2013. Přípojný vůz 60 54 89 29 001-1 vznikl z původního vozu řady 050. Vůz je plně klimatizován, ale přesto má také moderní otvírací okna. V jedné jeho části je bar a konferenční stůl a druhá část je určena pro cestující k sezení. Jeho poslání je právě takové, při jakém se nám předvedl - (re)prezentační. Nezbývá než poděkovat všem zaměstnancům AŽD. kteří se na uspořádání jízdy podíleli, a těšit se na další setkání s novým měřicím vozem někde na kolejích. Doufejme, že úseků, na nichž ho bude potřeba, bude přibývat.
 
Jízda AŽD Praha © Karel Furiš
Odkazy:

Úvodní snímek: Souprava AŽD po návratu na pražské hlavní nádraží © Karel Furiš

Přepracoval a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy