Vlak Peking - Lhasa

24.1.2014 8:00 Ing. František Smatana

Vlak Peking - Lhasa

Nebojte sa, ešte som sa do Tibetu vlakom nevybral. Bohužiaľ. Ale čo sa má stať, to sa isto i stane. Raz. Možno. Dúfam. Zatiaľ netreba plakať, či sa cítiť porazený, ale pripravovať sa, aby bol človek ako socialistický pionier – vždy pripravený! Ja sa momentálne pripravujem mentálne. A pretože mám známych, ktorí na mňa myslia (asi v dobrom, keď od nich dostávam darčeky), môžem sa s čitateľmi podeliť o ďalšiu maličkosť.

 

 

 


Po návrate mojej kamarátky z Lhasy ma prekvapila čímsi v obálke. Keď som ju otvoril, zistil som, že je to jednoduchá brožúrka, kde si cestovateľ môže do predtlačeného textu doplniť vynechané údaje o príchode a odchode vlaku v určitých staniciach či prejazde cez niektoré miesta: žst. Peking Západ (2), žst. Lhasa (3), žst. XiNing a žst. Golmud (4), žst. Tonglha (5), Yambajan tunel č.1 a most cez rieku Lhasa (6) . Plus na konci (7) je miestečko pre uschovanie si cestovného lístka. Takže ak sa na cestu z Pekingu do Lhasy chystáte, zakúpte si túto brožúrku aj vy.


Celá brožúrka pekne poskladaná vedľa seba (jednotlivé listy sú v galérii)

A aby článok naozaj nebol len o troch vetách, krátke doplnenie:

a) Vlaky do Lhasy jazdia zo všetkých veľkých miest, Pekingu, GuangZhou (Kanton), Šanghaja, ChongQing, ChengDu.

b) Cestovný poriadok z Pekingu vyzerá takto:

c) Snažil som sa nájsť aspoň fotky všetkých železničných staníc na trati, ale nepodarilo sa (viď „-“ v poslednom stĺpci druhej tabuľky). Osobne som navštívil len jednu jedinú – TaiYuan; cestovali sme odtiaľ do neďalekého krásneho starého mesta PingYao (odporúčam jednoznačne).

d) Lístky na všetky spoje sa predávajú ako u nás; teda je možné, že pri nezakúpení si miestenky budete stáť. Viete si predstaviť cestovať „na stojáka“ povedzme 24 hodín? Pre upresnenie: neviem, či je to možné aj v tomto spoji, ale ľudia tu tak cestujú. Viac fotiek z cestovania vlakom si môžete pozrieť v galériách Spring Festival travel rush beginsNew babies' first trip home a Dreaming of home.
 
e) Inak informácie na webe sa nehľadajú v Číne práve najľahšie. Slovo „Tibet“ je mnohokrát tabu a stránka sa neotvorí.
 
f) Možno som naivný, ale donedávna som žil v predstave síce „civilizáciou“ poznačeného, ale stále neskazeného Tibetu. Potom som videl túto fotku a moja viera utrpela… To naozaj, doprdelepráce, musia ľudia všetko zastavať a doslova „zrovnať mestá s dedinami“? Dobre teda, Lhasu z môjho tibetského plánu vyčiarknem tíško plačúc…
 

Slávny palác Potala a neslávna cesta pred ním…
 
Inak vždy keď vidím, čítam či počujem novinu podobného druhu, spomeniem si na privítanie inej mojej skvelej čínskej kamarátky. Tá, použijúc webový prekladač, napísala: „Vitajte v Porceláne“. Nuž teda, vitajte.
 
 •••••
 
Užívajte si zimu a píšte nové reportáže, nech Zbyněk nemusí nadávať, že prispievatelia nič neposielajú a jeho redakční kolegovia sú leniví (tu by mal byť smajlík, ale menovaný ich v texte neznáša).
 
Webové zdroje:
  1. Vagabonding in Asia 2009, part 4 of 11: Tibet - pekne stručne popísaný výlet
  2. Unbiased China Travel Guide and Review - China Travel Guide - zdroj informácií o cestovaní po Číne
  3. Beijing to Lhasa train - pekná stránka pre cestu do Lhasy z Pekingu
  4. Chengdu to Lhasa Train - podobná pre cestu do Lhasy
  5. China Trains, Schedule, Ticket Fares & Availability, Booking Online - základné údaje o cestovaní vlakom v Číne

Galéria