Fotoinventura 2013, díl druhý: Co končící rok mému archívu dal

17.12.2013 8:00 Libor Hrubý

Fotoinventura 2013, díl druhý: Co končící rok mému archívu dal

„Tento způsob roku zdá se býti poněkud nešťastným,“ řekl by klasik. První půlrok byl ve znamení velmi špatného počasí, které ukončily červnové povodně. Pak následovala vlna letních veder, kdy jsme riskovali, že se u kolejí rozpustíme. A když se k tomu přidají další vnější vlivy omezující touhy a přání železničního fanouška, nebyl tento rok pro moje fotografování zrovna rokem ideálním.

Chvílemi už to vypadalo, že letos nebude o čem psát. Nakonec se během celého roku nějaký ten obrazový materiál nasbíral, byť ty nejzajímavější železniční momenty roku 2013 se mi zachytit nepodařilo.

 

 

První leden přinesl velmi příjemné slunečné počasí, čehož bylo nutno náležitě využít. Podle hesla „jak na Nový rok, tak po celý rok,“ byl předpoklad, že rok 2013 bude fotografům nakloněn alespoň přízní počasí. Jak ukázaly dny a týdny příští, opak byl pravdou. Ale novoroční vycházka podél kolejí byla příjemná a do archívu přibylo i nějaké to dosud nezachycené železniční vozidlo. Pražský „ešus“ 971.068-2/471.068-7 se na Nový rok vydal na výlet do Vsetína jako R 1421. Vyfotografován je na trati mezi stanicemi Olomouc hl.n. a Grygov.

Pak následovalo dlouhé období, kdy nebylo po sluníčku ani vidu, ani slechu, vypadalo to jako by se slunce uložilo k zimnímu spánku. Jenže fanoušek železniční i v tomto počasí neví co s rukama a je ke kolejím i v nevlídném počasí přitahován velkou silou. Vůbec mu nevadí zima a mráz. A to, že okolo něj projíždí celého půldne vozidla jemu známá a jím mnohokrát vyfocená, je celkem jedno. Když se však nakonec přikutálí po nesprávné koleji soukromník s atraktivním vozidlem na svém vlaku, srdce jeho zaplesá při zjištění, že i dnes nešel ke kolejím nadarmo. Stroj 121.065-7 IDS Cargo projíždí s nákladním vlakem dne 19.1.2013 stanici Štěpánov.

S novým GVD se v našem vnitrozemí začaly pravidelně objevovat polští „husaři“, což bylo nutno zdokumentovat. Počasí letošní zimy bylo natolik nevlídné, že vyfotit tuto novinku na našich tratích alespoň trochu kloudně, byl skoro nadlidský výkon. Navíc jízda EC 110 před Olomoucí kolidovala s jízdou Os 3312, takže zachycení „husara“ bylo pokaždé velkým dobrodružstvím, které bylo v zásadě ovlivněno momentální schopností, či neschopností dispečerského aparátu na této dálkově řízené trati. Stroj 5 370.004 PKP IC projíždí 17.2.2013 stanicí Grygov s EC 110 PRAHA.

Nástup nového „open access“ dopravce na trati Praha - Ostrava nebyl tak oslnivý, jak jeho reklamní kampaň hlásala. Tak jako jiné dopravce, i LEO Express postihly na začátku provozu potíže technického nebo administrativního rázu. První zkušenosti z ostrého provozu pak ukázaly nedostatky zvoleného konceptu vozidel a přinesly také vystřízlivění představitelů LEO Expresu. Ze „Švýcarské kvality“ se záhy stal jen „LEO Express“ a plně se potvrdila tvrzení odborníků, že z vozidla koncipovaného pro příměstskou dopravu se pouhou změnou konfigurace interiéru vlak pro dálkovou dopravu nestane. Nicméně LEO Express jezdí, své zákazníky si našel a ke cti nových vozidel patří i jejich solidní spolehlivost. Jednotka 480.001-7  projíždí 17.2.2013 jako spoj LE 1359 LEO EXPRESS stanicí Grygov.

Po mnohaleté pauze jsem letos téměř pravidelně zavítal do stanice Brno hl.n., která byla před lety častým místem pro pořizování mých fotografii. Za ta léta se moc nezměnila, vlaků tudy projíždí možná i více než před dvaceti a více lety. Některá vozidla se ze zdejší stanice vytratila, nahradila je samozřejmě jiná, ale mezi stálice této stanice dál určitě patří řada 350 ZSSK. Slovenská „šmudla“ 350.020-4ZSSK opouští v čele EC 277 SLOVAN žst. Brno hl.n. dne 9.4.2013.

„RegioPanteři“ se na našich tratích poměrně úspěšně zabydlují. Na rozdíl od jiných výrobků našeho renomovaného výrobce kolejových vozidel, se tyto nové jednotky uvedly hned od počátku svého provozního nasazení velmi dobře a jejich spolehlivost je zatím dobrá. I cestující nové vlaky přijímají kladně a „regiopantery“ hodnotí pozitivně. DKV Olomouc obdrželo na jaře druhou jednotku a trať 301 začala být obsluhována téměř výhradně „RegioPantery“, lépe řečeno „Kristýnkou“ a „Apolenkou“. „Apolenka“ 640.002-2/641.002-1 projíždí 21.4.2013 jako Os 3823 traťovým úsekem Vrahovice – Kraličky.

Náš státní dopravce ČD Cargo je stále blíže úpadku. Jsou dny, kdy se po vlacích v režii státního dopravce i na hlavních tratích jakoby slehla zem. Pokračující pokles přeprav u ČD Cargo je již na hranici únosnosti a lze jen velmi těžce odhadnout, jakou cestou se v příštím období náš státní nákladní dopravce vydá a jestli je vůbec reálné ČD Cargo nějakým způsobem zachránit. Stroj 122.012-8 ČD Cargo projíždí dne 1.5.2013 stanicí Brodek u Přerova. 

Počátkem května mne čekal výlet, či spíše „úlet“ do Rakouska. Cílem účastníků tohoto jednodenního zájezdu byla hora Schneeberg a tím samozřejmě i jízda zdejší ozubnicovou železnicí „Schneebergbahn“. Dráha prošla v minulých letech rozsáhlou modernizací, která měla za cíl zvýšení přepravní kapacity. Motorové jednotky „Salamander“ se neúnavně šplhají po úbočích hory do nadmořské výšky 1 800 metrů. Zdejší ozubnicová železnice je turisty hojně využívanou atrakcí v turisticky atraktivní oblasti. Jednotka č.1 NÖSBB je zachycena na klasickém místě před vrcholovou stanicí Hochschneeberg NÖSBB (5.5.2013).

Polské lokomotivy začínají patřit k běžnému koloritu našich tratí. Na vlaku EC 110 PRAHA celý rok alternovaly s „husary“ stroje EP09 PKP IC, takže provoz polských vozidel na tomto vlaku nebyl zcela jednotvárný. Fanoušky byl na EC 110 sice vždy očekáván „husarsz“, ale i zachycení na našich tratích exoticky vyhlížející EP09 nakonec potěšilo. „Epoka“ EP09-033PKP IC projíždí v čele EC 110 PRAHA stanicí Prosenice (8.5.2013).

Klasické soupravy tažené motorovou lokomotivou se na Hané stávají minulostí. Poslední tratí, kde se s klasikou můžeme setkat je trať 290 Olomouc – Šumperk a to ještě pouze v pracovních dnech a jen na některých vlacích. Zbytek provozu na této trati obstarávají třídílné „Regionovy“. Je asi otázkou času, kdy nějakou chytrou hlavu napadne ušetřit několik konví nafty a nacpat cestující z klasické soupravy do žlutě zářící hvězdy jménem „Regionova“. „Cedník“ 750.718-9 veze Os 13710 traťovým úsekem Hlušovice – Olomouc hl.n. (15.5.2013).

V destinacích, pro které jsou určeny, se začaly postupně zabydlovat motorové jednotky „regiošark“ polské provenience. Nedůvěra ve vše co je „Made in Poland“ určitě udělala své a tato vozidla jsou přijímána a vnímána různě. Samozřejmě, že i „regiošarky“ trpí svými dětskými nemocemi a potýkají se s různými neduhy a nedostatky. Přiznejme si však otevřeně, že český železniční průmysl není schopen nabídnout drahám srovnatelné vozidlo. Za dvacet let dokázal v segmentu motorových jednotek vyvinout pouze „Regionovu“, což je žalostně málo. „Regiošark“ 844.003-4 přijíždí 19.5.2013 jako Os 3910 do stanice Branky na Moravě.

Po mnoha dohadech, zda ČD koupí nebo nekoupí netrakční jednotky Viaggio Comfort (Railjet) padlo konečné rozhodnutí o nákupu alespoň části těchto souprav. Budou nasazeny na relaci Praha - Graz. Jestli přinesou očekávané zvýšení kvality cestování mezi Prahou a Vídní, ukáže čas. Spory kolem nákupu těchto vozidel neutichají a můžeme se také dočkat toho, že ČD spláčou nad výdělkem a ÖBB i SIEMENS si budou mnout ruce. Zatím je tento společný projekt prezentován zástupci ČD, jako to nejlepší, co ČD pro zkvalitnění dálkové dopravy mohly udělat. „Taurus“ 1216.229-5ÖBB, pyšnící se nátěrem „railjet“ a názvem „Spirit of Praha“, odjíždí v čele EC 278 GUSTAV KLIMT ze stanice Brno hl.n. (21.5.2013).

I v tomto roce došlo na nějakou tu nostalgickou nebo historickou jízdu. Olomoucký „kremák“ se oproti loňsku, kdy téměř každá jeho jízda skončila ostudou, za které mohly různé technické potíže a „danajský dar“ v podobě vagonu nekvalitního uhlí, ukázal letos při zvláštních jízdách v mnohem lepší a spolehlivější kondici. „Kremák“ 534.0432 je zachycen se zvláštním vlakem k 800.letům města Uničov v traťovém úseku Újezd u Uničova – Uničov zastávka (15.6.2013).

Konkurence dopravců na rameni Praha – Ostrava zatím vyústila v nelítostnou cenovou válku, nástup třetího dopravce tento stav ještě více vyostřil. Zatím z tohoto boje profitují cestující, kteří mohou v této, pro dopravce velmi atraktivní relaci cestovat za relativně malý peníz. Je ovšem otázkou, jak dlouho. Provozovat železniční dopravu na vlastní podnikatelské riziko a s nemalou ztrátou nelze do nekonečna. Léta příští nám ukáží, kdo z tohoto boje odejde jako vítěz a kdo bude stát na straně poražených. Lesk souprav kteréhokoliv dopravce se může z našich tratí v budoucnu velice lehce vytratit. Lokomotiva 162.113-5 projíždí v čele spoje IC 1012 REGIOJET stanicí Moravičany dne 15.6.2013.

Rekonstrukce řady 163 ČD Cargo na řadu 363.5 lze považovat za úspěšnou. Došlo k podstatnému zhodnocení téměř třicetiletých lokomotiv. Jejich akční rádius se zvětšil a bylo je možno vídat až na jihu Maďarska. Co je to však platné, když jejich vlastník, tedy ČD Cargo, na přepravním trhu ztrácí jednu zakázku za druhou a jeho ekonomické výsledky jsou přímo tragické. Stroj 363.524-0 ČD Cargo (ex 163.020) je v čele nákladního vlaku na daleký jih vyfotografován před zastávkou Břest (18.6.2013).

První polovinu roku jsem povětšinu trávil u tratí v blízkosti svého domova. Počasí se sice s postupujícím jarem alespoň trochu vylepšovalo, ale na nějaké velké výpravy to zatím nebylo. Mnohdy to vypadalo, jako bych mraky k sobě přitahoval, i když bylo v celé republice hezky. Za těchto podmínek vznikl i níže zobrazený snímek. „Hektor“ 721.526-2 GJW Praha projíždí s pracovním vlakem stanicí Prosenice dne 22.6.2013.

Na první setkání s vozem Stadler RS-1 ČD jsem si musel počkat až do letošního července. Z vozů RS-1 se mezi tím staly „RegioSpidery“ a jako první se mi před objektiv dostal vůz 841.007-8 DKV Česká Třebová, který je určen k obsluze tratě 019 Č.Třebová – Lanškroun. Počasí samozřejmě nebylo ten den optimální, ale reálná možnost zachytit na regionální trati toto pro nás nové a moderní vozidlo způsobila, že jsem se na tuto dlouho plánovanou a odkládanou výpravu vydal. Vůz 841.007-8 je zachycen dne 6.7.2013 ve stanici Lanškroun na obratu Os 12725/Os 12730.

Ústup „zamračených“ z provozu na českých tratích začal být v poslední době velmi markantní. Setkání s lokomotivou řady 749/751 na trati začíná být vzácností. „Bardotky“, „berty“, „cecky“ nebo „zamráči“ se již před mnoha lety staly pro železniční fanoušky velmi vyhledávanou a obdivovanou lokomotivní řadou. Nyní se blíží konec jejich pravidelného provozu u státních dopravců v ČR. Na Slovensku je situace zatím příznivější. ZSSK Cargo sice deklaruje postupný útlum provozu řad 751/752, ale i letos prošly některé stroje těchto řad opravami v ŽOS, což nám dává naději, že v několika příštích letech se na Slovensku budeme moci s těmito lokomotivami nadále setkat. Jinde už přípřež lokomotiv 751/752 na těžkém nákladním vlaku prostě nepotkáme. „Ceckane“ 751.184-5 a 751.035-7 ZSSK Cargo se soupravou „wapek“ stojí ve stanici Bošany ŽSR (9.7.2013).

Přeprava jednotlivých vozových zásilek v ČR a SR má dlouhodobě sestupnou tendenci. Manipulační vlaky přesouvající pozvolným tempem zátěž od stanice ke stanici se stávají historií. Silniční loby tyto jednotlivé přepravy zcela ovládla a k návratu jednotlivých vozových zásilek na koleje stěží někdy dojde. “Žehlička“ 210.065-9 přijela 16.7.2013 do stanice Šenkvice ŽSR provést manipulaci se zde odstavenými vozy. Zpět do Bratislavy si odveze jeden vůz ložený dřevem.

Moderní vozidla dobývají i koleje na Slovensku. Jejich příliv k ZSSK není tak prudký jako k ČD, ale pozvolna se přeci jen na Slovensku rozšiřují.V okolí Bratislavy jde hlavně o jednotky „push-pull“ řady 951 ZSSK. Je však otázkou, zda v počtu 10 kusů přinesly očekávané zlepšení příměstské dopravy v daném regionu. Pro zdolání tohoto cíle by jich byl potřeba nejméně dvojnásobek. Netrakční jednotka 951.010 vedená strojem 381.002-5 ZSSK přijíždí jako Os 2023 do stanice Sekule ŽSR dne 21.7.2013.

Letošní prázdniny byly ve znamení velké výlukové činnosti v Brně a jeho okolí. Oprava viaduktu „Křenová“ ve stanici Brno hl.n. si vyžádala rozsáhlá dopravní opatření. Většina vlaků jedoucích po trati 250 byla odkloněna přes Brno dolní nádr., které se přechodně stalo přechodně stanicí pro vlaky kategorie Ex a EC. Bylo tak celý měsíc možno zachytit vlaky osobní dopravy v místech, kudy běžně nejezdí. Odklonem jedoucí Os 4908 vedený „plecháčem“ projíždí 23.7.2013 traťovým úsekem Brno dolní nádr. – Brno-Židenice.

Před několika lety se ČD i ŽSR zbavily nepotřebných šestinápravových elektrických lokomotiv tak, že je pronajaly polským soukromým dopravcům a mnuly si ruce, jak výhodný obchod udělaly. Po několika letech jim však PKP Cargo vrací úder a pro změnu své přebytečné elektrické lokomotivy ET22, ET41 nebo případně moderní E189 pronajímají přes prostředníka soukromým dopravcům v Česku a na Slovensku. Na našich tratích je tak provoz skoro denně zpestřen jízdou některého stroje v barvách PKP Cargo. „Byk“ ET22-156PKP Cargo projíždí s nákladním vlakem 3.8.2013 stanicí Zámrsk.

Motorové rychlíky byly před léty na našich tratích pojmem. Jejich sláva je však dávnou minulostí. V šedesátých a sedmdesátých letech ke koloritu mnoha hlavních i vedlejších tratí. V letech osmdesátých již nepostačovaly kapacitně a byly nahrazovány klasickými soupravami s motorovou lokomotivou. Dnes slouží motorové rychlíky většinou jen jako meziregionální spoje. R 993 do Liberce vedený motorovým vozem 843.016-7 přijíždí do stanice Malá Skála 5.8.2013.

Jaká by to byla letní dovolená v Českém ráji bez návštěvy hradu Trosky? Bylo by to asi jako být v Paříži a nevidět Eifelovu věž. Takže hurá na výlet na Trosky a kochat se panoramaty Českého ráje a okolí. A snímek vlaku pod Troskami je pak pro železničního fanouška povinný. „Regionova“ 914.098-9/814.098-0 projíždí 7.8.2013 jako Os 9552/3 traťovým úsekem Mladějov v Čechách – Malechovice, samozřejmě pod siluetou hradu Trosky.

„Zamračené“ se s jejich končícím pravidelným provozem stávají v dosti velkém počtu muzejními vozidly. A pokud se tato vozidla ukáží na trati, fanoušci příslušnou trať obléhají v počtu víc než hojném. Tak se stalo i v polovině srpna kdy na trať Kojetín – Tovačov zavítala z VÚZ Velim muzejní „zamračená“ T 478.1010. Snímek zachycuje lokomotivu T 478.1010 dne 17.8.2013 jedoucí se zvláštním vlakem mezi stanicemi Lobodice a Uhřičice.

Některé stroje řady 749 se podařilo od ČD odkoupit několika soukromým dopravcům. Je tak reálná šance, že tyto léty prověřené stroje budeme moci na našich tratích i nadále potkat, byť to bude jen v nákladní dopravě. „Zamračená“ 749.263-0 dostala šanci na další život u firmy Hanzalík IT. Na snímku z 21.8.2013 je odstavena ve stanici Prostějov hl.n.

Oproti rokům minulým, kdy cesty do Rakouska nebo Německa byly v mém programu častěji, jsem se letos na „západ“ od našich hranic dostal prakticky jen jedenkrát. Německé koleje jsou zaplaveny samými vlaky ICE a dalšími moderními vozidly. Železniční provoz je tak na některých místech Německa velmi jednotvárný. Pak určitě potěší, když se před objektivem zjeví některý ze zástupců starších lokomotivních řad DB, které v nedávné době v pravidelném provozu uvolnily nebo právě uvolňují místo svým mladším kolegyním. Lokomotivy 110.406-6 a 115.205-7 DB zastavily s vlakem PbZ 2467 (obdoba našeho Sv 1306/1307) ve stanici Bitterfeld DB dne 29.8.2013.

Modernizaci řady 163 na dvousystémové stroje pojalo ZSSK oproti ČD Cargo poněkud odlišně. Bohužel kýžený výsledek se nedostavil a ZSSK získalo touto rekonstrukcí vozidla velmi nespolehlivá. Jak ukázal zkušební provoz, zásadní nedostatky byly už v samotném zadání rekonstrukce a v technických požadavcích ze strany ZSSK. ŽOS Vrútky tak v postatě vyrobily to, co si ZSSK objednaly. Bude na provozovateli i výrobci, aby společným úsilím z těchto nedodělků, které mají v provozu velmi rozpačité výsledky, vytvořily spolehlivé stroje. „Morozmrd“ 361.102-7 ZSSK (ex 163.125) zastavuje s R 603 ČINGOV ve stanici Povážská Bystrica ŽSR (8.9.2013).

Na konci září jsem letos podruhé zamířil na Tovačovku. Lákadlem byly jízdy stroje 314.303 v rámci „Tovačovských hodů.“ Počasí opět přálo, mašinka jezdila tak jak měla a podařilo se zde pořídit několik poměrně zdařilých snímků tohoto roztomilého stroje, který dlouhá léta stával co by lokomotivní pomník v žst. Valašské Meziříčí. Lokomotiva 314.303 projíždí se zvláštním vlakem 28.9.2013 traťovým úsekem Lobodice – Uhřičice obec. Snímek nutí k úvaze, jak idylicky musel vypadat provoz na našich lokálkách na počátku dvacátého století, ale třeba byl opak pravdou.

I po příchodu řady 380 do pravidelného provozu, zůstává hlavní tíha provozu na rameni Praha – Přerov – Ostrava (Žilina) na letitých strojích řad 150.2 a 151. „Banáni“ jsou pro české železniční fanoušky stejnou ikonou, jako „gorily“ pro železniční nadšence na Slovensku. A zatím to vypadá, ze se do železničního důchodu tyto stroje hned tak chystat nebudou. I v novém barevném schématu ČD jim to celkem „sekne“. Zmodralý „banán“ 150.221-0 projíždí dne 19.10.2013 s barevně sladěnou soupravou R 706 BOUZOV traťovým úsekem Přerov – Dluhonice.

A jaký tedy rok mající na konci číslo 13 vlastně byl? Na železniční události opět natolik bohatý, že nešlo být všude, kde by chtěl fanoušek železniční být. Kromě pokračujících modernizací železničních tratí se také začínají v provozu uplatňovat i nová kolejová vozidla. Takže za moderními krámy již nemusíme nevyhnutně nutně cestovat do blízké, či daleké ciziny. Moderní vozidla, jejichž společným znakem jsou technické vymoženosti jako neotevíratelná okna, hučící klimatizace, nebo zvukový signál otevírání dveří rvoucí cestujícím uši, se na našich tratích začaly rozšiřovat ve větší míře než v letech minulých. Otázkou však zůstává, proč jsou objednávána a nakupována v počtech, které nemohou pokrýt ani turnusovou potřebu v místech, kde je jejich nasazení plánováno. Asi se počítá s tím, že tyto „novoty“ na našich kolejích se nikdy nemohou pokazit a nepotřebují pravidelnou údržbu. Sám jsem měl možnost letos některá tato nová vozidla vyzkoušet jako cestující a můj dojem lze shrnout větou: „Pěkné, pěkné, ale jsem moc zvědav, jak tato hezká vozidla budou vypadat po deseti letech intenzivního provozu u ČD nebo ZSSK.“

Ve víru politické nestability v ČR, která zde v roce 2013 panovala, došlo i na výměnu vedení ČD. Noví kormidelníci této naší největší státní dopravní firmy ihned začali podnikat kroky omezující další investice, nastalo omezení některých činností drah a zastavení provozu produktů provozovaných „na vlastní riziko“. Další vývoj v osobní železniční dopravy v ČR bude v budoucnu závislý na tom, kolik peněz a za jakých podmínek budou ochotni sypat do drah objednavatelé, Ministerstvo dopravy v případě dálkové dopravy a Krajské úřady v případě dopravy regionální. Můžeme se v blízké budoucnosti dočkat toho, že objednavatelé veřejné dopravy již nebudou tak štědří jako doposud.

Tak jako v letech předešlých bylo i letos co fotografovat a zatím to vypadá, že i v roce 2014 bude na kolejích k vidění spoustu nových a zajímavých vozidel, jejichž záběry obohatí nejen archív můj, ale zajisté i archívy mnoha dalších železničních příznivců.

Súvisiace odkazy