Největší modelové kolejiště s reálnou předlohou – Schwarzwaldbahn

28.10.2013 8:00 Jiří Mazal

Největší modelové kolejiště s reálnou předlohou – Schwarzwaldbahn

V hlubokých lesích německého Bádenska naleznete nejen jednu z nejhezčích německých tratí – Schwarzwaldbahn, ale ve stanici Hausach také její zmenšený model. O něm i o jeho reálné předloze vám poví následující řádky.

 

 

 

 

 

Schwarzwaldbahn představuje dvoukolejnou elektrifikovanou trať spojující Konstanz (Kostnici) na břehu Bodamského jezera s Offenburgem, který se nachází na hlavní trati vedoucí do švýcarského Baselu (Basileje). Celá dráha byla otevřena v roce 1873 a je dlouhá 150 km, překonává 650 výškových metrů a bylo na ní vybudováno na 39 tunelů. Spolu s Frankenwaldbahn je označována za jedinou dvoukolejnou horskou dráhu v Německu.

Mezi stanicemi Hornberg a Sommerau se vyznačuje v německých reáliích zcela ojedinělým spirálovitým vedením. Při vzdušné vzdálenosti 11 km je totiž třeba překonat výškový rozdíl 448 m. Toho bylo dosaženo za cenu vybudování 36 tunelů a stoupání 20 promile.

 

Není divu, že se ztvárnění nejkrásnějších partií této dráhy stalo předlohou pro modelové kolejiště v měřítku 1:87 (H0), které je budováno od roku 2003. Na ploše 400 m2 se rozprostírá celkem 1300 m kolejí a překonávají přitom 1,8 m výškový rozdíl. Koleje pochází od výrobce Roco, využita je i varianta s již hotovým podložím řady Geoline s velmi zdařilou patinou. I většina kolejových vozidel pochází od Roca a najednou se prohání 40-50 vlaků z různých historických epoch.

Žádná ICE tu ovšem nenajdete – používají se jen ta vozidla, která na Schwarzwaldbahn skutečně jezdila či stále jezdí. I staniční budovy Hausachu, Hornbergu a Tribergu odpovídají své reálné předloze a nádraží jsou až 17 m dlouhá. Kolejiště je vybaveno tisíci lampičkami a osvětlena jsou i všechna vozidla, střídají se režimy den a noc. Vše je řízeno digitálně, produkty od výrobce Lenz. K dispozici jsou tři na sobě nezávislé centrály. K obsluze muselo být nataženo celkem 25 km kabelů.

 

Malované pozadí dodává celému kolejišti třírozměrnou dimenzi. Prohání se po něm nejen železniční, ale také silniční vozidla, využívající Faller Car System umožňující automatické vedení aut. Skutečnou lahůdkou jsou dvě spirálovité věže, které překonávají výškový rozdíl u vstupních dveří pomocí 20 spirál. Rozsáhlost celého projektu dokresluje několik dalších údajů – bylo „vysázeno“ na 60 000 jehličnatých a 12 000 listnatých stromů.

 

Budova kolejiště je umístěna přímo naproti nádraží v Hausachu a otevřeno má v době od 1. dubna do 31. října denně 10-18 h (kromě pondělí), od 1. listopadu do 31. března 10-17 h (kromě pondělí a úterý). Vstupné činí 6,5 €. Návštěvníkům je také dispozici bistro a prodejna s řadou dokumentů o Schwarzwaldbahn.

Nejzajímavější na celém projektu je zejména jeho stylová čistota, reálná předloha s reálnými vozidly, s žádnými podbízivými vzory a v ničem nepřipomínající „vlakodromy“, jak je tomu bohužel u nás (viz naše největší kolejiště). Návštěvu tohoto kolejiště lze vřele doporučit – samostatný výlet do poněkud vzdálenějších končin se sice nevyplatí, ale širší okolí nabízí spoustu možností k vyžití.

Odkazy
Stránky modelového kolejiště http://www.schwarzwald-modell-bahn.de/
Stránky o Schwarzwaldbahn:
http://www.schwarzwald.com/
http://www.schwarzwaldbahn-erlebnispfad.de/

 

Galéria

Súvisiace odkazy