Závorárske stanovište Šarkan končí

18.9.2013 8:00 Bc. Jozef Gulík

Závorárske stanovište Šarkan končí

Áno, je to tak. Existencia závorárskeho stanovišťa na trati č. 130, prezývaného Šarkan, sa kráti. Vlna modernizácií priecestných zabezpečovacích zariadení si v jeho prípade čoskoro pripíše ďalší bod. Nám neostáva iné, než si pre budúcnosť zachovať aspoň obrazovú spomienku na toto romantické miesto.

 

Závorárske stanovište, ktoré leží v km 179,292 na šírej trati medzi stanicami Mužla a Gbelce, nesie síce oficiálne označenie Zv 179, ale miestni mu nepovedia inak než Šarkan. Ide vlastne o pozostatok z čias, kedy na tomto mieste fungovala rovnomenná zastávka. Keď došlo v prvej polovici 1980-tych rokov k jej zrušeni, zostala stanovišťu už len obsluha závor s mechanickým pohonom na priľahlom priecestí.

Tak ako plynuli roky, stávala sa z neho čoraz väčšia zriedkavosť, až napokon na celom hlavnom ťahu Štúrovo - Bratislava - Brno - Praha zostali takto zabezpečené priecestia už len posledné dve (druhé sa nachádza na štúrovskom zhaví žst Mužla). Ani v oblasti západného Slovenska ako takej nie je situácia omnoho priaznivejšia. Automaticé systémy už totiž prevzali vládu nad priecestiami a každým rokom posielajú do výslužby stále ďalšie aj z toho mála mechanických závor, ktoré sa dožilo dnešnuých dní. Do poradia na odovzdanie štafety sa takto dostal aj spomínaný Šarkan a čoskoro sa s ním budeme musieť rozlúčiť.

 

Na snímke z 29. marca 2011, ktorú oživuje prejazd nákladného vlaku s Laminátkou 240.015, je na Šarkane ešte všetko po starom a nikto zatiaľ nevie, koľko času mu vlastne zostáva.

Stavebné práce za účelom vybudovania automatického priecestného zabezpečovacieho zariadenia typu PZZ-RE s celými závorami začali v júni. V rámci prác už bol osadený domček PZZ, nový gumokovový povrch vozovky, položená kabeláž k budúcim priecestníkom, zbúraná hospodárska budova a zasypaná studňa. Nasledovať bude osadenie štyroch priecestníkov (z oboch smerov pri oboch traťových koľajach), počítačov osí, automatických závor a aktivácia celého systému, ktorá sa predpokladá v decembri tohto roka. Nakoľko práce postupujú podľa harmonogramu, nie je dôvod o dodržaní termínu pochybovať.

 

Záberu z 5. septembra 2013 však už dominuje reléový domček PZZ, ktorý je neklamnou predvzesťou skorého zániku závorárskeho stanovišťa.

Definitívnu bodku za závorárskym stanovišťom na Šarkane, ako je už v súčasnosti zvykom, potom urobí demolácia budovy - v tomto prípade hodnotnej z pohľadu železničnej architektúry.

Snímky autor.

Súvisiace odkazy