Náhradná vlaková doprava do Chľaby

7.6.2013 8:00 Bc. Jozef Gulík

Náhradná vlaková doprava do Chľaby

Celé Slovensko sleduje v týchto dňoch povodňovú situáciu na Dunaji, ktorá prekonáva aj hodnoty namerané v roku 2002. Kým v Bratislave už majú kulmináciu za sebou, spodná časť rieky sa na najhoršie ešte iba pripravuje. Znamená to mimoriadne opatrenia v rôznych oblastiach, vrátane železničnej dopravy.

 

Známym následkom, ktorý sa pri takto veľkej vode na Dunaji už tradične vyskytuje, býva zaplavenie štátnej cesty spájajúcej obce Kamenica nad Hronom a Chľaba. Obec Chľaba leží na sútoku riek Ipeľ a Dunaj, na samej hranici s Maďarskom a spomínaná cesta pre ňu predstavuje jediné spojenie s okolím. Prerušenie tejto komunikácie preto znamená veľký problém najmä pre sedem stoviek miestnych obyvateľov, ktorí sú tak odrezaní od okolitého sveta.

V auguste 2002 dosiahol Dunaj v Štúrove maximálnu výšku hladiny 758 cm a momentálne (6.6., 21:30 h) podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu majú merania hodnotu 704 cm. Kulminácia, očakávaná cez víkend, však predpokladá aj v prípade Štúrova prekročenie parametrov spred jedenástich rokov, a to na úrovni približne 780 cm.

Aktuálne bola cesta kvôli stúpajúcej hladine uzatvorená v stredu 5.6. vo večerných hodinách a občania Chľaby by boli bezradní... nebyť železnice, ktorá vedie popri obci, má dokonca aj svoju zastávku, ale tú už žiadne osobné vlaky neobsluhujú. Namiesto náhradnej autobusovej dopravy, ktorá zvykne počas výluk nahrádzať vlaky, prichádza teda netradične opačné garde. Náhradná vlaková doprava poskytuje svoje služby namiesto autobusov a od štvrtkového rána zabezpečuje spojenie medzi Štúrovom a Chľabou.

Dopravu zabezpečuje sólo motorový vozeň 812 z depa Nové Zámky - konkrétne v prvý deň išlo o stroj 812.040. Päť párov mimoriadnych osobných vlakov má nasledovný cestovný poriadok:

Štúrovo odchod: 4:45, 7:30, 12:00, 16:00, 19:10.

CHľaba odchod: 5:00, 7:45, 12:15, 16:15, 19:25.

Vlak cestou navyše zastavuje aj v mieste bývalej kamenickej zastávky, na železničnom priecestí pri ústave sociálnej starostlivosti, ktorý vysoká voda a uzavretá cesta tiež odrezali od sveta.

Náhradná vlaková doprava bude trvať tak dlho, ako si to bude vyžadovať mimoriadna situácia, tj. kým potrvá uzavretie štátnej cesty. To zas bude závislé od rýchlosti opadnutia vody, všeobecne sa však dá očakávať v priebehu budúceho týždňa.

 

Motorový vozeň 812.040, ako mimoriadny osobný vlak s odchodom o 19.10 h, pristavený na 1. nástupišti v stanici Štúrovo - na mieste, z ktorého v minulosti pravidelne odchádzal priamy spoj do Zvolena.

  

 

Konečná - zastávka Chľaba. Motorový vlak sa po vystúpení a nastúpení cestujúcich vydá na cestu späť do Štúrova.

 

Kým tam ale príde, nasleduje ešte jedno zastavenie, a to v mieste, kde kedysi fungovala zastávka Kamenica nad Hronom zastávka.

Snímky autor, 6.6.2013.