Jarní výlet na Slovensko

7.5.2013 8:00 Tomáš Ságner

Jarní výlet na Slovensko

Na své železniční putování jsem z Broumova musel vyrazit autobusem, protože první ranní vlak jede až z Meziměstí. Tím autobusem jsme vyjeli jen dva, jedna paní přistoupila v Jetřichově, takže dál na Adršpach jeli tři lidi. Vlak z Meziměstí jel ve složení 810 + 814/914, ale Regionova byla zavřená a 810 se dost zaplnila. Ze Starkoče jela souprava 854 + 054 + 954 do Hradce Králové a byla značně přelidněná, pak už do Pardubic tolik lidí nejelo.

 

 

 


Z Pardubic do Bratislavy jsme jeli Avalou, v posledním voze bylo trošku místa, ale z Pardubic se zaplnil. V České Třebové taky dost lidí přistoupilo, ale v Brně se to zase vyprázdnilo, dál už to tolik plný nebylo. V Bratislavě jsme měli hodinu času, prošli jsme si budovu a pak sledovali provoz na nádraží. Jinde pak byl větší provoz, než v hlavním městě, třeba v Žilině. Viděli jsme odjíždět vlak RegioJetu do Komárna, ve kterém jelo asi 10 lidí. Pak už nám přistavili naši soupravu pro R 723 Vtáčnik, měla 5 vozů, první dva byly staré a další tři už byly nové.


Naše putování po slovenských tratích; zdroj: ZSSK

Do Leopoldova jsme pořád jeli naplno, jen s jednou zastávkou v Trnavě, ale pořád okolo trati rovina a skoro všude byly vidět zahrádky a lidi, jak tam pracují. V Leopoldově se nám vyměnila lokomotiva, podle oběhů měla jet nová řada 757, ale nás vezla stará 750 058-0. Nejvíc lidí vystoupilo ve stanici Zbehy, kde měli přestup na osobní vlak do Nitry. Trať do Prievidze je rychlá, moc do kopců to nebylo, na trati bylo plno stanic za sebou a v každé stanici byli 3 nebo 4 zaměstnanci. Ve Veľkých Bielicích jsme se křižovali s rychlíkem do Bratislavy, kde měla jet taky řada 757, ale jela tam řada 750. Něco jsem viděli i ve stanici Nováky.


751.127-2 a 813.007-2 v žst. Nováky © Tomáš Ságner

V Prievidzi jsme měli hodinu čas, tak jsme šli od nádraží směrem do města a hledali jsme nějakou restauraci. Prošli jsme asi dvě ulice a došli jsme na náměstí, ale nikde jsme nic pořádného nenašli. Všude bylo oblečení, herny nebo jen potraviny, tak jsme šli zpátky, u nádraží byly asi 4 stánky, tak aspoň nějaké malé občerstvení se dalo koupit. Z Prievidze jsme měli odjíždět osobním vlakem do Horné Štubně, ale ani 3 minuty před odjezdem tam nestál žádný vlak ani lidi. Šli jsme do haly, odkud bylo vidět ven a tam stál autobus NAD, přičemž nikde o ničem nepsali a nic nehlásili.


Rekapitulace naší cesty v podobě jízdenek © Tomáš Ságner

V autobuse jelo asi 15 lidí, ale kočárek zablokoval dveře do zadní části a vepředu v uličce měli lidi zase velké tašky. Dojeli jsme do Handlové, kde byl přestup na vlak, cestou jsme jeli okolo tratě. Rychlost tam byla vidět 50 km/h a 20 km/h na přejezdech, jediná práce na výluce, co byla vidět, byla na oprava mostu v Handlové. Z Handlové do Horné Štubně jsme jeli v 813+913 a jelo se tom pěkně, lépe než v naší Regionově. Z Horné Štubně jsme jeli do Vrútek, tam jsme se šli podívat jestli tam najdeme něco k jídlu.


754.034-7 na Os 7521 ve Vrútkách © Tomáš Ságner

Prošli jsme město a také jsme nic pořádného nenašli. Vrátili jsme se na nádraží a jeli jsme do Priekop, kde jsme měli mít nocleh. Dojeli jsme tam a během hledání jeho místa jsme našli restauraci, kde jsme se mohli najíst. Zeptali jsme se a po chvilce jsme ten nocleh našli, bylo to v Priekope, ale až úplně na konci - Vrútky byly jen 15 metrů. Ráno jsme došli na nádraží do Vrútek a počkali na R 441 Excelsior, kterým jsme jeli do Popradu. Cestou jsme však měli menší nehodu a to nám udělalo zpoždění 95 minut.
 

Zástavba Stankovan na pozadí Tater © Tomáš Ságner
 
Strojvedoucí říkal, že zrazil chalana, přijela sanitka, policie a vyšetřovalo se, vlaky jezdily vedle nás a pak nás po hodině a půl pustili dál. Dojeli jsme do Popradu a tam nás čekalo překvapení, další výluka, tentokrát v úseku Poprad - Starý Smokovec, ale naštěstí to šlo objet přes Studený Potok, kam jsme jeli jednotkou 840 001, ve které se jelo taky dobře a bylo to dost klidné a tiché. Ve Studeném Potoku byl přestup na 812 do Tatranské Lomnice. Tam jsme měli asi 30 minut času, prošli jsme si okolí. Na nádraží byla pěkná restaurace s velkým výběrem, jen jsme měli málo času.
 

Tatranská Lomnica se 425.953-7 na Os 8215 a 812.031-3 v roli Os 8409 © Tomáš Ságner
 
Pak jsme odjeli do Starého Smokovce, kde byl přestup na další vláček směr Štrbské Pleso. Vlak byl dost naplněný, jelo asi dost lidí z práce nebo dětí ze škol. Na Štrbském Plese byl rychlý přestup na zubačku do Štrby. Tam jsme počkali na rychlík do Košic, který vezl vzadu přímé vozy do Čierné nad Tisou a poslední vozy nebyly tak plné. Dojeli jsme do Košic, nádraží je v opravě a celá hala je taková rozkopaná. Pokračovali jsme do Michaľan. Cestou jsme viděli jeden širokorozchodný vlak a pak až v Trebišově při přestupu jedno širokorozchodné dvojče, vracející se z postrku.
 

125.825-0 v Trebišově © Tomáš Ságner
 
V Trebišově jsme počkali na vlak do Humenného, kde jsme měli nocleh. V Humenném u nádraží byla restaurace kde jsme povečeřeli. Z Humenného jsme ráno pokračovali osobním vlakem do Prešova, jediným vlakem, na kterém jezdí velká souprava ve složení 750 + 4 x B. V Hanušovcích nad Ťoplou jsme se křižovali se 754 + 2 x B, ale to byla náhrada za novou motorovou jednotku řady 861. Z Prešova jsme pokračovali osobním vlakem ve složení 163 057 + 7 x Bt + 754 055 do Košic. Z Košic jsme jeli rychlíkem do Zvolena. Cestou jsme potkali asi 2 protijedoucí nákladní vlaky a ve stanicích také nějaké stály.
 

756.003-0 + 756.007-1 v Kriváni © Tomáš Ságner
 
V Lovinobani jsme se křižovali s rychlíkem do Košic a už jsme potkali první novou 757 006-2 a dál okolo Zvolena jsme potkávali ještě další stroje řady 757. Ve Zvolenu jsme čas asi hodinu a půl a tam jsme našli dobrou restauraci hned naproti stanice na autobusovém nádraží. Pak jsme si projeli trať do Horné Štubně a abychom tam nečekali, tak jsme se ještě zajeli podívat do na otočku do Martina. Tam jsme měli čas projít město, vrátili jsme na nádraží a jeli do Zvolena osobné stanice a po chvíli se přesunuli na nákladní stanici, kde jsme měli zajištěn nocleh.
 

Martin © Tomáš Ságner
 
Ráno jsme se prospali alespoň trochu déle, odjížděli jsme až v 8:36 na osobní stanici. Ze Zvolena jsme odjeli rychlíkem Horehronec do Margecan. Kvůli zpoždění vlaku od Bratislavy jela náhradní souprava, výchozí ze Zvolena, ve složení dvou nových vozů první třídy a jednoho staršího služebního. Vlak má mít pravidelně 5 vozů, tak jsme v každé stanici byli dřív. Ve vlaku moc lidí nejelo, spíš jen cestou vystupovali. Do Dobšinské Ľadové Jaskyně jsme přijeli asi o 5 minut dřív, tak byl čas udělat si fotku. Dojeli jsme do Margecan, tam jsme měli hodinu času, ale moc tam toho nebylo.
 

913.028-7/813.028-8 v Margecanech © Tomáš Ságner
 
Na nádraží byla jen hospoda, kde se nevaří a nic k jídlu nemají, a v hale stánek s kytkami. Obec je pěkně opravená, chodníky, parkoviště, tak jsme to prošli a pak odjeli osobním vlakem do Spišské Nové Vsi, kde jsme přestoupili na rychlík do Žiliny. V Žilině jsme měli hodinu času, šli jsme k náměstí a po chvilce jsme narazili na restauraci, kde jsme pojedli. Po návratu na nádraží jsme zajeli na otočku do Rajce. Trať vede v Žilině dlouho městem a pak už jsme přes Rajecké Teplice dojeli do Rajce.
 

Žilina © Tomáš Ságner 
 
Po návratu do Žiliny jsme měli hodinu času, zkoušeli jsme noční fotky, ale měli jsme jen malý stativ. Přijel náš R 440 Excelsior, kterým jsme jeli do Pardubic, tam asi dvě hodiny počkali a pak prvním vlakem vyrazili k domovu.
 
Úvodní snímek: 757.005-4 na R 821 „Horehronec“ ve stanici Dobšinská Ľadová Jaskyňa © Tomáš Ságner

Galéria