Keď na trať padne lavína

3.4.2013 8:00 Peter Popper

Keď na trať padne lavína

Podľa kalendára by mala u nás panovať jar, no podľa správ, ktorými nás kŕmia média to na niektorých územiach Slovenska stále vyzerá tak, akoby zima nechcela dobrovoľne odísť. A že i v týchto dňoch hrozí padanie lavín nielen vo vysokohorskom prostredí, nás presvedčí táto stručná reportáž od nášho čitateľa.









Pri cestovaní vlakom nás môže prekvapiť všeličo. Mnohokrát je to porucha železničných vozidiel alebo problém na trati. Sem tam sa ale pritrafí i nevšednosť v podobe nezjazdnej trate, či už z dôvodu popadaných stromov alebo iných prekážok na trati.


Jednou z nich sa koncom marca stalo i padnutie malej lavíny pri zastávke Stratená. Viac už ale napovie stručný komentár nášho člena, ktorý spestril i pár fotkami.

Dňa 30. marca som cestoval vláčikom zo stanice Telgárt penzión s odchodom o 15.48 hod. do stanice Mlynky. V Dobšinskej ľadovej jaskyni sme sa križovali s rýchlikom Horehronec, ktorý pravdepodobne inicioval v zastávke Stratená menšiu lavínku, ktorá znemožnila našej "motorečke" prejazd.


Vsetci sme sa chopili lopát, ktoré niektorí vytiahli z ruksakov (boli sme na Kráľovej holi, takže sme boli na lavíny pripravení) a niekoľko lopát zohnal v Stratenej i pán rušňovodič. Po polhodine bola trať spojazdnená. 





Súvisiace trate

Súvisiace odkazy