10 rokov po ... - Dobrá Niva zastávka

26.3.2013 8:00 Rastislav Backa

10 rokov po ... - Dobrá Niva zastávka

Tento raz som sa vybral zdokumentovať, ako vyzerá po desiatich rokoch od zrušenia osobnej dopravy na trati ŽSR číslo 153 miesto, ktoré tiež navštevujem pomerne často. Hoci sa tam v zásade nič podstatné nezmenilo (okrem chátrania celého objektu), rozhodol som sa ho zdokumentovať pre VLAKY.NET.

 

 

 

 

 

Dobronivská vlaková zastávka alebo „malá stanica“, je takmer zabudnutý objekt, avšak svojím stavom púta pozornosť návštevníkov obce. Keď som zastávku navštívil prvý raz, ešte to v obytnej časti „žilo“. Moju pozornosť sa vtedy upierala i na predzvesť PRS.


Predzvesť PRS návestí výstrahu © Rastislav Backa

Teraz po príchode na zastávku ma zajalo to, že sú na obytnej časti budovy rozbité okná ešte viac ako predtým, a pomyslel som si: „ Čím ďalej, tým viac sú rozbité. Nechápem prečo ich neoplechujú, ako to je na čakárni.“


Rozbité okno pod názvom stanice © Rastislav Backa

Cez rozbité okná bolo vidno do interiéru, avšak len som tam nazrel, ten pohľad na holé múry ma nepotešil. No ale čo už. V nedávnej minulosti sa o tejto zastávke písalo aj vysielalo v televízii. Išlo o to, že obec Dobrá Niva sa rozhodla odkúpiť budovu zastávky od ŽSR a použiť ju ako múzeum Juraja Slávika Neresnického. Bol to slávny dobronivský rodák, ktorý sa preslávil ako politik, diplomat, spisovateľ a prekladateľ. Tým pádom by budova stratila svoj štatút vlakovej zastávky a stal by sa z nej „len“ domček pri trati.


Budova zastávky v smere od Zvolena © Rastislav Backa

Do dvora sa dá dostať cez spadnutú časť plota, vo dvore nie je nič zvláštneho, len kopy neporiadku v búdke zrejme kedysi slúžiacej ako dreváreň.


Búdka (dreváreň, šopa,...) © Rastislav Backa

Na záver by som sa vrátil k obecným plánom odkúpenia budovy. Zastávka ešte stále patrí ŽSR, o čom svedčia aj informácie o majiteľovi na objektoch. A sami môžete posúdiť, či by sa obci oplatilo obnoviť tento objekt a využiť ho ako múzeum (podľa mňa je to dobrý nápad, aspoň by zastávka nechátrala.


Aj na obytnom dome sú vybité okná © Rastislav Backa

Odkazy:
  1. Železničná trať Zvolen – Čata vo Wikipédii
  2. Dobrá Niva zastávka v galérii železničných objektov VLAKY.NET
  3. Detail stanice Dobrá Niva zastávka na Želpage
  4. Na železničnú stanicu sa má vrátiť život – správa z médií

Úvodná snímka: Zastávka od centra obce © Rastislav Backa

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy