Muzeum Rosice nad Labem a motorový vůz M 120.206

3.3.2013 8:00 Mixmouses

Muzeum Rosice nad Labem a motorový vůz M 120.206

V dnešním příspěvku zavítáme do muzea dobře známého za účelem obhlídky exponátu téměř neznámého. Dovolte mi virtuálně vás uvítat v železničním muzeu v Rosicích nad Labem, kam nedávno přibyl velmi zajímavý exponát. Je to skříň nejstaršího dochovaného motorového vozu české výroby - M 120.206.

 

 

 

 


Nejprve si ale v rychlosti projdeme samotné muzeum, ve kterém právě probíhalo vylepšování jednotlivých výstav. Jeho expozice je umístěna převážně v budově bývalé vodárny, kterou členové Pardubického spolku historie železniční dopravy opravili do nynější podoby. Část exponátů – především zabezpečovací technika, traťovácký vozík, hurvínek „Bohouš“, wasserkran, replika dřevěného hradla Hrádek z blízkosti Ústí nad Orlicí a naposled i zmíněná skříň dvěstěšestky nalézají se pak vpravo za budovou muzea.


Muzeum zprava © Mixmouses

V interiéru jsou instalovány rozsáhlé sbírky s tématikou železniční i pardubické MHD a také, coby poněkud přerostlé třešničky na dortu, dvě původní vodárenské nádrže. Výpis exponátů by nejspíš zabral dosti textu, proto vám krom namlsání se z ukázek ve fotogalerii vřele doporučuji toto muzeum navštívit. Naleznete jich tu na sedm set. Třeba budete mít to štěstí a uvidíte M 120.206 ještě v původní nálezové podobě.


Interiér skříně M 120.206 © Mixmouses

Muzeum zahájí svou sezónu 4. a 5. května, a to pochopitelně doprovodným programem. Spolek dále vlastní a provozuje historická vozidla, z železničních převážně hurvínky, několik nákladních vozů ale i dva historické trolejbusy. Navštívit můžete i „odloučené pracoviště“ – detašovanou expozici v bývalé vodárně ve Slatiňanech, jíž vévodí parní stroj s parním kotlem. Zde bývá otevřeno v rámci pobytu výletních vlaků spolku. 


Muzeum sice otevřeno není, ale bude © Mixmouses

Za umožnění prohlídky rosického muzea, pozvání na „prošmejdění“ M 120.206 a technickou spolupráci na tomto dílku děkuji jednateli PSHZD Oldovi Čížkovi. Veškeré potřebné informace o provozu a akcích muzea naleznete na stránkách spolku . Přímé spojení na informace o unikátním motoráčku vede do na nich umístěného přehledu vozidel.
 
Úvodní snímek: Skříň M 120.206 motorák dvakrát nepřipomíná © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy