TEMOFESZT 2012 Budapešť

26.10.2012 8:00 Martin Šimkovič

TEMOFESZT 2012 Budapešť

V dňoch 5.-7. októbra sa v priestoroch železničného múzea v Budapešti uskutočnil už 4. ročník medzinárodnej výstavy zameranej na železničnú tématiku. Účastníkov bolo i tento rok veľa. Okrem domácich maďarských kolegov, vystavovali kluby z Čiech, Rakúska, Nemecka a Slovenska. Slovenskú reprezentáciu tvorili košickí modelári, Railnet klub z Bratislavy a nechýbala ani posádka z Bojníc. Svojou účasťou potešili aj chlapi z Komárna s ich zreštaurovaným vozňom.

 




Ako na každú akciu, aj teraz bolo potrebné všetko poctivo nachystať. Treba priznať, že sme mali obavy, ako dostať 50 ks modulov, plus kompletnú výbavu do pripraveného auta.


Štvrtok skoro ráno sa bojnická partia stretáva v klube, aby prebrali posledné organizačné pokyny a o ôsmej hodine vyrážajú tri autá smer metropola Maďarska. GPS-ka  ani tentokrát nesklamala.


O 14.00 hod.  pristavujeme autá za historickú rotundu a začíname stavbu layoutu. Aby stavba koľajiska prebiehala čo najrýchlejšie, všetko bolo dopredu naplánované, kto sa má čoho chytiť. Za pár hodín koľajisko stálo pevne na nohách. Unavení po náročnom dni sme sa šli ubytovať do naozaj originálneho hotela. Pre všetkých účastníkov boli pripravené historické ležadlové vozne.


Na druhý deň, ráno o desiatej hodine sa výstava otvorila pre verejnosť. Obsluha layoutu si dala meeting a mohlo sa začať jazdiť podľa grafikonu. Grafikon mal prevádzkovú dobu na 4 hodiny reálneho času.


V sobotu večer bol pre účastníkov pripravený zábavný program  a nechýbal ani tradičný guláš. Keďže ja som plánoval stráviť sobotňajší večer, resp. noc  fotografovaním v areáli, na zábavu nezvýšilo.


V nedeľu sme odjazdili posledný grafikon a prevádzka až do záverečnej pokračovala v štýle voľných jázd. O osemnástej hodine sa závora výstaviska zavrela a bolo treba všetko pobaliť. Budapešť sa s nami rozlúčila krásnou búrkou, čo "potešilo" všetkých, pretože autom sa do rotundy nedalo vojsť.


Čas 20:30 hod. a my sa posledným podaním ruky lúčime s účastníkmi a vyrážame na päť hodinovú cestu domov.
Musím povedať, že železničné múzeum v Budapešti je pre mňa jedným z najkrajších doteraz navštívených miest. Organizátorom patrí pochvala a veľké uznanie za pripravenie tak náročnej akcie.
Za klub železničných modelárov z Bojníc

Galéria