Albatrosí spanilá jízda

15.12.2012 8:00 Milan Vojtek, Jakub Gregor

Albatrosí spanilá jízda

Resty, resty, a nic jiné než resty. Tradiční problém. V rozsáhlém seznamu toho, co jsem ještě neudělal, nechybí ani rest, spojený s jízdou 498.104 k minimašinkám, tedy do světa úzkého rozchodu kolem Čierneho Balogu. Takovému lákadlu by odolal málokdo a neodolal jsem ani já, ani Jakub Gregor, alias Kubíček. Vecpal jsem se mu do auta a tuhle akci jsme absolvovali a zdokumentovali společně.

A vám z ní nabízíme pár střípků. Skutečně jen střípků, protože do formátu jednodenní mise se už nevešlo mapování celké jízdy, nicméně i tak jsme měli důvod ke spokojenosti. A ctěným návštěvníkům této stránky snad doložíme, že oprávněný důvod

Ale zpět na začátek. Výprava albatrosí reprezentace na Hronec mě lákala od okamžiku, kdy jsem se o akci dozvěděl. Tradiční kolotoč práce pak měl za následek, že jsem téměř do poslední chvíle netušil, jak to vše dopadne A tak jsem v podstatě na poslední chvíli začal řešit, co a jak. Napadlo mě oslovit Jakuba, kterému jsme se do slova a do písmene vnutil jako třetí do party. Tak se stalo a já se ráno nacpal do auta, připraveného k putování za albatrosem. A věru, nelitoval jsem. Vím totiž, že Jakub je zodpovědný fotograf a tak mě nepřekvapilo, že byl na akce pečlivě připraven a jel na jisto. První tip byl na výjezdu z Hlohovce, tam se nám stala taky asi jediná chybička. Při výběru mezi vytipovanými místy nám před nosem projel pěkně vypadající brejlovec. My jsme se tedy nakonec přiřadili k další skupině fotografů v řepce a protože se tam hojně diskutovalo o tradičním hitu, zpožděném R 604, začal jsem přemýšlet, jestli v naší blízkosti skutečně fotí i expert na zpoždění (a někdy i výrobce problémů pro nevinné zaměstnance drah). No, neřešil jsem to, naše téma dne bylo přeci jen jiné. Musím říct, že jsem se měl na akci doslova jak příslovečné prase v žitě, protože jsem nemusel řešit, kde zastavit a fotit, nemusel jsem řídit a v pohodové debatě nám plynul čas mezi přesuny. A vycházelo nám vše, dokonce i na nadjezd pár stovek metrů před Nitrou jsme přijeli ještě před vlakem a mohli si dopřát záběr z oblasti snů a fantazie. Takto to šlo až do mezihry, kterou byla zastávka v Hronské Dúbravě, kde vlak dělal úvrať. Na posledním fotomístě jsem s ohledem na násvit z boku vsadil na panning. 

V této fázi cesty jsem si dovolil vstoupit trochu do organizace fotozastávek a moje znalost prostředí v kombinaci s předcestovní přípravou našeho řidiče dala vzniknout ještě dalším snímkům. Vzhledem k plánu jsme nezajížděli dál než po Diviaky a taky jsme se na čas rozdělili. Z mé strany byla sázka na klasiku, focení na odbočce. A pak, toulaly se nám v terénu brejlovce, které rovněž stály za fotku. Ty ale do tohoto příspěvku nepatří, takže s nimi se potkáme při jiné příležitosti. Z odbočky už přišel na řadu návrat k domovu a k němu patří poděkování Jakubovi nejen za službu řidiče, výběrčího místa a navigátora v jedné osobě, ale také za poskytnuté video.  

Úsek za Hlohovcem

Před Nitrou

Jelenec

Nedaleko Zlatých Moraviec

Kozárovce

Před Hronskou Dúbravou, nedaleko Jalné

Hronská Dúbrava

Turček

Odbočka na Štubni

Klikněte si pro Jakubovo video!