Keď namiesto hokejistov „korčulujú“ vláčiky

13.9.2012 8:00 Martin Šimkovič

Keď namiesto hokejistov „korčulujú“ vláčiky

Ako je už iste známe, v dňoch 5. - 7. septembra sa v košickej Steel aréne uskutočnila akcia s názvom Medzinárodná výstava vláčikov, popri ktorej prebiehal aj veľtrh stavebníctva a záhrady. Na výstave sa zúčastnili modelári zo Slovenska s koľajiskom v mierke H0 a českí kolegovia v mierke TT.








Pre nás sa táto akcia začala už o dva dni skôr. Prvý deň bolo treba všetko pripraviť a pobaliť v klube. Keďže tentokrát sme sa prezentovali len dvoma stanicami a desiatimi oblúkovými modulmi, za pár hodín sme to hravo zvládli. Zostávalo už len naskladať to do prívesného vozíku.


Na druhý deň ráno o ôsmej hodine vyráža šesť členná posádka  z Bojníc smer metropola východu – Košice. Cesta prebiehala bez väčších komplikácií a o 13.00 hod. sme dorazili do Steel arény. Zaparkovať auto uprostred plochy štadiónu bolo hneď prvým zážitkom. Po dvojhodinovom odpočinku a príchode košických kolegov sa mohla začať stavba  layoutu.


Vedľa plochy, ktorá bola určená domácej osádke, vyrastalo dielo brnenských  modelárov. Práce napredovali rýchlo a tak už vo večerných hodinách sa koľajiskom ozýval zvuk prvého rušňa.
Ďalší deň ráno sme rozbalili kufríky s rušňami a vagónmi a poď ho previesť sa po moduloch. Brány výstavy sa otvorili o desiatej hodine. Návštevníci mali možnosť zhliadnuť rušne  historické i súčasné všetkých trakcií.


Druhý deň výstavy bolo na programe vystúpenie legendárneho Majstra N, čo bolo lákadlom pre ďalších návštevníkov. Večer sme mali zabezpečený bohatý kultúrny program. Na výber bol koncert známej slovenskej rockovej skupiny alebo medzinárodný festival divadla, ktorý prebiehal v centre na Hlavnej ulici.


Posledný deň bolo treba opustiť hotel a hor sa užiť si jazdenie v Steel aréne poslednýkrát. Počas dňa mali možnosť aj mladí  nádejní rušňovodiči z radov návštevníkov vyskúšať si riadenie modelového vláčika. Viacerým z nich ovládač z ruky šiel len veľmi ťažko. O 18.00 hod. sa brány výstavy zatvorili a nám nezostávalo iné ako rozobrať koľajisko, zbaliť späť do vozíka a vydať sa na 280 km cestu domov. O deviatej opúšťame Košice s pocitom ďalšej vydarenej akcie.


Naša vďaka patrí organizátorom a kolegom z ostatných zúčastnených klubov za spoluprácu. Veríme, že i vďaka tejto výstave máme v modelovom svete ďalšieho priaznivca.
Za Klub železničných modelárov z Bojníc

Galéria