Modelárske víkendy – 1. časť

26.7.2012 8:00 Ing. Igor Molnár

Modelárske víkendy – 1. časť

Pri plánovaní dovolenky na tento rok som ešte netušil, aký nabitý program si pre modelárov pripraví mesiac jún. Už tradične sa v tento čas organizuje modulové stretnutie TT veľkosti v Kokave nad Rimavicou. Novinkou bol ale TT víkend, tentoraz v réžii Davida Struppa a ES Pečky. Akoby toho ešte stále nebolo málo, tak cez víkend sa konal v Poprade PMD /Popradský modelársky deň/.

Svojou aktivitou prispel aj KHKV, ktorý tentoraz naplánoval nostalgickú jazdu na ďalšiu z gemerských lokálok, kde je od minulého roku zastavená osobná doprava.



Ako už z úvodu vyplýva, bolo veľmi ťažké sa rozhodnúť, ktorú z avizovaných akcií uprednostniť. Keďže ani jedna  z akcií sa nedala presunúť na iný víkend, rozhodli sme sa pre KOKAVU 2012 a TT víkend v Pečkách. Na modulové stretnutie v Kokave sa už tradične tešíme. Atmosféra vidieka a dobrá nálada je zárukou, že sa tu vždy cítime dobre.


Tentoraz som ale z vyššie opísaných dôvodov neprihlásil na stretnutie žiadne moduly, len modely, ktoré na stretnutiach už majú čo-to odjazdené. V stredu sme sa teda ako inak, ak nie vlakom vlakom, vybrali na cestu do Kokavy. Po desaťročnej pauze sme si to zamierili cez Lučenec až do Utekáča. 


Odtiaľ po polhodinovej prestávke spať do Kokavy. Popoludní sa z viacerých kútov Slovenska, ale aj spoza rieky Morava začali schádzať modelári so svojimi modulmi a modelmi. Po večeri sa pokračovalo v stavaní layoutu. S niektorými modulmi sa stavalo budúce modulové koľajisko svižne, niektoré ešte ani v čase neskoršej prevádzky neboli plneschopné plniť svoje úlohy. 


Vo štvrtok po mechanickom a elektrickom zapojení modulov, natiahnutí potrebných rozvodov digitálneho ovládania a telefónnej siete sa podvečer uskutočnili prvé skúšobné jazdy. V piatok dopoludnia sa začalo jazdiť podľa navrhnutého GVD. To sa už na nás prišli pozrieť aj žiaci miestnej základnej školy. 


S pribúdajúcimi hodinami sa však náš čas vyhradený pre modulové stretnutie začal paradoxne krátiť. A tak v sobotu skoro ráno sme v 4 člennom zložení z Kokavy cez V. Krtíš zamierili do Pečiek. Popoludní sme tak už boli na ďalšej TT akcii. Boli sme zvedaví na premiéru nového TT víkendu, ktorý organizovali nové tváre v nových priestoroch. 


Tak ako sme boli doteraz zvyknutí na tradičné TT víkendy v DELTAXe Všestary, tak si môžeme pomaly zvykať na ich novú éru v Pečkách. Organizátori sa na túto akciu dôkladne pripravili, o čom svedčí nielen množstvo vystavovateľov, predajcov, ale aj záujem modelárskej verejnosti. 


Modelársky víkend v Pečkách mal aj širší spoločenský záber. V mestečku sa v tomto čase konalo i množstvo sprievodných programov. Nás však samozrejme zaujímalo to, čo sa deje v miestnej Sokolovni a objektoch firmičky bratov Schulzovcov. Ako už bolo avizované dopredu, v ponuke boli modely a doplnky aj od rôznych málosériových výrobcov. 


Návštevníci si mohli prezrieť koľajiská snáď všetkých modelových veľkostí, začínajúc od tej najmenšej. Pre najmladších priaznivcov modelovej železnice boli pripravené tvorivé dielne, kde si mohli postaviť jednoduchý model. Pred výstavnou halou premával maličký záhradný vláčik a obďaleč po naozajstných koľajniciach sa pohybovalo Prasiatko 700 162-1.  Pripravená bola aj jazda motoráčika do Zásmuk.


V nedeľu  podvečer sa brány výstavných priestorov uzavreli a prítomní vystavovatelia začali svoje exponáty pomaly baliť. Bolo príjemné počúvať slová vďaky a uznania za zorganizovanie perfektnej akcie s prísľubom, že sa radi stretneme aj na ďalšom ročníku.

Galéria

Súvisiace odkazy