Muránskou strelou na Hradné hry do Muráňa - 9.6.2012

27.5.2012 18:00 Ľubo Lehotský Zdroj: KHKV

Muránskou strelou na Hradné hry do Muráňa - 9.6.2012

Už je to viac ako rok, čo 30. apríla 2011 vyrazil z Plešivca do Muráňa posledný osobný vlak. Prešlo niekoľko mesiacov a dopravu po tejto gemerskej lokálke zastavil aj nákladný dopravca. Odvtedy je malebná trať nevyužitá. Pripomínať si zašlú slávu železníc na opustených tratiach, to je jedna z úloh občianskeho združenia Klub historických koľajových vozidiel pri RD Haniska pri Košiciach.

 

 

 

Aj preto sa mimoriadne vydáva s turistami na túto trať, kým sú ešte položené koľajnice a kým úplne nezmizne zo železničnej mapy Slovenska. „Vďaka patrí ŽSR, ktoré nám umožnili bez poplatku absolvovať tento unikátny výlet do minulosti, nielen železničnej, ale aj stredovekej. Naším cieľom nie je okrem lokálky aj národný park a zrúcaniny muránskeho hradu, na ktorom sa 9. júna uskutočnia chýrne hradné hry,“ povedal manažér KHKV Ľubomír Lehotský.

Zachraňujeme

Všetci dobrovoľníci a záchrancovia železničnej histórie z KHKV veria, že im počasie bude priať a rovnako vydrží aj stará a spoľahlivá technika. „V KHKV sa už niekoľko rokov snažíme udržiavať a opravovať historické dráhové vozidlá. Tento rok je pre nás významný, nakoľko okrem opráv historického parného rušňa 434.2338 z roku 1917 sme vďaka pochopeniu vedenia Strednej odbornej školy železničnej, odkúpili z jej areálu starý a nepotrebný osobný motorový vozeň M.131. Je to ten istý typ, s akým sa chystáme do Muráňa. Aj vďaka podpore z projektu Terra Incognita - Krajina nespoznaná z výzvy na rozvoj drobnej infraštruktúry v programe Košického samosprávneho kraja, ho plánujeme do jesene opraviť a budúci rok uviesť do prevádzky,“ hovorí Peter Pajtáš, predseda OZ KHKV.

Povinné bezplatné miestenky najneskôr do 5.júna!

Samotná jazda do Muráňa sa uskutoční 9. júna 2012. Vlak odchádza z košickej hlavnej stanice ráno o 7:15 hod., no treba byť pri vlaku ešte o čosi skôr. „Upozorňujeme cestujúcu verejnosť, že pre veľký záujem je potrebná rezervácia na e-mailovej adrese: khkv@khkv.sk. Bez miestenky nebude možné do vlaku nastúpiť! Bezplatné rezervácie bude možné registrovať iba do obsadenia vlaku, najneskôr však do 5. júna do 9.00 hod,“ upozorňuje Ľubomír Lehotský.

Program

Pri ceste tam sa vlak krátko zastaví v novom železničnom múzeu v Lubeníku. Po príchode do Muráňa bude nasledovať autobusová preprava pod Muránsky hrad (cena: 1 €), alebo môžu cestujúci vyraziť na hrad pešo. Na hrade sú pripravené výstupy šermiarov a sokoliarov (dobrovoľné vstupné). Pre hladošov bude pripravený guláš – potrebné objednať pri rezervácii miesteniek.

Pre priaznivcov kyvadlových jázd sme pripravili tentoraz jednu do Revúcej s odchodom o 14:25 hod. a príchodom späť do Muráňa o 15:07 hod. „Vlak z Muráňa do Košíc odchádza o 15:25, plánovaný príchod do Košíc je krátko pred 18. hodinou. Veríme, že počasie nám bude na úvod leta želať a spolu prežijeme peknú sobotu,“ pozýva Peter Pajtáš.

 

 

Rezervácie najneskôr do 5. júna 2012 výlučne na khkv@khkv.sk.

Viac info na www.khkv.sk 

Súvisiace trate