Z Kyjova do Mutěnic na kole či in-line

12.5.2012 8:00 Milan Vojtek

Z Kyjova do Mutěnic na kole či in-line

Přijeďte v sobotu 12. května do Kyjova, kde oficiálně začíná cyklistická sezóna 2012 a otevíráme cyklostezku Mutěnka. Mail podobného obsahu mi dorazil do schránky a připomněl, že proměna zaniklé dráhy je již asi u konce. A protože ale sobota měla v kalendáři již dávno předtím připsanou poznámku Pálavský okruh, nemohla jej cyklistika porazit. Přesto jsem byl na Mutěnku zvědavý. Respektive na bývalou Mutěnku, dnes proměněnou v cyklostezku téhož jména.

Na lokálce jsem se letos již jednou s fotoaparátem toulal, když jsem alespoň letmo dokumentoval smutný osud trati. Reportáž o tom najdete zde. Tehdy se mi hlavou honily mé zážitky z této trati. Ať to byla výroční jízda s 354.1217, před nějakými sedmnácti lety, mimořádný průjezd vlaku s 498.106 po této trati,  fotojízda s M 262.018, kterou připravil Lukáš Hučko nebo smutná poslední jízda v prosinci 2004, kdy tam parta nadšenců jako je Leoš Tomančák a další dostali navíc i hurvínka. To vše je pryč.
Prosincovou změnou jízdního řádu v roce 2004 lokálka osiřela. Autobusům nedokázala konkurovat rychlostí. Buď minula Mutěnice po trianglu – pak neobsloužila nezanedbatelné Mutěnice, nebo do Mutěnic zajela a úvrať nezanedbatelně natáhla jízdní dobu. Na poklesu poptávky se nemalou měrou podílelo nevhodné načasování vlakových spojů, ano, na mysli mám taktiku, používanou na tratích, vytipovaných na zrušení. Nejprve se rozbijí přípojné vazby, aby byli cestující vyhnání z vlaků, pak se s odůvodněním na neefektivnost vlaky zruší. Známe to.
Nicméně výsledkem je osm let neprovozovaná a tři roky oficiálně zrušená trať, která chátrala a zloději odtud odjížděli do sběren s nákladem ukradeného železa. Více než dva roky poté, co byla trať oficiálně zrušena (!) přišla sice aktivita soukromého spolku, který se pokusil zabránit vytrhání kolejí, iniciativa doslova s příslovečným ”křížkem po funuse” ale trať zachránit nemohla, stačila jen nadělat nějaké potíže při budování stezky. Soud námitky smetl a stezka mohla být dokončena.
Tolik malé memento. Ve čtvrtek jsem se na již dokončené cyklostezce objevil. A překvapeně hleděl, že i ve všední den dopoledne tam bylo nemálo lidí. Ptal jsem se, co na to říkají. „Paráda, jednoznačně paráda. Skvělá jízda. Už jsem se naučila, kdy se tady dá jet rychle a kdy patří stezka rodičům s dětmi. Dnes si vychutnávám svezení sama, ale také já sem zamířím s dětmi,” netajila se spokojeností mladá žena z Kyjova. Cyklostezku, vzniklou na troskách opuštěné železniční tratě Kyjov – Mutěnice si velmi rychle oblíbila. Stávající nabídka totiž nebyla příliš bohatá. ”Přiznám se, že jsem velmi potěšen zájmem, jaký stezka vzbudila. Jsem rád, že se potvrzuje názor, že přeměna tratě v cyklostezku je nesmysluplnějším řešením,” řekl Právu starosta Mutěnic Dušan Horák. Kdysi patřil mezi zastánce zachování dráhy, protože mu ale nezbylo nic jiné, než vzít realitu, jaká je, hledal pro zrušenou trať využití.
”Kdybych ale mohla, přeci jen bych připomínku měla. Začátek stezky u kyjovské šroubárny je trochu komplikací. Třeba náš ústav by rád jezdil na stezku s našimi klienty, chybí nám ale přístup na trasu ze strany od nemocnice,” posteskla si žena. ”Já tu informaci vnímám, určitě budeme ještě sbírat zkušenosti uživatelů stezky a zkusíme na ně reagovat. V tomto případě se ale bojím, že snaha vyřešit tuto připomínku narazí na vlastnické vztahy,” není Horák hluchý k reakcím uživatelů. Přístup z jiné strany, než od kyjovské šroubárny, by byl ale závislý na získání potřebných pozemků a to je pokaždé problém. Kdyby neměly pozemky v trase zaniklé dráhy jediného majitele, asi by stezka nikdy nestála, narazila by na problémy. Do budování se dobrovolný svazek obcí Mutěnka pustil na základě smlouvy o budoucí smlouvě se Správou železniční dopravní cesty. ”Mám zatím neoficiální informaci, že převod pozemků původní dráhy již vláda schválila, čekáme na oficiální potvrzení, aby se mohl celý proces uzavřít,” dodal Horák.

 

Křížení stezky se silnicí Hodonín - Kyjov

Křížení se silnicí Mutěnice - Dubňany, pohled směr Mutěnice

Křížení se silnicí Mutěnice - Dubňany, pohled směr Dubňany

Opravený propustek v místě zrušené předzvěsti trianglu 

Konec cyklostezky, začátek trianglu

Pohled směr triangl, na návěstidle "svítí" výstraha 

Zdálky to vypadalo, jako kdyby na návěstidle trianglu byla výstraha

Ve skutečnosti jen někdo "nakupoval" na návěstidle

Kolej trianglu, stav pražců

Kolej trianglu, chybějící spoje kolejnic

 Ještě jednou, o kus dál.

Závěrem: Trať Mutěnka je historii. kéž ji alespoň cyklostezka připomíná a je využitá. Doufejme jen, že zrušených a zaniklých tratí nebude přibývat. V mnoha případech se dají zachránit a smysluplnou dopravní politikou státu přivést k životu. Otázkou je, zda je vůle státu toho dosáhnout. Ale to je úplně jiné téma.

Súvisiace odkazy