Návštěva výstavy modulového kolejiště

29.4.2012 8:00 Jiří Řechka

Návštěva výstavy modulového kolejiště

Ve dnech 18. až 22. dubna 2012 se konala provozní výstava modulového kolejiště v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné. Toto muzeum se nachází vedle Národního technického muzea a kromě jiného v jeho útrobách návštěvníci mohou obdivovat krásnou sbírku traktorů. Své umění zde krátkodobě prezentoval Klub železničních modelářů Praha 7 – Bubny.

 

 

 

Byl jsem překvapen, když jsem zjistil, že některé členy znám z modelářských prodejen. Jediný den, kdy jsem mohl shlédnout tuto výstavu, byl pátek 20. dubna. Pro mne to byl takový velice příjemný bonbonek, protože večer mne čekala cesta do Košic na probouzení Katky. V době mé návštěvy bylo přítomno velice málo návštěvníků, mělo to výhodu v možnosti nerušeného fotografování modulového kolejiště.


Vystavovatelé hráli na návštěvníky přesilovku © Jiří Řechka 

V provozu bylo možné také shlédnout nedávnou novinku, bardotku ve velikosti H0. Více informací o klubu a jeho členech získáte na jeho stránkách. Co dodat, snad jen to, že se mně na výstavě velice líbilo. Na konci připojené galerie jsou fotografie traktorů, které sice nepatří do železničního portfolia, ale je to také jeden druh dopravy a hlavně jsou to krásné exponáty. A je to v Praze největší sbírka těchto vozidel. 
 

Traktorů, až zrak přechází © Jiří Řechka
Dodatek redakční

Autor toho sice mnoho nenapsal (o to více nafotil), ale je třeba ocenit to, že ještě v časové tísni před odjezdem na „dálný východ“ nelenil a své dílko nám poslal. A abychom trochu pozvedli informační hodnotu textu, uveďme zde popis vystavovaného kolejiště ve velikosti H0 a H0e, jak byl uveden v tiskové zprávě pořadatele k jeho prezentaci.


Všudypřítomní Hurvínci nachybí ani zde © Jiří Řechka

Kolejiště bude sestaveno z jednotlivých modulů s typovými čely, délka hlavní jednokolejné tratě dosáhne téměř 50 metrů, navazující úzkorozchodná trať bude dlouhá 15 metrů. Hlavní trať bude ukončena vratnými smyčkami a budou se na ní nacházet dvě mezilehlé železniční stanice a větší depo s točnou. Úzkorozchodná trať bude kombinací klasické úzkokolejné tratě ČSD s rozchodem 760 mm a lomové dráhy, zde se budou nacházet též dvě železniční stanice a areál kamenolomu.


Kamenolov s lomovou drážkou © Jiří Řechka

Návštěvníkům výstavy se představí zejména modely vozidel bývalých ČSD z období od roku 1930 do roku 1990, k vidění budou typické české vlakové soupravy od lokálky přes rychlík až po těžký nákladní vlak. (...) Hlavní jednokolejná trať včetně železničních stanic je vybavena zjednodušeným zabezpečovacím zařízením, funkční návěstní soustavou a provoz je obdobně jako na skutečné železnici řízen výpravčími.


Tady snad propuštění pro nadbytečnost nehrozí © Jiří Řechka

Snad vám těch pár řádků pomůže lépe vnímat objekty, zachycené na těch devadesáti snímcích, které nám autor zaslal.

PhDr. Zbyněk Zlinský

Odkazy:
  1. Moduláři Bubny
  2. Národní zemědělské muzeum

Titulní snímek: Modelové nádraží skoro jako skutečné © Jiří Řechka 

Galéria

Súvisiace odkazy