Nitrianska poľná železnica na výstave v Nových Zámkoch

5.3.2012 8:00 Miroslav Sekela

Nitrianska poľná železnica na výstave v Nových Zámkoch

Vo výstavných priestoroch novozámockého múzea J. Thaina na ulici M. R. Štefánika 58 prebieha od 10. februára výstava o Nitrianskej poľnej železnici ( NPŽ ). Je to prvá takáto prezentácia NPŽ. Výstava potrvá do 12. apríla 2012.

 

 

 

 

Vo výstavných priestoroch novozámockého múzea J. Thaina na ulici M. R. Štefánika 58 prebieha od 10. februára výstava o Nitrianskej poľnej železnici ( NPŽ ). Je to prvá takáto prezentácia NPŽ. Výstava potrvá do 12. apríla 2012. Cesta zo železničnej stanice Nové Zámky do výstavných priestorov múzea J. Thaina, tzv. „Kleinov dom“,  trvá pešo cca 10 minút. Pracovníčky múzea, mimochodom veľmi milé, priateľské a ústretové ( niektoré múzeá sa od nich majú čo učiť ), vás prevedú celou výstavou o NPŽ, ktorá je rozdelená na dve časti.

 

Prvá časť výstavy dokumentuje prostredníctvom exponátov a fotografií činnosť Slovenského poľnoshospodárskeho múzea, ktoré NPŽ obhospodaruje, ako aj históriu, fungovanie a prevádzku samotnej NPŽ. Jednotlivé výstavné panely pojednávajú o histórii vzniku a budovania NPŽ, o prvom dni jej prevádzky, používaných cestovných lístkoch, opravách trate a lokomotív ...

 

Osobitný panel je venovaný p. doc. L. Križanovi, ktorý sa spolu so spolupracovníkmi a nasledovateľmi pričinil o to, že  NPŽ vznikla a existuje.



Druhá, interaktívna časť výstavy - „Na prvej koľaji pozor!“, - je určená detským návštevníkom. Deti sa hravou formou môžu zoznámiť s históriou železníc a okrem iného pobudnúť kancelárii náčelníka stanice s pokladňou, kde si môžu vlastnoručne vytvoriť cestovný lístok s pečiatkou. Popri tom sa môžu zahrať pexeso a kocky so železničnou tematikou a pohrať sa  s vláčikmi modelovej poľnej železnice.



Pred dvoma týždňami sme výstavu navštívili spolu s doživotným čestným prednostom NPŽ Wáclavom Gidaszewskim (ktorý sa výrazným podielom pričinil o vznik a fungovanie NPŽ ) a dlhoročným rušňovodičom ČSD a NPŽ, p. Babulicom. Fotky z našej návštevy výstavy nájdete v priloženej fotogalérii.


Wáclav Gidaszewski, človek donedávna neodmysliteľne spätý s NPŽ, človek, ktorý nám, aj pracovníkom múzea A Thaina o každom vystavovanom predmete svojím nezabudnuteľným spôsobom vyrozprával kopu zážitkov a historických faktov.


Predčasným vyvrcholením výstavy o NPŽ bude predĺžený víkend od 29.3 ( štvrtok ) do 1.4.2012 ( nedeľa ), kedy sa na novozámockej železnici stanici budú so svojim vozňom prezentovať komárňanskí modelári z Klubu železničných modelárov Komárno.

Po návšteve ich koľajiska sa budete môcť do múzea J. Thaina dopraviť Nitrianskym expresom, ktorý bude v týchto dňoch zabezpečovať kyvadlovú dopravu.

Súvisiace odkazy

múzeum J. Thaina
história NPŽ

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy