11. narozeniny ŽelPage aneb Vydejte se s námi do východních Čech

21.2.2012 8:00 Jan Máca Zdroj: ŽelPage

11. narozeniny ŽelPage aneb Vydejte se s námi do východních Čech

Rok uplynul jako voda a partnerský web ŽelPage je zase o rok starší, a tak bychom vás rádi pozvali na oslavu jeho narozenin. Se soupravou složenou z motorového vozu M 131.1441 a přípojného vozu Clm vyrazíme v sobotu 21. dubna po tratích bez osobní dopravy východních Čech.

 
 
 

Dolní Lipka, Štíty, Hanušovice

V Pardubickém kraji díky optimalizaci (komentáře ohledně výsledku optimalizace necháme stranou) zůstalo několik kilometrů kolejí bez osobní dopravy a tak vznikla příležitost vypravit narozeninový vlak do míst, kam se denně vlak nepodívá. Jde o úsek Dolní Lipka - Hanušovice a nz Moravský Karlov - Štíty. Naším partnerem a dopravcem této akce se již po několikáté stala společnost MBM Rail. Z Jaroměře se vypravíme na cestu dlouhou zhruba 280 kilometrů kterou zvládneme za téměř 14 hodin.

Narozeninový vlak z Jaroměře vyjede několik minut po čtvrt na osm aby před "osmou skupinou" dorazil do Hradce Králové, kde předpokládáme nástup nejvíce cestujících. Po rozjetí vlaků se rzojedeme i my a zhruba za hodinu nabereme cestující v Týništi nad Orlicí. Hodinu před polednem zastavíme pro nástup i v Letohradu a poté z dopravních i v Jablonném nad Orlicí. Téměř v pravé poledne zastavíme v Dolní Lipce, po zdokumentování se vydáme vstříc trati do Štítů, kde strávíme zhruba dvacet minut. Během přestávky si budete moci vyfotografovat posun v dopravně nebo zasytit své dlouhou cestou vyhladovělé žaludky občerstvením z pojízdného bufetu.

 
Ilustrační snímek: Hr. Rychnovek - Jaroměř, 10.5.2006 © paolo3 (www.zelpage.cz)

Po jedné hodině se vydáme zpět do Dolní Lipky a následně i do Hanušovic, kde se objevíme před 16. hodinou. Cestující ze vzdálenějších končin nás zde mohou opustit rychlíkem číslo 906 ve směru Zábřeh na Moravě, Olomouc a Brno hl.n. Náš vlak zde ovšem nekončí a po nutném objetí přípojného vozu se vrátí zpět do Dolní Lipky. Zde už si bohužel nevyfotíme soupravu s mechanickými návěstidly, neboť byla před zhruba rokem snesena a nahrazena světelnými.

Kolem osmnácté hodiny zastavíme v Letohradě abychom bez dlouhého čekání mohli vykřižovat s pražským rychlíkem v Žamberku. Z důvodu křižování v Kostelci nad Orlicí nestihneme v Týništi nad Orlicí vlak do Náchoda a tak další zastávkou pro výstup cestujících bude až Hradec Králové, kam dorazíme opět na "osmou skupinu". Zde opět vykonáme úvrať a vydáme se do Jaroměře, kde náš vlak svou jízdu ukončí jen několik málo minut po půl deváté.

 
Ilustrační snímek: Libomyšl - Zdice, 19.7.2009 © topič (www.zelpage.cz)

Pokud byste měli zájem nastoupit či vystoupit kdekoli po trase, neváhejte se ozvat organizátorům akce, jistě se domluvíme na přijatelné variantě pro obě strany. Cena jízdenky je 700 Kč, rezervovat si ji můžete na adrese www.zelpage.cz/akce. Úsekové jízdné vzhledem ke snaze přispůsobit počet míst a cenu tak, aby byla přijatelná pro většinu lidí neprodáváme, neboť by neúměrně zvedlo cenu základního jízdného.

Na palubě najdete občerstvení (točené pivo Rampušák 12° a Dobruška 11°, párky, klobásy, nakládaný hermelín) a mobilní eshop ŽelPage. Zásoby eshopu jsou omezené, proto vás v případě větší objednávky prosíme abyste si objednali předem přes webový eshop. Nutno také ještě dodat, že při plánování akce byl brán ohled na možnosti pořízení mnoha cenných a někde i stěží opakovatelných fotografií.

 
Ilustrační snímek: Čab Sila - Čab Sila zast., 9.7.2011 © Miloš (www.zelpage.cz)

Na shlednanou na akci se těší její organizátoři.

Titulní ilustrační snímek: Výlov Hradeckého rybníka © Petr Borženský (www.zelpage.cz)