O nepříliš zdravém nahánění (nejen) ozdravného vlaku

6.2.2012 8:00 Radek Hořínek

O nepříliš zdravém nahánění (nejen) ozdravného vlaku

V poslední lednovou neděli se na koleje vydal poprvé v době platnosti nového jízdního řádu ČD WELLNESS vlak z Brna do Břeclavi a Lednice. Po nerealizované jízdě prosincové (uvedené jen v jízdním řádu) a první lednové (už oznámené i tiskovou zprávou) se do třetice akce uskutečnila. Já neváhal a rozjel se do Břeclavi za přítelem Shalomkem, abychom zdokumentovali jeho jízdu.

 

 

 

Ono nedělní ráno mrzlo a moje maličkost se vypravila směr vlakové nádraží. Příchod na autobusovou zastávku nevěstil nic dobrého. Minuty zpoždění na panelu inteligentní zastávky narůstaly. Sice jsem měl času na nákup jízdenky dost, ale mrznout venku se mi nechtělo. A v autobuse nebylo o moc lépe. Tak jsem pln radosti vlezl do vozu AB v rychlíku číslo 802, usídlil se v jednom kupé a spokojeně v teple čekal na odjezd, který nastal přesně podle jízdního řádu.

Do Břeclavi vlak dorazil také včas a já po vystoupení se jal hledat přítele Shalomka. Ten se svým gumokolem přijel po chvíli před nádraží a mohlo se vyrazit. Nejprve do Lanžhotu na fény. Po té následoval přesun k Hruškám. Nějaká ta fotka z Ferdinandky se udělala a hurá pro změnu mezi Břeclav a Ladnou. Tentokrát pro změnu taury a jeden plecháč. Po tom všem čekaní na ČD WELLNESS vlak.

 

242.233 na Os 4613 v úseku Ladná - Břeclav © Radek Hořínek
 
Při čekání jsem vzpomínal na dobu před dvěma roky, kdy na tomto vlaku jel z Brna do Lednice Hurvínek, byla spousta sněhu a tehdy jsme byli tři. Letos se M 131 nekonala. Místo toho měla svou malou premiéru na lokálce do Lednice Regionova trio. Dokonce to byla šrotace ex olomoucká. Tak jsme si na ni počkali na nadjezdu a pak pokračovali k Poštorné. Tentokráte jsme se nebrodili ve sněhu. Vjezd a výjezd z této stanice a hurá do Lednice. Pár fotek dokumentačních a odjíždíme.
 
Naše cesta vedla směr Rakousko, přesněji kousek za hranice, abychom si vyfotili polední vlaky EC, směřující z Vídně do Prahy a směrem opačným. Ten první jsme nepotkali, tak jsme vzali zavděk oním druhým. Naše další pouť nebyla shodná s tou před dvěma lety, kdy jsme u Bratislaváku při čekání na fén zanechali něco mezi oběma traťovými kolejemi. Směřovali jsem k Ladné. Cílem byla 362.015 a pro mne konečně první fotka slovenské reklamní lokomotivy. Z Ladné pro změnu do Hrušek a z Hrušek ku Břeclavi.
 

1216.236 na EC 77 „Antonín Dvořák“ v úseku Ladná - Břeclav © Radek Hořínek
 
Pořád něco jezdilo a dokonce i zajímavého. Příkladem byl čmelák 771.507 na nákladu, který zezadu jistil kocour LTE. Před návratem do Břeclavi jsme vyrazili k Rakvicím, kde od vinohradu je sice pěkný rozhled na trať, leč lehce zarostlý vegetací. I tak jsem neodolal Dáše. Po najbrtizaci Máši zůstala sama ve onom pěkném nátěru. Od vinic na zastávku Rakvice a foto EC od Vídně s 1216. Čas se začal naplňovat, alespoň pro mne.
 
Posledních několik fotek vzniklo cestou na nádraží v Břeclavi. Sem mne Shalomek dovezl s náskokem. Já si počkal na svůj rychlík, jedoucí z Brna do Olomouce, a při pořizování nějakých statických fotek a pozorování dění na perónech mi neušla informace k mému vlaku, zobrazená na pragotronu. Chvíli tam bylo označení vlaku R 5 a chvíli, jak jsem zvyklý já, R 811. (To jsou holt ty vymoženosti integrovaného systému, které na lakotnou Hanou ještě nedorazily, ale prý do dvou let budou, jak jsem nedávno slyšel z úst ředitele KIDSOKu)
 

350.013 přijíždí do Břeclavi v čele spoje linky R 5 IDS JMK © Radek Hořínek
 
A jak bylo? Až na tu vlezlou a zdraví tudíž mírně ohrožující zimu dobře. Vlaky, kterými jsem cestoval, jezdily podle jízdního řádu. Ráno díky neděli relativně prázdný, proti tomu ten zpáteční pro změnu velmi slušně natřískaný. Se Shalomkem jsme pokecali. Třeba se onu neděli někomu mohlo škytat, ač Zbyněk se přiznal, že jemu ne. Teď už nezbývá než se těšit na nějakou další společnou akci nejen v okolí Břeclavi.
Odkazy:
  1. ČD WELLNESS je opět v prodeji – tisková zpráva ČD
  2. Nostalgické a výletní vlaky (Brno -) Boří les - Lednice a zpět – jízdní řád trati 247
  3. Lázně pohádkového kraje - Lázně Lednice
  4. Oficiální stránky Zámku Lednice
  5. Restaurace Obecní dům - Lednice

Titulní snímek: 814.229/230 jako ČD WELLNESS vlak v úseku Ladná - Břeclav © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy