Fotoreport z PLŽ - skanzen v Pribyline

26.12.2011 8:00 Jaroslav Janeček

Fotoreport z PLŽ - skanzen v Pribyline

Pri mojej minuloročnej návšteve skanzenu v Pribyline som využil spoločnosť jedného známeho a jeho dobrého foťáku k tomu, aby som zvečnil aktuálny stav depozitára PLŽ. K spracovaniu fotiek som sa dostal až s odstupom času. Považská lesná železnica patrí k mojim srdcovým záležitostiam. Počas štúdia v Liptovskom Hrádku som často chodieval okolo dnes už neexistujúceho depa pri Váhu a zvedavo som nakukoval za plot do depa.

 

 


Vtedy sa ešte diskutovalo o tom že by PLŽ mohla byť zachovaná na pôvodnom mieste a dokonca boli plány o jej znovuzprevádzkovaní až po Svarín, resp. až po Čierny Váh. Avšak postupom času ako to už u nás v prípade takýchto technických pamiatok často býva, depo zarastalo plevelom, interiér budov chátral a všetko čo bolo zo železa vrátane častí vozidiel nenechaví spoluobčania rozniesli do zberu. Nakoniec ostalo iba pár sto metrov koľají, niekoľko zdevastovaných mašiniek a vagónov.

V spolupráci s klubom pri Považskej lesnej železnici sa podarilo zachrániť aspoň toto torzo, presťahovaním asi o 12 km ďalej do bývalých skladov stavebných materiálov skanzenu v Pribyline. Tým sa predišlo ďalšiemu rozkrádaniu, aj keď ďalší osud bol stále neistý.

 
U46.902, júl 2010 skanzen Pribylina, © Jaroslav Janeček

Pri mojej prvej návšteve skanzenu asi rok po presťahovní železničky som bol nadšený, že aspoň časť tejto unikátnej technickej pamiatky je zachránená. Tešil som sa tiež, že v dohľadnej dobe bude postavený malý okruh priamo v skanzene a exponáty po ňom budú voziť návštevníkov skanzenu. Na stránkach PLŽ som dokonca objavil plánik na výstavbu úzkorozchodnej trate od parkoviska pod skanzenom až do ústia Račkovej doliny (asi 6km). Bolo by to krásne keby sa po tejto trati dalo voziť drevo ako kedysi na Čiernom Váhu. Určite by z toho mali radosť aj početní turisti, ktorí by si mohli skrátiť cestu do Račkovej doliny motorákom.

 
ČKD 2210/1948 vo vystavovateľnom stave dovezená z Vrútok, júl 2010 skanzen Pribylina, © Jaroslav Janeček

Po rokoch sa v súčasnom depe PLŽ síce niečo deje, ale badateľný je nedostatok financií a tiež "vlažný" prístup verejnosti. Od presťahovania železnice sa tu pristavilo iba pár metrov koľají najmä z dôvodu nezáujmu vedenia skanzenu paradoxne v situácií keď koľaje a šikovné ruky sú k dispozícií. Natrelo sa niekoľko vozňov a zprevádzkovala sa parná mašinka U 45.903, ktorá počas sezóny jazdí na Čiernohronskej železnici, ďalšia oživená parná mašinka Kč 4 zatiaľ "prebrúsila" krátke koľajničky v areáli skanzenu.

 
Pohľad do koľajiska s osobákom, Zetkou a oplenmi, júl 2010 skanzen Pribylina, © Jaroslav Janeček

Prevádzkyschopná Kč 4 sa síce občas po tých pár metroch koľají popreháňa, ale dlhšia trať by sa jej určite páčila viac. Nechcem týmto haniť snahy dobrovoľníkov, bez ktorých by nebolo ani to. Klobúk dolu pred nimi. Je mi len smutno že táto železnička má oveľa väčší a dnes nevyužitý potenciál. Keďže ako som na začiatku napísal ďalší osud PLŽ je neistý, tak týmto snáď aspoň trochu prispejem k dokumentácii toho "aké to kedysi bolo". Dúfam že snahy dobrovoľníkov nevyjdú nazmar a v budúcnosti sa budeme môcť previezť parným alebo motorovým vlakom popri Račkovom potoku až na úpätie Baranca.

Galéria