Výlet za železnicami 11 – Tentoraz modely

30.8.2011 8:00 Lacino.h

Výlet za železnicami 11 – Tentoraz modely

V dňoch 10. až 14. augusta 2011 sa v obchodnom centre MIRAGE v Žiline uskutočnila „Výstava funkčnej modulovej železnice“ na ktorej boli predstavené dve modulové koľajiská. Na VLAKY.NET z nej síce už jedna aktualita bola, ale prečo sa s odstupom času nepozrieť na túto zaujímavú akciu ešte raz a inými očami, skôr teda objektívom. (-zz-)

 

 

 


Jedno modulové koľajisko bolo vo veľkosti TT a jeho autormi sú členovia Klubu modulovej železnice Hôrky. Toto koľajisko predstavuje model trate Žilina – Rajec. Na modulovom koľajisku boli predstavené stanice Rajec, Konská pri Rajci, Porúbka n.z., Bytčica a Žilina. Zatiaľ čo stanice Rajec, Konská, Porúbka a Bytčica sú takmer presnými modelmi skutočných staníc Žilina je z dôvodu svojej rozľahlosti podstatne redukovaná.


Koľajisko Klubu modulovej železnice Hôrky, Žilina 13.08.2011 © lacino.h

Na moduloch sú spracované aj niektoré konkrétne miesta z trate ako napríklad mosty, priecestia, skalné masívy a podobne. Autori si vybrali veľmi pekný motív a ich výtvor je veľmi pekné spracovaný. Trať Žilina – Rajec ktorá má v skutočnosti 21 kilometrov je síce v silno zastavanom prostredí, ale aj tu sa nájdu krásne prírodné scenérie ktoré sa dajú výborne stvárniť v modely.


Koľajisko Klubu modulovej železnice Hôrky, Žilina 13.08.2011 © lacino.h

Druhé modulové koľajisko bolo veľkým prekvapením ale aj veľkým spestrením podujatia. Jednalo sa o modulové koľajisko vo veľkosti H0 členov Klubu železničných modelárov pri ZTŠČ v Bojniciach. Ich model predstavuje rušňové depo Prievidza a trať Prievidza – Nitrianske Pravno. Celý model je veľmi pekne spracovaný ale asi najviac pozornosti pútal modul s rušňovým depom.


Koľajisko Klubu železničných modelárov pri ZTŠČ v Bojniciach, Žilina 13.08.2011 © lacino.h

Snáď samozrejmosťou je už digitálne ovládanie, ktoré síce umožňuje nezávislú jazdu viacerých rušňov ale...Nájdete snáď na týchto moduloch niekde nejaké návestidlo? Ale to by už asi bola iná debata. Teraz ide o to aby takýchto pekných koľajísk bolo čo najviac.


Koľajisko Klubu železničných modelárov pri ZTŠČ v Bojniciach, Žilina 13.08.2011 © lacino.h

Obidve modulové koľajiská pútali veľkú pozornosť malých i veľkých návštevníkov a obsluha im vychádzala v ústrety a snažila sa „odviesť“ čo najviac vlakov aby návštevníci mali čo na koľajiskách obdivovať. Aj mnoho mojich záberov vzniklo len vďaka obsluhe a „foto zastávkam“ za čo sa im chcem aj touto cestou poďakovať.

Titulná snímka: Na koľajisku jazdili aj veľmi špeciálne vozidlá © lacino.h

Galéria

Súvisiace odkazy