Slunečný den na kolejišti bez slunce

31.7.2011 8:00 Karel Furiš

Slunečný den na kolejišti bez slunce

První návštěva členů klubu VLAKY.NET u známého železničního modeláře Radka Wimmera ve Žďáru nad Sázavou se uskutečnila v polovině prosince minulého roku. Letos na jaře jsme se opět rozhodli navštívit jeho železniční království. Termín byl oddalován, neboť do prázdnin bylo spoustu železničních akcí, a tak definitivní datum našeho společného výletu bylo domluveno na 16.7.2011.

 
 
 
 
 
 
Výprava byla trojčlenná, tvořili ji Laci a Tomáš a moje maličkost. Laci volil cestu z Bratislavy prostřednictvím SC 287 Slovenská strela, vedeného vedený Pendolinem. Tomáš vyjel asi z nás nejdříve, vlakem z Návsí do Bohumína, odkud pokračoval rychlíkem 830. Já jsem se k němu přidal v Ostravě-Svinově. Cesta nám docela ubíhala, v Přerově jsme si prohlédli stavbu čtvrtého nástupiště. V Brně nás už Laci očekával. Po krátkém občerstvení jsme usedli do R 674 a uháněli do Žďáru nad Sázavou. Cestou probíhálo sčítání cestujících a kontrola jízdenek. Za nedlouho jsme vystoupili v cílové stanici a po rozkoukání se jsme se vydali do místního kulturního domu. Cestou jsme se stavili na malé občerstvení a fotografovali historické části města. Kulturní dům je vzdálen od stanice zhruba dvacet minut chůze.
 

Informační tabule se přehlédnout nedá © Karel Furiš
 
Pak už jsme byli v cíli a vstoupili do království železnice. Radek Wimmer a Standa Zvěřina nás vřele uvítali. Po vstoupení do haly kde je kolejiště jsme se nepřestávali divit, kolik práce se zde za půl roku udělalo. No ono se to neudělalo samo, členové klubu zde museli strávit nespočet hodin a udělat spoustu práce, aby mohlo být tak velké kolejiště v provozu. Vlaky řízené počítačem se proháněly po kolejišti a my sledovali, co vše je zde nového. Od naší poslední návštěvy tu přibylo spoustu krajiny, nádražní budova Žďár nad Sázavou a několik zastávek, mostů, tunelů a domečků a hlavně plno kolejí. Po silnicích jezdily auta a autobusy, zkrátka krásná podívaná.
 

Skutečnost nebo model? © Karel Furiš  
 
Členy klubu ale čeká ještě spoustu práce, než bude vše hotovo. Plocha kolejiště má cca 50 m2 a délka kolejí kolem 550 m. je zde skrytá odstavné nádraží a odtud vyjíždí vlaky nahoru na kolejiště. Skrytá nádraží nesou názvy: Brno-dolní, Havlíčkův Brod, Rožná, Tišnov a Majlont (Brno-Maloměřice). Viditelná nádraží jsou  Žďár nad Sázavou, Nové Město, Nedvědice a zastávka Hamry nad Sázavou. Všem, kdo mají zájem o modelovou železnici, zde návštěvu doporučujeme. V nově otevřené prodejně lze zakoupit modelářské potřeby.Více podrobností najdete přímo na stránce Modelového království.
 

Nabízí se vše, čeho si modelář žádá © Karel Furiš  
 
Jelikož se náš čas návštěvy chýlil ke konci, s dobrými pocity jsme se rozloučili s Radkem a dalšími členy klubu, s příslibem že se opět sejdeme. Z nádraží Žďár jsme odjeli R 681, který z Brna pokračuje dál do Bohumína jako R 841. Tohle nám Laci záviděl - on musel přestupovat v Brně a ještě podruhé v Břeclavi. Ale jak jsem se později dozvěděl, dorazil do Bratislavy kombinací EC 173 Vindobona a EC 137 Moravia v pořádku a bez zpoždění. Také náš vlak do Ostravy dojel na čas. Cestou jsme měli dokonce i revizora jízdenek, tedy revizorku z Břeclavi, jak jsme se později dozvěděli od průvodčího. Počasí i vlaky na jedničku, skvělá nálada a dohromady perfektní den věnovaný železnici. Děkujeme Radkovi a všem členům klubu za věnovaný čas naší návštěvě. A třeba je potěší i mé závěrečné video:
 
 

Odkazy:

Titulní snímek: Železnice jako živá... © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy