Brno o vlásek uteklo železničnímu neštěstí

18.6.2011 16:00 Milan Vojtek Zdroj: Právo

Brno o vlásek uteklo železničnímu neštěstí

Nehoda u Topolan, kde se mimo koleje octlo 13 z 25 vozů nákladního vlaku (zaznamenali jsme), mohla mít v sobotu 11. června v podvečer krutou reprízu. Vybočení kolejí v oblouku trati v lokalitě Obřanského mostu by ale nejspíš neskončilo jen hmotnou škodou.

Nehodu u Topolan jsme zaznamenali, a přináším informace o další nebezpečné situaci, tak, jak o nich informuje deník Právo.   

 

 


Jen velké štěstí zachránilo Správu železniční dopravní cesty od další železniční nehody. Tentokrát s podstatně vážnějšími následky. V sobotu vpodvečer v Brně najel plnou rychlostí rychlík do místa vybočené koleje. Událost se stala v místě, kde trať 250 z Prahy, Kolína a Havlíčkova Brodu obloukem klesá do brněnského uzlu. Vlaky tudy jezdí osmdesátikilometrovou rychlostí. “Bylo to v místě, kde se z tunelu vjíždí na Obřanský most nad řekou Svitavou. Trať je nějakých devět, deset metrů nad hladinou, s vlakem to škublo, naštěstí zůstal na kolejích,” popsal situaci zdroj, obeznámený s případem. Lokomotiva v čele rychlíku naštěstí zůstala na kolejích, kdyby vykolejila, byla pravděpodobnost, že se rychlík zřítí z mostu dolů, rozhodně nezanedbatelná. Strojvedoucí o události okamžitě informoval výpravčí a ti na problémovou kolej nepustili žádný vlak. Mezi stanicemi Brno Maloměřice a Brno Královo Pole se jezdilo po jedné koleji. “Traťováci tentokrát, na rozdíl od nešťastného oblouku u Topolan na Vyškovsku, kde se vysypal ven nákladní vlak, konali rychle. Kolej vyloučili a vyrazili na obhlídku. Skutečně tam našli vybočení koleje a stanovili pro vlaky maximálně desetikilometrovou rychlost přes problémové místo,” dodal Právu jeho zdroj. Jak se při pozdější kontrole ukázalo, vybočení na mostě nebylo jediné, na úseku v délce několika set metrů byly další závady a traťmistr Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) nakonec nařídil pro několik set metrů dlouhý úsek třicetikilometrovou rychlost, přes nejkritičtější místo vlaky projížděly desetikilometrovou rychlostí.
Právo se dotázalo, jak na situaci reaguje Drážní inspekce. “Nemáme nic nahlášeno, dozvídám se to až od vás,” reagoval náměstek generálního inspektora DI Jan Kučera. Informaci nechal prověřit, a potvrdil, že se popisovaná událost skutečně stala. “Vzhledem k tomu, že se jedná o zásadní problém v provozu, se kterým jsme měli být seznámeni, začali jsme věc prověřovat,” dodal Kučera. Právo se na případ i na další dění v šetření zmíněné nehody u Topolan dotázalo mluvčího SŽDC Pavla Hally. Odpovědí bylo pět dní staré a neaktuální prohlášení k nehodě u Topolan, na vybočení koleje před rychlíkem mluvčí nereagoval vůbec.
Drážní inspekce přitom na trati 250, právě na úseku z Maloměřic do Králova Pole již dříve upozornila na 176 zjištěných závad. Jednalo se o defektoskopické vady kolejí. Jestli existuje spojitost mezi odhalenými závadami a sobotní událostí, nechce Kučera spekulovat. “O sobotní události nemáme zatím  žádné podrobnější informace, proto nemůžeme říci, zda se jednalo o stejné místo, kde jsme na problémy upozorňovali už dříve,” řekl.

Osmdesátkou se spouští vlaky ze spádu od stanice Brno Královo Pole

Obřanský most v Brně, který mohl být místem železniční nehody

Shodou okolností jsem se tam ve stejný den zastavil vyfotit parní jízdy 433.001. 

Súvisiace odkazy