Jazdy NPŽ v roku 2011

17.6.2011 8:00 Marek Gróf, Miroslav Sekela

Jazdy NPŽ v roku 2011

Rok 2011 sa pre Nitriansku poľnú železnicu ( NPŽ ) nezačal odvíjať dobre. Reálne hrozilo, že sa poľná železnica stratí „v poľnej tráve“. Novému vedeniu štátneho podniku Agrokomplex, pod ktoré spadá Slovenské poľnohospodárske múzeum ( SPM ) prevádzkujúce NPŽ, železnica nezapadala do plánov rozvoja areálu Agrokomplexu. SPM nemalo silu a vôľu tento stav zmeniť.

 

 

To, že sa tento rok bude niesť v znamení „nulového grafikonu“ sme už brali ako hotovú vec, postupne sme začali rozmýšľať, akým spôsobom by sa dalo železnici pomôcť. Keď sa vedenie SPM rozhodlo v marci zorganizovať brigádu na NPŽ,  ťažko sme hľadali racionálne dôvody pre tento krok.Nakoniec sa ale situácia pomaličky začala meniť k lepšiemu. Bolo rozhodnuté, že vlaky NPŽ predsa len na trať vyrazia. Aj keď väčšina jázd sa uskutočňuje len počas pracovných dní,  možno sa postupne dopracujeme k poznaniu, že vlaky NPŽ by si radi pozreli a zviezli sa na nich aj iné skupiny návštevníkov, ako sú škôlkari a školáci. Ale ako sa hovorí - keď neprší, nech aspoň kvapká.

V tomto roku sa na NPŽ jazdilo počas týchto akcií:

piatok 29.4.2011   Staviame my máje – otvorenie návštevníckej sezóny
Súčasťou tohto podujatia bolo otvorenie návštevníckej sezóny v SPM a NPŽ. Tradične sa postavil májový strom za sprievodu hudby a tanca folklórneho súboru Jaročan. Zastupujúci riaditeľ Agrokomplexu za asistencie prednostu stanice NPŽ Wáclava Gidaszewského otvoril symbolickým kľúčom 26. sezónu na NPŽ. Súpravu „veľkého vlaku“ ťahala parná lokomotíva Križko. Škôlkari boli nadšení z detského vláčika, ktorý obsluhoval, tak ako pri všetkých akciách náš vlakyneťácky kolega marek nrr.

 

Prednosta NPŽ Wáclav Gidaszewski podáva hlásenie pri otvorení sezóny. Foto : Mário Katrinec

sobota 14.5.2011   Noc v múzeu
SPM sa po 4x zapojilo do 7. ročníka celoslovenskej akcie Noc múzeí a galérií. Pod rúškom tmy, ale s lampášmi v ruke si návštevníci mohli prezrieť vybrané expozície – Hajloch, mlyn Cakov, školu. V konzume sa tradične podávala meltová káva, labužníci si prišli na svoje pri ochutnávke opekanej jahňaciny. Nočné jazdy parným vlakom BS 80 U25.001 si vychutnalo okolo 300 návštevníkov.

 

Nočný parný vlak odchádza po vypravení na svoju jazdu. Foto : Miroslav Sekela

streda 1.6.2011   Múzeum patrí deťom – Deň detí v SPM
Pre deti boli pripravené rôzne súťaže a atrakcie, ako preťahovanie lanom, beh vo vreci, vystúpenie šermiarov a  Tamburášskeho súboru zo Šurian. Deti najviac zaujala samozrejme parná mašinka, ktorú obdivovali ako malí, tak aj väčší oslávenci. Počas celého dňa jazdila parná lokomotíva typu BS 80 U25.001 a dva vyhliadkové vozne Bai/u. Jazdilo sa výhradne na Okruhu. Celkovo bolo vypravených 20 jázd, počas ktorých sa zviezlo okolo 500 detí, učiteľov a ďalších návštevníkov. Deti sa mohli opäť povoziť aj na detskom vláčiku. Osláviť MDD prišli aj kolegovia od gumokolovej dopravy s ich historickým autobusom Škoda RTO Lux.

 

Vláčik plný detí. Foto : Mário Katrinec

Do konca roku 2011 sú naplánované tieto jazdy:


pondelok – piatok 20. - 24. 6.2011   Výlety do múzea
Pre individálne návštevy platia vstupy o 9.00, 11.00, 13.00, 15.00 hod., školy a mimoriadne vstupy (skupinka min. 10 osôb) sa môžu telefonicky nahlasovať aj mimo týchto časov. V cene 1 €/osoba (jednotná cena pre deti aj dospelých) je zahrnutý 2-hodinový program : prehliaka múzea a skanzenu,  ukážka výroby povriesiel, jazda vlakom a traktorbusom. Plagát s pozvánkou na akciu.

štvrtok – nedeľa 18. - 21. 8.2011   38.ročník medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy AGROKOMPLEX 2011
Vlak bude premávať počas všetkých dní od 9.00 do 17.00 v približne 20 -30 minútových intervaloch. V prevádzke by mali byť dve parné lokomotívy ( U 25.001 a U 35.901 ) a jazdiť sa bude na Okruhu, aj na trase Skanzen – Brána. Na trati by sa mala objaviť aj súprava vozňov z Korytnickej úzkorozchodnej železnice.

štvrtok – pondelok 29.9. -  3. 10. 2011   Autosalón 2011
Vlak bude premávať počas všetkých dní od 9.00 do 17.00 v približne 20 -30 minútových intervaloch. V prevádzke by mala byť 1 parná lokomotíva a jazdiť by sa malo na trase Skanzen – Brána. Na Autosalón zavítajú s Ušatou aj kolegovia z Prievidze.

sobota 3.12.2011   Mikulášsky vlak
Vlak bude premávať v čase od 9.00 do 15.00 hod. výhradne po Okruhu. Na deti čaká mikulášske prekvapenie. Súpravu vlaku by predbežne mala tvoriť motorová lokomotíva BNE 50 „Gebuska“ s dvomi krytými oobnými vozňami "trojokeňákmi" AB/s 4  a Ci/u 329 , ktoré v minulosti jazdili na Korytnickej úzkorozchodnej železnici.

Príďte sa nadýchať vône NPŽ. Podľa poslednej vedeckej štúdie, ktorá bola doručená prednostovi NPŽ Wáclavovi Gidaszewskému, má dlhodobé vzdychovanie dymu z kotlov nitrianskych mašiniek pozitívny účinok na zbližovanie ľudí – hlavne opačného pohlavia :-)

V priloženej fotogalérii nájdete obrázky z už uskutočnených tohtoročných jázd NPŽ.

 

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy