2010 – Svět 1435 milimetrů – po stopách žlutého vlaku

12.2.2011 8:00 Milan Vojtek

2010 – Svět 1435 milimetrů – po stopách žlutého vlaku

Pod označením Svět 1435 milimetrů přichází na začátku roku tradiční soubor mých ohlédnutí za předchozím rokem. Do dění na kolejích patřily i prezentační jízdy Jančurovy vozby, na našem webu se něco objevilo, já jsem se snažil alespoň trochu zachytit toulky RegioJetu na jihu Moravy.

O vpádu žlutých vlaků na koleje SŽDC v ČR už bylo popsáno nemálo. Demonstrace majitele významné dopravní společnosti Student agency, že by zvládl i dopravu lidí po kolejích byla opravdu jen demonstrací. Jezdit pár dnů v jednotlivých krajích ještě neznamená, že to společnost zvládne v celostátním měřítku. Na druhé straně ale společnost podle mého názoru dokázala schopnost připravit jízdní řád a řešit různé provozní záležitosti, včetně zavedení dalších spojů navíc. K tomu se ale ještě dostanu. Jih Moravy mohl svezení Desiry vychutnávat na přelomu května a června. V mém dosahu¨byly především jízdy v úseku Brno - Šakvice, ovšem času na jejich dokumentaci se mi nějak nedostávalo.     

 RegioJet s kostolíkom (Pouzdřany).... no, kdo by odolal.

O kus dál s panoramatem Pálavy

Konečná, vystupovat - Šakvice

Kousek od Vranovic, most přes Svratku

Odjezd ze Šakvic. Všechny snímky vznikly 24. května 2010.

RegioJetí intermezzo v Bořeticích

Poslední květnový víkend si v Bořeticích užívali oslavu desátého výročí vzniku recesistické Svobodné spolkové republiky Kraví hora. Zde ukázka z oficiální pozvánky.

BOŘETICE (miv) – První kulaté narozeniny oslaví o víkendu recesistická Svobodná spolková republika Kraví hora. Země vinařů z Bořetic na Břeclavsku chystá ke svým narozeninám turné do vinných sklepů.
Svátek bořetičtí naplánovali na sobotu. Kromě desátých narozenin státu vinařů chtějí oslavit i rok provozu letiště u Kraví hory. Podle prezidenta recesistů Václava Petráska otevírají po návštěvníky třiadvacet vinných sklepů a degustaci zpříjemní hned několik dechových či cimbálových muzik. Bořetičtí dokonce zajistili přímé vlakové spojení na akci. Z Brna vyjedou žluté vlaky soukromého dopravce Radima Jančury v 9.41 a v 10.53. Na zpáteční cestu budou z nedalekého bořetického nádraží odjíždět v 12.12 a ve 17.40 hodin.

Tolik "zpráva z tisku". Podle prezidenta recesistů Václava Petráska žije v Bořeticích Jančurova babička. Stačilo se za ní zastavit a vyptat se telefon na podnikatele. Pak stačil jeden telefonát, končící slovy to půjde. Stačilo pár dnů a byl na světě jízdní řád, akce se uskutečnila a podle Petráska byl o svezení opravdu zájem.      

RegioJet vyčkává v Kobylí 29. května 2010  

Odjezd z Kobylí

Na mostě silnice z Břeclavi do HUstopečí vznikly další dva snímky RegioJetu, směřujícího do Velkých Pavlovic

Přejezd ze Staroviček do Šakvic byl místem pořízení dalšího záběru

Most přes Svratku nedaleko Vranovic a RegioJet, ženoucí se do Brna. 31. května 2010.

Výše uvedený snímek má poněkud zvláštní okolnosti vzniku. Řeka Svratka byla v tyto dny dlouhodobě na vysokých průtocích, pohybovala se ve třetím stupní povodňové aktivity. Právě v tyto dny utonul v řece kluk a vodní záchranáři, policisté a hasiči vyplouvali na řeku hledat jeho tělo. Takto jsme vyjeli i my, když si nás Vodní záchranná služba ze základny v Pavlově vyžádala 31. května na pomoc v pátrání. KLuci nasedli na člun v Pavlově a projeli přes dvě nádrže proti proudu Svratky. Aby nemuseli absolvovat celou tuto cestu zpět, odjeli jsme se zásahoovým autem a podvozkem člunu právě k mostu, abychom je pak naložili. Při čekání vznikl výše uvedený snímek. jo a ten nešťastný klučina, jeho tělo nakonec vylovili až v prostřední nádrži soustavy Vodního díla Nové Mlýny.  

Břeclav, první vlastní lokomotivy Regiojetu přijíždí do ČR. 6. července 2010

Příjezd prvních lokomotiv české výroby, které RegioJet odkoupil v Itálii a nákupem se šikovně vyhnul složitému schvalovacímu procesu, který pohřbil plány jiných dopravců, byl příležitostí je zvěčnit a vywebit u nás menší report. Jan Paroubek následně přislíbil další komunikaci a třeba i spolupráci. V tomto případě ale zůstalo jen u slibu a můj mail už zůstal bez odpovědi. Tak uvidíme, co bude dál.

Súvisiace odkazy