Když přeje štěstí nebo kamarád echo dá

1.2.2011 8:00 Radek Hořínek

Když přeje štěstí nebo kamarád echo dá

Už jsem si několikrát postesknul, že mi při obědě nebo pití kávy pod oknem projel malý hektor Olpasu Krnov, táhnoucí nějakou tu mašinku do nebo z lakovny. Trochu jsem zaláteřil a život šel dál. Taky ale byly okamžiky, kdy se takovou přepravu povedlo vyfotit. Ať při cestě z Krnova do dílen v Přerově (DPOV, ČMZO) nebo z dílen do lakovny. Tak tady pár takových přeprav je.

 

 

 

Poprvé to bylo v pátek 18. 7. 2008, kdy mi –vv- zavolal, že z Krnova jede 720.039 do Přerova. V době, kdy mi volal, byla lokomotiva asi půl hodiny od Olomouce. Sám ani nevím, kde se ve mně vzalo tolik síly, abych na kole přejel z jedné strany krajského města na druhou, abych si malého hektora vyfotil. Stihnul jsem to s jazykem na vestě. Sesednul jsem z kola, vytáhl foťák a mašinka vyjela z oblouku.

Rychle jsem se posunul o pár metrů dál a udělal ještě jedno foto a vrátil se domů. Na návrat do Krnova s nějakou tou lokomotivou na lakování jsem ale tehdy nečekal. Podruhé to byl zase pátek, ale 15. 5. 2009. Tentokrát bez echa dobrého kamaráda. Čekal jsem na opožděný Sp 1636 někde na okraji Velké Bystřice, na kterém jezdila sólo 843. Místo toho si to z opačného směru šinula 720.508 s 242.214 směr Krnov. Tak jsem si našel rychle místečko a fotil.

Potřetí to bylo na sklonku roku loňského. Přesněji ve čtvrtek 30. 12. 2010. A konečně to vyšlo na oba směry. Před obědem to jelo z Krnova do Přerova s 363.028 patřící Cargu. Díky krátkému zastavení jsem pomalu v pantoflích vyběhl na nádraží ve Velké Bystřici, kde to čekalo na křižování s Os 3537. Odpoledne jsem čekal skoro dvě hodiny a doufal, že se to bude vracet stejnou trasou s něčím pro změnu na lak. Čekaní se vyplatilo.

Kolem třetí se to objevilo ve Velké Bystřici. Tentokrát to čekalo na průjezd R1127. 720.039 táhla to do lakovny pro změnu eso ČD 363.068. Běh z jedné strany nádraží na druhou a ještě kousek dále mi moc dobře neudělal, ale co by jeden pro fotku neučinil.  Tady měla moje krátká reportáž původně končit, ale ještě před jejím zveřejněním (přednost dostaly věci aktuálnější), došlo i na kolo čtvrté. Ještě před zveřejněním samotné reportáže se dostalo i na kolo čtvrté.

Tentokrát sobota poslední lednová. V Olomouci si krásně předla 749.042 při posunu ve stanici a mně zněla druhá berta v kapse. Což znamenalo, že volá někdo z lidí „kolejnicí praštěných“, jak nás nazval Karel. Byl to Vašek. Přednost dostala 749.042 a po ní telefonát. „Máš štěstí“, se ozvalo. „Právě směr Olomouc uhání 719.701 s mandelinkou a směřuje to do Krnova. Vracet se bude asi zpět sólo 719.701“.

 

Slušně jsem poděkoval a šel hledal příhodné místo. Počítal jsem, že to dorazí do Olomouce kolem jedenácté dopolední. Když nebude mít zpoždění R 1124, tak se to mohlo hned po jeho příjezdu do cílové stanice vydat na trať. Zpoždění se nekonalo, ale taky nic nejelo. Už jsem počítal s další hodinou v mrazu, ale konalo se překvapení. V časové poloze R 1123 opustila dvojice Olomouc. Tak dvě fotky a potom hurá do tepla.

 

Cestou domů jsem si uvědomil, že jsem před několika lety fotil dvě takové přepravy ve Velké Bystřici. Kdo hledá, najde a já našel. Sice toho není moc, ale rozhodl jsem se to přidat na samotný konec. Vždy šlo o eso řady 363. Jedno si Brňáci táhli sami a druhé, pro změnu plzeňské, bylo součástí nákladního vlaku, který táhla berta 749.107. Obě přepravy se konaly v březnu roku 2005.

Na víc takových zajímavých fotek jsem štěstí neměl. A nebylo toho málo, co pod oknem projelo nebo jelo v době, kdy jsem se nemohl někam k trati SŽDC číslo 310 vydat. Snad bude přát štěstí i nadále. Když se k tomu občas přidá echo dobrého kamaráda, tak nějaká ta fota z přepravy do a z Krnova vzniknou.

Titulní snímek: 30.12.2010 - Velká Bystřice: 720.039 + 363.028 © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy