Čínske zvrškové systémy pre VRT

13.8.2010 8:00 Ing. František Smatana

Čínske zvrškové systémy pre VRT

V tomto článku si Vám dovolím priblížiť dva zo zvrškových systémov používaných pri stavbe vysokorýchlostných tratí v Číne. Nedovolím si tvrdiť, že určite najpoužívanejšie, zase taký prehľad o všetkých stavbách VRT v Číne nemám, ale na predposlednom projekte bol použitý len jeden z nich na celej dĺžke tratí, a na poslednom sú použité oba. Teda najpoužívanejšie budú ;).

 

 

 

Malá odbočka, ako to mám vo zvyku. Zrejme ste už čítali posledné informácie z Ríše stredu týkajúce sa ich VRT siete. Musím ich pripomenúť, ak dovolíte: China Daily napísali 29.7., že Čína použije 800 biliónov yuanov (to číslo vyzerá takto = 800.000.000.000 a rovná sa 120 biliónov us dolárov (ktorých majú dosť)) na zdvojnásobenie dĺžky VRT do roku 2012. To predstavuje postaviť 6.000 km nových tratí, čím sa dostanú v spomínanom roku 2012 na hodnotu 13.000 km. Zvyšok informácií nechám bez komentára, radšej. Ale keď to príde ku nám, čitatelia vlaky.net budú vďaka tomuto článku pripravení. 

Systémy sú označené podobne (CRTS-I a CRTS-II), a aj vyzerajú podobne. Pozrime sa na ne trošku bližšie.

CRTS-I

Systém označený CRTS-I je inšpirovaný japonským J-slabom. Ako je to s originalitou či kopírovaním, sa ma nepýtajte. Nie je to ani podstatné pre tento článok

Najprv jeho zaradenie : bezštrková trať, skupina “miestne (bodovo) podporovaných”, podskupina “bezpodvalových”, trieda “prefabrikované dosky”. Rozdielov oproti ‘japonskému originálu’ je zopár. Zrejme ten najpodstatnejší, a pre mňa zo stavebného hladiska aj najhorší, je chýbajúca možnosť finálneho vyrovnania polohy trate pomocou vrecka s epoxydom v podkladnici. Čínsky systém používa klasické podkladnice a pre úpravy výšky majú byť použité vložky v nich.

Inak viac-menej platí tá istá charakteristika, ako som ju popísal v článku o J-slabe. Zaujímavosťou tiež je druhá možnosť geometrickej kontroly polohy trate. ‘Originálne’ by mal byť na hornej ploche valca geometrický bod slúžiaci ako pre montáž platní, tak i pre bežnú kontrolu polohy koľaje v prevádzke. V niektorých úsekoch Číňania od tohto upustili, a aj osádzanie platní sa robí za stálej kontroly geodetmi. Podrobnosti možno v budúcnosti, v článku venovanému priamo detailom stavby.

Ďalšou zaujímavosťou je, že teoreticky najjednoduchšia činnosť na stavbe (realizácia podkladnej železobetónovej dosky), má najviac problémov. Snáď je to spôsobené faktom, že tým, že je najjednoduchšia, je jej venovaná najmenšia pozornosť. Chyba. Na zlých základoch dobrý dom nepostavíte. Viac si pozrite na fotkách. 

CRTS-II

Tento systém je (neoficiálna informácia) systém Bőgl zakúpený Číňanmi a mierne inovovaný pre domáce pomery.

Koľajnice sú k prefabrikovanej platni fixované pomocou podkladníc. Platne sú položené na podkladný betón (železobetónová doska) a spojené špeciálnou maltou. Teoreticky by sa výškové pomery trate mali upravovať na jednom mieste a len v jednom kroku. Je to medzera medzi podkladným betónom a prefabrikátom, ktorá sa vypĺňa špeciálnou maltou. Dodatočné úpravy polohy sú ale samozrejme možné. V smere sú jednotlivé platne držané tiež len touto maltou a (zrejme) aj spojením jednotlivých prefabrikátov (pozdĺžnou výstužou) do kvázi nekonečnej dosky.

Postup výstavby je nasledovný (veľmi zjednodušený):

  1. výroba prefabrikovaných dosiek (tá by bola na samostatný článok), kde je zaujímavá len skutočnosť, že každá doska je určená pre konkrétne miesto v trati, a že dosadacie plochy v ‘podvaloch’ sa na záver frézujú;
  2. betonáž podkladovej dosky na stavbe;
  3. ukladanie prefabrikovaných dosiek a ich vyrovnanie do polohy;
  4. podliatie medzery medzi doskami CA maltou;
  5. spojenie pozdĺžnej ocele v prefa doskách, ich predopnutie a zaliatie maltou;
  6. montáž podkladníc a koľajových pásov.
Výhybky a koľajové spojky

Tu sú systémy podstatne rozdielne. CRTS-I sa nepoužíva pre ich realizáciu, kdežto II áno. Na fotkách je ukážka zo stavby.

Ako prvé predstavenie to bolo obsiahle až dosť. Pokúsim sa premôcť lenóru a pripraviť viac informácií o postupe realizácie trate použitím oboch systémov

Odkazy:
  1. FFB - Slab Track Bögl
  2. High-speed rail links to be doubled by 2012

Titulná snímka: Prechod CRTS-I a II © F.Smatana

Galéria

Súvisiace odkazy