Železnica pre deti 2010

19.5.2010 12:00 Peter Nagy

Železnica pre deti 2010

Členovia Spolku Výhrevne Vrútky s podporou Železníc Slovenskej republiky a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia aj tohto roku pripravujú už tradičnú akciu, pri ktorej chcú návštevníkom predstaviť historické železničné vozidlá spravované členmi SVV. Akcia sa tradične koná pri príležitosti Medzinárodného dňa detí a hoci je určená všetkým, nielen detským návštevníkom bude sa aj tohto roku konať pod názvom Železnica pre deti.

 

 


Akcia sa uskutoční v sobotu 29. mája a v nedeľu 30.mája 2010 v priestoroch Rušňového depa vo Vrútkach a Regionálnom múzeu Košicko-bohumínskej dráhy známom pod názvom Výhrevňa Vrútky. Jazdy mimoriadnych vlakov, ktoré sú súčasťou akcie, sa však začnú už v piatok 28. mája

Našim cieľom je verejnosti predstaviť nielen vozidlá spravované členmi Spolku Výhrevne Vrútky ale účasť nám opäť prisľúbili aj priatelia z Českej republiky.

Návštevníci v areáli RD Vrútky si prezerajú vystavené exponáty © Peter Nagy
Návštevníci v areáli RD Vrútky si prezerajú vystavené exponáty © Peter Nagy

Návštevníci uvidia nielen statické ukážky historických vozidiel, ale budú sa môcť aj odviezť v niektorom z viacerých mimoriadnych osobných vlakov:

  • Ako už bolo uvedené vyššie, prvý mimoriadny vlak vyrazí v piatok 28.5.2010 na zaujímavú trasu slovenskými tunelmi. Vlak vedený rušňami 498.022 (Albatros) a 486.007 (Zelený Anton) pôjde po trase Vrútky – Martin – Čremošné – Banská Bystrica – Zvolen – Kremnica – Horná Štubňa – Vrútky.
  • V sobotu 30.5.2009 sa ako prvý predstaví rušeň 498.022 v čele mimoriadneho osobného vlaku zo Žiliny do Vrútok nákl.st.;
  • Pre záujemcov o dlhšie cestovanie bude následne vypravený mimoriadny osobný vlak vedený rušňom 477.013 (Papagáj) z Vrútok do Kremnice.  V Kremnici bude možnosť navštíviť Mestské múzeum a mincovňu.
  • Fotografov (ale nielen ich) asi poteší aj požiarny vlak vedený za týmto mimoriadnym osobným vlakom. Požiarny vlak bude tvoriť súprava asi 20 nákladných vozňov v čele so  Sergejom – T 679.1168 a Pielstickom T 466.0007;
  • Návštevníkov z Prievidze na akciu privezie mimoriadny Prossek Expres v čele s Ušatou 464.001.

Zaujímavé jazdy sa uskutočnia aj v nedeľu 31.5.2009 :

  • Ráno bude opäť vypravený mimoriadny vlak zo Žiliny do Vrútok, tentoraz ale bude v čele vrútocká Šľachtičná 475.096.
  • Pre cestujúcich, ktorí sa radi odvezú dlhšiu trasu bude dopoludnia vypravený ďalší mimoriadny vlak, ktorý tentoraz bude mať v čele dva Pieslsticky – popradský T 466.0254 a český T 466.0007. Vlak pôjde z Vrútok do stanice Harmanec jaskyňa s možnosťou navštíviť Harmaneckú jaskyňu.

© Výhrevňa Vrútky


Nudiť by sa ale nemali ani návštevníci Rušňového depa. v koľajisku budú vystavené nielen historické vozidlá ale podobne ako v minulých rokoch aj vozidlá nášho partnera – Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia. Pre všetkých záujemcov o železničné modely bude sprístupnené modelové koľajisko vrútockým modelárov. V depe bude okrem železničných vozidiel vystavená aj historická hasičská technika a sú pripravené aj ukážky činnosti dobrovoľných a profesionálnych hasičov a ukážka techniky Železničnej polície a práce policajtov. Pre deti budú pripravené rôzne súťaže a ďalšie atrakcie.

Napriek teplému počasiu bol obrovský záujem o jazdu na stanovišti rušňa 310.433 © Peter Nagy
Napriek teplému počasiu bol obrovský záujem o jazdu na stanovišti rušňa 310.433 © Peter Nagy


Vstup do areálu Rušňového depa vo Vrútkach je v čase konania akcie voľný a prehliadka všetkých vystavených exponátov je bezplatná. Počas konania akcie – teda v sobotu aj v nedeľu v čase od 8.00 do 18.00 budú v žst. Vrútky, nákl.st. mimoriadne zastavovať všetky osobné vlaky.

Rozpis cestovných poriadkov mimoriadnych vlakov, informáciu o výške cestového a aktuálne informácie o celej akcii nájdete na www stránke SVV – www.vyhrevna-vrutky.sk v sekcii Akcie. Orientačné cestovné poriadky a základné informácie o mimoriadnych jazdách sú aj v pripojenom plagáte.
Všetkých priaznivcov železničnej histórie srdečne pozývame do Vrútok a prajeme im príjemne strávený posledný májový víkend.

Členovia Spolku Výhrevne Vrútky

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy